Γερμανία: Ποιος είναι ο νέος «μικρός Σόιμπλε» στο υπουργείο Οικονομικών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ο Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε και επίσημα σήμερα, Τετάρτη 24 Νοεμβρίου, την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία μεταξύ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων (FDP).
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Γερμανίας σχηματίζεται τρικομματική κυβέρνηση. Στις 177 σελίδες της Προγραμματικής Συμφωνίας των εταίρων περιγράφονται οι πολιτικές στις οποίες κατέληξαν τα τρία κόμματα έπειτα από διαπραγματεύσεις δύο μηνών. Η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να σχηματιστεί πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η επέλαση της μετάλλαξης Δ είναι εδώ και απαιτούνται κρίσιμες αποφάσεις. Εφόσον η Προγραμματική Συμφωνία επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες από τα κόμματα, η Συμφωνία θα υπογραφεί στις 6 Δεκεμβρίου και λίγες ημέρες μετά ο Όλαφ Σολτς (SPD) θα ορκιστεί νέος Καγκελάριος.
Ποιος είναι ο αρχηγός των Φιλελευθέρων
Μετά από μια... αναίμακτη σφαγή στα παρασκήνια της τρικομματικής κυβέρνησης, η κρίσιμη θέση του υπουργού Οικονομικών περνάει στους Φιλελεύθερους και στον 42χρονο πρόεδρο του Φιλελεύθερου κόμματος, Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος είχε θέσει πολύ πριν τις εκλογές τους όρους του (καμία αύξηση φόρου και δέσμευση για το "φρένο χρέους") για τη συμμετοχή των Φιλελευθέρων στην κυβέρνηση.
Από την ημέρα των γερμανικών εκλογών τα στοιχήματα για το γερμανικό ΥΠΟΙΚ συγκεντρώνονταν γύρω από από το όνομα του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Φιλελεύθεροι όχι μόνο διαφωνούν σε πολλά οικονομικά αλλά και ευρωπαϊκά ζητήματα, στα οποία σχεδόν ταυτίζονται SPD και Πράσινοι, αλλά βρίσκονται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.
Ως οπαδοί της «σκληρής γραμμής», δεν συμφωνούν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στην αύξηση της φορολογίας στους πλουσιότερους και στην ενεργειακή μετάβαση, αλλά αντίθετα ζητούν αύξηση των φόρων στους πολίτες, ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Όπως σημειώνουν διεθνείς αναλυτές, σύντομα θα έρθει η ώρα της πληρωμής για τον λογαριασμό της πανδημίας και τότε οι ακραιφνείς απόψεις περί λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας του κ. Λίντνερ δεν αναμένεται να... διευκολύνει χώρες όπως η Ελλάδα στην μετάβαση από τα ελλείμματα της πανδημίας στα πλεονάσματα της επόμενης μέρας, από το 2023 και μετά.
Το 2022 θα δοθεί η μητέρα των μαχών για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, που θα οριοθετήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες στην Ευρωζώνη από το 2023 και μετά. Εν μέσω της ζωηρής συζήτησης στην Ε.Ε. για το λίφτινγκ στο Σύμφωνο, ο Λίντνερ επαναλαμβάνει διαρκώς ότι θα υπερασπιστεί τα «γερμανικά συμφέροντα».
Ο ίδιος δεν σταματά να τονίζει πως η λογική του Ταμείου Ανάκαμψης, που στηρίχθηκε στην αμοιβαιοποίηση του χρέους στην Ευρωζώνη - ένα αίτημα της Ελλάδας από την εποχή των μνημονίων - «σωστά, χαρακτηρίστηκε ως εξαίρεση». Αυτό είπε πρόσφατα στην FAZ, επιμένοντας πως το Ταμείο έχει «εφάπαξ χαρακτήρα». Απέρριψε μάλιστα τη συζήτηση για ένα παρόμοια δομημένο ταμείο για τις επενδύσεις για το κλίμα ως «καθεστώς επιδοτήσεων που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους και θα οδηγούσε σε αναποτελεσματικές επενδύσεις».
Γνωστές της γερμανικής πολιτικής σκηνής τον χαρακτηρίζουν ως πιο σκληρό ακόμη και από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο κεφάλαιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σε κάθε περίπτωση μένει να φανεί πως θα διαμορφωθούν οι νέες ισορροπίες στο Eurogroup μετά την ορκομωσία της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Ένας «μικρός Σόιμπλε»
Οι Financial Times χαρακτηρίζουν τον Λίντνερ «μικρό ανερχόμενο Σόιμπλε». Πριν από τέσσερα χρόνια, ο Λίντνερ συμμετείχε σε συνομιλίες σχηματισμού κυβέρνησης με τους Χριστιανοδημοκράτες και τους Πρασίνους, όμως τελικά έκανε πίσω για να μην δυσαρεστήσει την εκλογική βάση του κόμματός του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν μπορούσε να προωθήσει στην κυβερνητική ατζέντα τις προτεραιότητες του κόμματός του.
Πρόσφατα μάλιστα ο Λίντνερ δήλωσε πως «θα συμμετάσχουμε μόνο σε κυβέρνηση του κέντρου. Με το FDP δεν θα υπάρξει αριστερή στροφή στη γερμανική πολιτική. Αδυνατώ να φανταστώ τι θα μας προτείνουν το SPD και οι Πράσινοι που να είναι ελκυστικό για το FDP και ταυτόχρονα αποδεκτό από τους Σοσιαλδημοκράτες και το οικολογικό κόμμα. Το FDP αποκλείει την επιβολή υψηλότερων φόρων στις επιχειρήσεις και τη χαλάρωση του χρέους καθώς και μια πολιτική η οποία βασίζεται σε απαλλοτριώσεις (για οικολογικές εγκαταστάσεις), η οποία έχει στο επίκεντρό της απαγορεύσεις, δηλαδή την αριστερή πολιτική».
Πριν τις εκλογές σημείωνε ότι «οι Φιλελεύθεροι μπορούν να μάθουν από τους άλλους και μπορούν κάνουν συμβιβασμούς, αλλά το FDP είναι επίσης σε θέση να λάβει σκληρές αποφάσεις όταν αμφισβητούνται οι βασικές του θέσεις ή όταν οι δυνητικοί σύμμαχοι δεν είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε μια δίκαιη συνεργασία», πρόσθετε, αναφερόμενος προφανώς στις διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενο συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων (συνασπισμός Τζαμάικα) μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2017, οι οποίες τελικά διακόπηκαν από το κόμμα του.
Ποιος είναι ο Κρίστιαν Λίντνερ
Ο 42χρονος Λίντνερ εξελέγη πρόεδρος του FDP έπειτα από την παραίτηση του Φίλιπ Ρέσλερ (μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές του 2013), στις οποίες το FDP απέτυχε να ξεπεράσει το όριο του 5% για να εισέλθει στην ομοσπονδιακή βουλή, για πρώτη φορά από το 1949.
Πριν τις ευρωεκλογές του 2014, ο Λίντνερ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μaρκ Ρούτε ανέλαβαν μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ του Όλι Ρεν και του Γκι Φερχόφστατ, τους υποψηφίους της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τελικά, οι υποψήφιοι συμφώνησαν να ηγηθούν από κοινού της εκστρατείας του ALDE για τις εκλογές. Εκείνη την εποχή, ο Λίντνερ θεωρήθηκε ότι υποστηρίζει τον Ρεν.
Ο Λίντνερ ήταν εκπρόσωπος του FDP στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση που εξέλεξε τον Προέδρο της Γερμανίας το 2017, και στην οποία ψήφισε τον κυβερνητικό υποψήφιο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Την ίδια χρονιά, ηγήθηκε της επιτυχημένης εκστρατείας του κόμματός του για τις κρατιδιακές εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με αποτέλεσμα το FDP να μπει στην τοπική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άρμιν Λάσετ. Ο ίδιος ο Λίντνερ δεν πήρε κάποιο αξίωμα στην κυβέρνηση αυτή, λόγω του στόχου του να οδηγήσει το FDP στην ομοσπονδιακή βουλή τον Σεπτέμβριο του 2017, πράγμα που πέτυχε με εκλογικό ποσοστό 10,7%. Μετά από αυτήν την επιτυχία εξελέγη ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας FDP στο Bundestag.
Τον Οκτώβριο του 2017, το CDU και οι Πράσινοι ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με το FDP για να σχηματίσουν κυβέρνηση, στην οποία ο Λίντνερ θεωρούνταν ευρέως ως ο μελλοντικός υπουργός Οικονομικών, καθώς το CDU είχε ήδη ορίσει τον απερχόμενο υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως Πρόεδρο του Μπούντεσταγκ για να αφήσει το αξίωμα ελεύθερο για το FDP.
Ένας τέτοιος συνασπισμός ήταν η μόνη ρεαλιστική δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης (εκτός από έναν συνασπισμό των δύο μεγάλων κομμάτων), αλλά δεν είχε σχεδόν ποτέ δοκιμαστεί, ούτε καν σε περιφερειακό επίπεδο στη Γερμανία. Τον Νοέμβριο του 2017, μετά τα μεσάνυχτα, ο Λίντνερ και το κόμμα του εγκατέλειψαν τις ήδη παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μετά από τέσσερις ανεπιτυχείς εβδομάδες, οι οποίες συνιστούσαν την μακρύτερη διαπραγμάτευση για σχηματισμό κυβέρνησης στην γερμανική ιστορία.
Συνελήφθη η Ειρήνη Μουρτζούκου - Πήγε στο ΑΤ για να καταθέσει μήνυση κατά του Κουσουλού
Τέλος εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ και λίγα... αλλά καλά προνόμια για το ΠΑΣΟΚ - Πώς αλλάζει το πολιτικό τοπίο
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό 10χρονο παιδί - Κατέρρευσε σε εμπορικό κέντρο
Μανούσος Μανουσάκης: Ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρετά τον σπουδαίο σκηνοθέτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr