Σαν σήμερα κυκλοφόρησε το πρώτο Playboy – 20 πράγματα για τη λαμπερή και σκοτεινή ιστορία του περιοδικού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Ήταν 1η του Δεκεβρίου του 1953, μιας χρονιάς που ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν σε εξέλιξη, ο Τζον Κένεντι είχε παντρευτεί την Ζακλίν Μπουβιέ, ο Στάλιν μόλις είχε πεθάνει και – πόσο μακρινό – η Βασίλισσα Ελισάβετ είχε ανέβει στο θρόνο της Μεγάλης Βρετανίας. Τότε, ένα μήνα πριν το ’53 δώσει τη σκυτάλη στο 1954, στα περίπτερα των Ηνωμένων Πολιτειών «κρέμεται» γυμνή η Μέριλιν Μονρόε! Το Playboy αρχίζει τη Σεξουαλική Επανάσταση!
«Δεν είμαστε οικογενειακό περιοδικό. Απολαμβάνουμε να φτιάχνουμε κοκτέιλ, να βάζουμε απαλή μουσική στο φωνόγραφο και να προσκαλούμε μια γυναικεία γνωριμία για μια ήσυχη συζήτηση γύρω από Πικάσο, Νίτσε, τζαζ, σεξ…»!
Από το πρώτο του κιόλας τεύχος - που κυκλοφόρησε μια μέρα σαν σήμερα, 1η Δεκεμβρίου του 1953 - ο Χιού Χέφνερ ξεκαθάρισε τι θα ήταν το Playboy.Και είχε ξεκαθαρίσει και κάτι άλλο ο εύστροφος και πονηρός εκδότης: «Η μεγαλύτερη εκπολιτιστική δύναμη στον κόσμο δεν είναι η θρησκεία αλλά το σεξ».
Κι επειδή με τη θρησκεία δεν τα πήγαινε και πολύ καλά ο Χέφνερ, είπε να εκμεταλλευτεί το σεξ. Και ο μεγαλοφυής εκδότης εκπλήρωσε έναν από τα οράματά του: «Έχει ενδιαφέρον που ένας άντρας, εκπληρώνοντας τις προσωπικές του ερωτικές φαντασιώσεις, εκπληρώνει τις φαντασιώσεις τόσο πολλών άλλων αντρών». Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Playboy εκπλήρωσε πολλές από τις φαντασιώσεις των αντρών που ταξίδεψαν από την 10ετία του ’50 μέχρι εκείνη που το διαδίκτυο έκανε μας ξύπνησε απότομα με μια χαλασμένη, από τα χρόνια, «ονείρωξη»…
Πρώτο τεύχος και Μέριλιν Μονρόε
Το περιοδικό Playboy λοιπόν εκδόθηκε σαν σήμερα το 1953 με ένα εμβληματικό εξώφυλλο: Την Μέριλυν Μονρόε γυμνή!
Ήταν μόλις 27 χρονών, ο Χέφνερ, όταν αποφάσισε να αφήσει το εμπορικό τμήμα του περιοδικού Esquire και να χτίσει τη δική του αυτοκρατορία.
Δημιούργησε το πρώτο τεύχος του Playboy εντελώς μόνος, (ο μύθος λέει) στο τραπέζι της κουζίνας του διαμερίσματός του στο Σικάγο. Είχε στην τσέπη του 600 δολάρια, δανείστηκε ακόμα 1.000 δολάρια από τη μητέρα του, 1.000 από τον αδελφό του και λίγα λίγα μάζεψε 8.000 δολάρια. Τα 500 από εκείνα τα χρήματα τα έδωσε για να αγοράσει τις γυμνές φωτογραφίες της Μέριλιν.
Το πρώτο τεύχος του Playboy δεν είχε ημερομηνία, γιατί ο Χέφνερ δεν ήταν σίγουρος αν θα μπορούσε να τυπώσει και δεύτερο. Το πρώτο τεύχος πούλησε περίπου 51.000 αντίτυπα και το δεύτερο πήγε ακόμη καλύτερα. Και ο θρύλος μόλις είχε αρχίσει να μεγαλώνει.
Ο Χιού Χέφνερ εγκατέλειψε τα εγκόσμια το 2017 σε ηλικία 91 χρονών και κάποιος θα μπορούσε να πει «πλήρης ημερών, ηδονών και απολαύσεων». Το «παιδί» του, το Playboy ήταν και είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα περιοδικά παγκοσμίως!
Διαβάστε κάποιες λεπτομέρειες για το «αντρικό» περιοδικό που κυρίεψε ολόκληρο τον κόσμο.
1. Το λογότυπο του Playboy το κεφάλι του κουνελιού - The Rabbit Head - σχεδιάστηκε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του περιοδικού, τον Arthur Paul και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο πρώτο τεύχος του περιοδικού. Ο Χιου Χέφνερ κατέληξε στο Κουνέλι ως σήμα κατατεθέν λόγω της «χιουμοριστικής σεξουαλικής του σημασίας» και το έντυσε με ένα σμόκιν για να «προσθέσει μια ιδέα… πολυπλοκότητας».
2. Ο Χέφνερ ήθελε να κάνει εισβάλει εντυπωσιακά στο χώρο των εντύπων σκέφτηκε να κάνει κάτι καινοτόμο για το πρώτο τεύχος: μια γυμνή τρισδιάστατη εικονογράφηση, η οποία θα ήταν εμφανής με ειδικά 3D γυαλιά. Η ιδέα ήταν πράγματι έξυπνη, τα γυαλιά όμως ακριβά.
3. Το γυμνό έμεινε όμως στο μυαλό του Χέφνερ και ανακάλυψε ένα ημερολόγιο με γυμνές φωτογραφίες της Μέριλιν Μονρόε, που ανήκε στην εταιρεία «John Baumgarth». Αγόρασε χωρίς πολλές διαπραγματεύσεις τα δικαιώματα, για 500 δολάρια!
4. Η κυκλοφορία του Playboy έφθασε το ένα εκατομμύριο τη δεκαετία του 1960 και κορυφώθηκε σε περίπου επτά εκατ. στη δεκαετία του 1970. Το τεύχος με τις περισσότερες πωλήσεις ήταν εκείνο του Νοεμβρίου του 1972, με το μοντέλο Παμ Ρόουλινγκς στο εξώφυλλο: Πούλησε 7.161.561 αντίτυπα! Όσο δηλαδή ο πληθυσμός μια μικρής χώρας…
5. Μετά πέντε χρόνια κυκλοφορίας, το 1958, το ετήσιο κέρδος του περιοδικού έφθανε στα 4 εκατ. δολάρια. Συνολικά μέχρι σήμερα, το περιοδικό Playboy έχει εκδοθεί σε πάνω από 35 χώρες, ενώ το διάσημο Κουνέλι, ως σήμα, έχει αποφέρει έσοδα που ξεπερνούν το ένα δισ. δολάρια από τις παγκόσμιες πωλήσεις των προϊόντων.
6.Η αρχική ιδέα του Χιου Χέφνερ για την ονομασία του περιοδικού ήταν Stag Party, αλλά δεν μπορούσε να το ονομάσει έτσι λόγω ομοιότητας με άλλο περιοδικό, το Stag. Η ονομασία Playboy ήταν η ιδέα ενός συνεργάτη του Χέφνερ, του Έλντον Σέλερς.
7. Από την ίδρυσή του, το Playboy έχει δημοσιεύσει πρωτότυπα έργα των Vladimir Nabokov, James Baldwin, Shirley Jackson, Nadine Gordimer, Doris Lessing, John Updike, John Cheever, PG Wodehouse, Arthur C. Clarke, John Irving, Roald Dahl, Frank Herbert, Stephen King, Norman Mailer, Joyce Carol Oates, Philip K. Dick, Ray Bradbury, Annie Proulx και πολλών άλλων σπουδαίων λογοτεχνών.
8. Ο Χέφνερ υπήρξε πολιτικός ακτιβιστής, με έντονη δραστηριότητα σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως «First Amendment» (η πρώτη τροποποίηση του αμερικανικού συντάγματος εγγυάται τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία της έκφρασης), αλλά και οπαδός της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σε εποχές αντίξοες και δύσκολες τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της αναγνώρισης των δικαιωμάτων των μαύρων και στήριξε τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου.
9. Το περιοδικό έχει φιλοξενήσει και ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις με ιστορικές προσωπικότητες όπως του Φιντέλ Κάστρο, του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, του Μάλκολμ Χ, του Τζον Λένον, της Άιν Ραντ, της πριγκίπισσα Γκρέις (Κέλι) του Μονακό, του Τζίμι Κάρτερ , του Ντόναλντ Τραμπ.
10. Στη δεκαετία του '80 η αυτοκρατορία του Playboy αντιμετώπισε προβλήματα, εξαιτίας του ανταγωνισμού από αντίπαλα περιοδικά Hustler και Penthouse, που δημοσίευαν περισσότερο τολμηρές φωτογραφίες. Για τους φωτογράφους του Playboy είχαν ποζάρει γυμνές κατά καιρούς οι: Ούρσουλα Άντρες, Ναστάζια Κίνσκι, Μπριζίτ Μπαρντό, Ναόμι Κάμπελ, Κέιτ Μος, Σίντι Κρόφορντ, Ντρου Μπάριμορ, Κιμ Μπέισινγκερ, Φάρα Φόσετ, Ελ Μακφέρσον, Ντάριλ Χάνα, Μπο Ντέρεκ, Σαρλίζ Θερόν και πολλές άλλες.
11. Στην Ελλάδα το περιοδικό κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1985. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς η Ζωή Λάσκαρη εμφανίστηκε γυμνή στις σελίδες του, με λεζάντες στις φωτογραφίες να έχει γράψει ο δημοσιογράφος, μετέπειτα υπουργός Γιώργος Λιάνης. Μετά τη Λάσκαρη ακολούθησαν οι: Ρίκα Βαγιάννη, Μαίρη Χρονοπούλου, Άντζελα Δημητρίου, Δήμητρα Γαλάνη, Πωλίνα, Μάρω Κοντού, Βάνα Μπάρμπα, Ελένη Ερήμου, Μαρία Ιωαννίδου, Κατερίνα Στανίση, Τζένη Μπαλατσινού, Άντζελα Γκερέκου, Νόνη Δούνια και άλλες διάσημες της εποχής τους.
12. Στα τέλη Μαρτίου του 2020 το Playboy ανακοίνωσε ότι διακόπτει την έντυπη έκδοσή του στις ΗΠΑ και θα συνεχίσει μόνο ηλεκτρονικά. Η απόφαση αυτή συζητιόταν για καιρό αλλά επισπεύτηκε λόγο της κρίσης της επιδημίας του κορονοϊού.
13. Στο τεύχος του Μαρτίου του 2015, το περιοδικό εγκατέλειψε οριστικά το γυμνό, που από το 1953 που επέβαλε ως θέμα του. Στο «νέο» Playboy, εξώφυλλο ήταν η Dree Hemingway, δισέγγονη του νομπελίστα συγγραφέα Ernest Hemingway, η οποία εμφανίστηκε με λευκό πουκάμισο και λευκό εσώρουχο δίχως ίχνος ρετούς, κάτι που ήταν η δεύτερη μεγάλη αλλαγή του περιοδικού.
14. Το Playboy απαγορεύεται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας και της Σιγκαπούρης. Το περιοδικό είναι ιδιαίτερα κακοχαρακτηρισμένο στις μουσουλμανικές χώρες: Τον Απρίλιο του 2006, όταν το Playboy κυκλοφόρησε στα περίπτερα της Ινδονησίας (όπου, να σημειωθεί, δεν περιέχει γυμνό), μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης IDF, έκαναν διαδήλωση πετώντας πέτρες τα γραφεία σύνταξης του περιοδικού στην Τζακάρτα.
15. Η πρώτη εκτός Ηνωμένων Πολιτειλων έκδοση του Playboy ήταν στη Γερμανία.. Σήμερα το περιοδικό εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο. Εστιάζει κυρίως στους Μillennials και υπεύθυνος για την στρατηγική αυτή είναι Κούπερ Χέφνερ, ο 23χρονος γιος του ιδρυτή της εταιρείας.
16. Η Έπαυλη του Playboy το «Playboy Mansion» από πολλούς θεωρείται παράδεισος επί Γης. Με 29 δωμάτια και 2.042,7 τετραγωνικά μέτρα, το σπίτι ανήκει στην εταιρία του Playboy. Στο συγκρότημα υπάρχει ζωολογικός κήπος, αίθουσα παιχνιδιών, και - το πλέον διαβόητο - ένα σπήλαιο που έχει φιλοξενήσει ανείπωτη ηδονή.
17. Πολλές ασθένειες έχουν ενσκήψει στο σπήλαιο της Βίλας του Playboy, με πιο αξιοσημείωτη τη νόσο των Λεγεωναρίων. Τον Φεβρουάριο του 2011, τουλάχιστον 123 άτομα που παραβρέθηκαν στην έπαυλη αρρώστησαν σοβαρά. Μια έρευνα από το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων εντόπισε την πηγή της επιδημίας σε μια δίνη που βρίσκεται στο σπήλαιο , όπου ανακάλυψαν τα βακτήρια Legionella pneumophilia.
Με την Μέριλιν συναντήθηκαν μόνο στο νεκροταφείο!
18. Ο Χιού Χέφνερ πέθανε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου του 2017 στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Ο Χέφνερ είχε παντρευτεί τρεις φορές και είχε 4 παιδιά: Από το γάμο του με την Kimberley Conrad, τον Cooper Bradford, και την Marston Glenn και από το γάμο του με την Mildred Williams, τον David Paul και την Christie Ann.
19. Ο Χέφνερ πολύ πριν πεθάνει είχε αγοράσει ένα οστεοφυλάκιο πλάι σ’ εκείνο της Μέριλιν Μονρόε στο Westwood Village Memorial Park Cemetery στο Λος Άντζελες, όπου και βρίσκεται πια δίπλα στην διάσημη σταρ για μια αιωνιότητα. Να πούμε ότι ο Χιου Χέφνερ και η Μέριλιν Μονρό δεν συναντήθηκαν ποτέ!
20. Σειρά ντοκιμαντέρ διάρκειας 10 ωρών πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στις αρχές του 2022 και υπόσχεται να εξερευνήσει «τη σκοτεινή πραγματικότητα κάτω από το γυαλιστερό περιτύλιγμα της αυτοκρατορίας του Playboy και του Χιου Χέφνερ». «Για σχεδόν έξι δεκαετίες, ο Χέφνερ κράτησε σφιχτά τα ηνία στο Playboy. Τώρα, τέσσερα χρόνια μετά το θάνατό του, οι εμπιστοί του, οι συνάδελφοι, τα στελέχη και οι υπάλληλοι είναι έτοιμοι να μοιραστούν την αληθινή και χωρίς… photoshop ιστορία του». Περιμένουμε…
Επιστροφή στον Λευκό Οίκο για την οικογένεια Τραμπ: Ο ρόλος του κάθε μέλους – Ποιοι θα είναι στην πρώτη γραμμή και ποιοι στο περιθώριο
Μέση Ανατολή: Πότε θα τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία – Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο ΚΑΤ νοσηλεύεται 27χρονος που μεταφέρθηκε από τον Πύργο με τραύμα από όπλο ή μαχαίρι – Οι έρευνες της ΕΛΑΣ
Η Τέιλορ Σουιφτ προσφέρει δωρεές σε διάφορες οργανώσεις για τους πληγέντες του Λος Άντζελες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr