Συνομιλίες Πούτιν – Μπάιντεν: Εκατέρωθεν απειλές για ενδεχόμενη επίθεση στην Ουκρανία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Το θέμα της ανατολικής Ουκρανίας πρωταγωνίστησε κατά τις συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην ατζέντα των δυο ηγετών υπήρχαν και θέματα στρατηγικής σταθερότητας, κυβερνοεπιθέσεις και περιφερειακά ζητήματα, όπως τα πυρηνικά του Ιράν.
«Ελπίζω την επόμενη φορά να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο», είπε ο Μπάιντεν στον Πούτιν πριν τον προειδοποιήσει ότι σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και ότι οι πιθανότητες ολοκλήρωσης του Nord Stream 2 ελάχιστες. «Δεν πιστεύουμε ότι ο Πρόεδρος Πούτιν το έχει αποφασίσει. Αυτό που έκανε ο Πρόεδρος Μπάιντεν σήμερα ήταν να εξηγήσει καθαρά τις συνέπειες, αν αποφασίσει να προχωρήσει. Πράγματα που δεν κάναμε το 2014, είμαστε έτοιμοι να τα κάνουμε τώρα», ανέφερε κατά την ενημέρωση στους δημοσιογράφους ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.
Πούτιν: Θα ήταν εγκληματική αδράνεια απλώς να παρακολουθούμε τι γίνεται
O Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι ο ρωσικός στρατός δεν αποτελεί απειλή για το Κίεβο, ενώ ζήτησε εγγυήσεις από τη Δύση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. «Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πλησιάζουν τα σύνορά μας και τώρα βλέπουμε αντιπυραυλικά συστήματα στη Ρουμανία. Έχουμε σοβαρές υποψίες ότι το ίδιο θα συμβεί και στην Ουκρανία. Πώς να μην το σκεφτούμε αυτό; Θα ήταν εγκληματική αδράνεια απλώς να παρακολουθούμε τι γίνεται», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και συνέχισε: «Η Ρωσία ακολουθεί μια φιλοειρηνική πολιτική, αλλά δικαιούται να εξασφαλίσει την ασφάλειά της. Δεν μπορεί να μη μας ανησυχεί η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γιατί μετά από αυτό, θα ακολουθήσει η ανάπτυξη των στρατιωτικών βάσεων και δυνάμεων εκεί».
Πριν από τη συνομιλία, τα κόκκινα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε με τον Εμανουέλ Μακρόν, την Άνγκελα Μέρκελ, τον Μπόρις Τζόνσον και τον Μάριο Ντράγκι. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα συνομιλήσει κι ο ίδιος τόσο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Η ενέργεια είναι το χρυσωρυχείο που διευκολύνει τη μεταφορά στρατευμάτων. Ο Πούτιν χρειάζεται τη ροή ενέργειας όσο και οι καταναλωτές», δήλωσε η υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νόυλαντ.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr