Κίνα: Ανάγκασαν τη 14χρονη κόρη τους σε γάμο έναντι προίκας 40.000 δολαρίων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η αστυνομία στη βορειοδυτική Κίνα διέλυσε το γάμο ενός 14χρονου κοριτσιού, οι γονείς του οποίου φέρονται να προσπάθησαν να το πουλήσουν σε έναν άγνωστο έναντι προίκας σχεδόν 40.000 δολαρίων, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Πήρε η 14χρονη τηλέφωνο την αστυνομία
Η έφηβη τηλεφώνησε στην αστυνομία στην κομητεία Zhongning, στην περιοχή Ningxia, στις 24 Νοεμβρίου για να καταγγείλει ότι την ανάγκασαν σε παράνομο γάμο παρά τη θέλησή της, σύμφωνα με ανάρτηση του τοπικού Γραφείου Δικαιοσύνης τη Δευτέρα.
Η ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης WeChat περιέγραφε με θετικό τρόπο τη «γρήγορη και έξυπνη» ανταπόκριση της τοπικής αστυνομίας στο τηλεφώνημα, αλλά έκτοτε διαγράφηκε αφού προκάλεσε αντιδράσεις στο διαδίκτυο. Η αστυνομία και άλλοι τοπικοί αξιωματούχοι έσπευσαν στο σπίτι της οικογένειας του γαμπρού, με το επώνυμο Λι, και σταμάτησαν την τελετή, ανέφερε η ανάρτηση.
Οι γονείς της έφηβης - οι οποίοι φέρονται να είχαν ήδη αγοράσει χρυσά κοσμήματα με τα χρήματα - επέστρεψαν την προίκα στην οικογένεια του γαμπρού μετά από διαπραγματεύσεις που έγιναν με τη μεσολάβηση της αστυνομίας. Η κοπέλα στάλθηκε επίσης πίσω στους γονείς της, τους οποίους η αστυνομία δεν κατονόμασε.
Ο κινεζικός νόμος απαγορεύει στους γονείς ή κηδεμόνες οποιουδήποτε ατόμου κάτω των 18 ετών να «επιτρέπουν ή να εξαναγκάζουν ανηλίκους να παντρευτούν ή να συνάπτουν αρραβώνες για ανηλίκους».
Η νόμιμη ηλικία γάμου στη χώρα είναι τα 22 έτη για τους άνδρες και τα 20 για τις γυναίκες, αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ποινή για την παραβίαση του νόμου.
Νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν αν και ποιον θέλουν να παντρευτούν χωρίς εξωτερική παρέμβαση ή εξαναγκασμό, σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα People's Daily.
Ο πρόωρος γάμος ήταν συνήθης στο φεουδαρχικό παρελθόν της Κίνας, και ακόμη και σήμερα, οι έφηβες νύφες και οι γαμπροί δεν είναι ανήκουστο φαινόμενο σε φτωχές και αγροτικές περιοχές, όπως η Ningxia.
Όμως το περιστατικό έχει σοκάρει τους κατοίκους των πόλεων, οι οποίοι επέκριναν τους γονείς του κοριτσιού για τον εξαναγκασμό της σε γάμο, λέγοντας ότι θα πρέπει να τιμωρηθούν.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι στο ιατρικό περιοδικό The Lancet διαπίστωσε ότι το 2015, το ποσοστό γάμου των κοριτσιών ηλικίας 15-19 ετών στις αγροτικές περιοχές της Κίνας ήταν τρεις φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο των αστικών περιοχών, με το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο να επιδεινώνει τη διαφορά.
Οι συγγραφείς της μελέτης δήλωσαν ότι ένα υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού για τα κορίτσια, αλλά το χάσμα εκπαίδευσης μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών δεν έχει βελτιωθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι ειδικοί λένε ότι πολλοί στις αγροτικές περιοχές αναγνωρίζουν έναν γάμο εάν το ζευγάρι πραγματοποιήσει μια τελετή και ένα συμπόσιο, ενώ η επίσημη καταχώρηση γίνεται μόλις ενηλικιωθούν.
Πολλοί γονείς σε αγροτικές περιοχές επιθυμούν τα παιδιά τους να δεθούν με τον δεσμό του γάμου πριν φύγουν για να εργαστούν σε πόλεις-εργοστάσια μια κοινή μοίρα για πολλούς. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους γιους που μπορεί να δυσκολευτούν να βρουν σύντροφο λόγω της ανισορροπίας της αναλογίας των φύλων στην Κίνα -που επιδεινώθηκε από την προηγούμενη πολιτική ενός παιδιού και την παραδοσιακή προτίμηση για τους γιους - η οποία έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις αγροτικές περιοχές.
Σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία, υπάρχουν σχεδόν 35 εκατομμύρια περισσότεροι άνδρες από ό,τι γυναίκες στην Κίνα.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr