Toυρκία: Μανιφέστο Ερντογάν κατά ισοτιμίας - Ο «μποναμάς» του προέδρου που προκάλεσε σεισμό στο δολάριο και το ευρώ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Με ένα νέο οικονομικό… μανιφέστο 10 σημείων, ο Τούρκος πρόεδρος παλεύει να πείσει ακόμη τις αγορές και το λαό του για το μοντέλο του, προσφέροντας μάλιστα «δωράκια» σε καταθέτες που θα διατηρήσουν τις λίρες τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Σε δηλώσεις του απόψε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε ότι η Τουρκία συνεχίζει να αναπτύσσεται κι ότι θα γίνει μία από τις 10 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου. «Θα την εκτοξεύσουμε στην κορυφή της παγκόσμιας ανάπτυξης», τόνισε.
«Η Τουρκία διαθέτει μια οικονομία που σημείωσε τα τελευταία 19 χρόνια κατά μέσο όρο ανάπτυξη 5,1%. Εκτός από τη συρρίκνωση 4,8%, που βιώσαμε το 2009 λόγω των επιπτώσεων της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουμε επιτύχει μια πρωτοφανή επιτυχία στην ιστορία της Δημοκρατίας, αναπτύσσοντας την οικονομία μας κάθε χρόνο. Ενώ όλοι συρρικνώθηκαν το 2020, όταν η επιδημία σάρωσε ολόκληρο τον κόσμο, εμείς αναπτυχθήκαμε κατά 1,8%. Ας ελπίσουμε ότι θα κλείσουμε το 2021 με διψήφια ανάπτυξη.
Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε με τη δύναμη που αντλούμε από τον πολιτισμό και την ιστορία μας. Η υπεροχή μας πηγάζει από αυτό», υποστήριξε.
Νέα μέτρα και… μποναμάς Ερντογάν
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε μία σειρά νέων μέτρων, προκειμένου να στηρίξει τομείς που αποδίδουν, όπως οι εξαγωγές, ενώ υποσχέθηκε να… επιβραβεύσει με ένα «κρυφό επιτόκιο» όσους διατηρήσουν τις καταθέσεις τους σε λίρες και δεν τις αλλάξουν με ξένο νόμισμα.
«Τα υπουργεία μας και οι συναφείς φορείς έχουν λάβει μέτρα εναντίον εκείνων που δυσκολεύουν την καθημερινότητα του έθνους μας με κερδοσκοπίες και υπέρογκες τιμές.
Εισάγουμε νέα μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς, προκειμένου να σταματήσει η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και να διασφαλιστεί η σχετική σταθερότητα.
Από εδώ και στο εξής, κανένας από τους πολίτες μας δεν θα χρειάζεται να αλλάξει τις καταθέσεις του από τουρκικές λίρες σε ξένο νόμισμα μόνο και μόνο επειδή η ισοτιμία θα είναι υψηλότερη», είπε, εξηγώντας ότι θα υπάρχει ένα "μπόνους-επιτόκιο" σε όσους διατηρήσουν τις λίρες τους στις τράπεζες. Το κράτος –με άλλα λόγια- θα τους πληρώσει τη διαφορά από τη «χασούρα» που θα υποστούν λόγω της συναλλαγματικής διακύμανσης μέσα σε 6 ή 12 μήνες.
Μετά από τη δήλωση αυτή το δολάριο υποχώρησε αρκετά, καθώς πρόκειται για μία έμμεση αύξηση των επιτοκίων. Ωστόσο, προκάλεσε πολύ μεγάλη συζήτηση μέσα στη νύχτα στην Τουρκία και υψηλές αμφιβολίες για την επιτυχία του μέτρου.
Ο οικονομολόγος Εσέρ Καρακάς είπε ότι «αυτή η απόφαση είναι η πιο βαριά κρατική απόφαση στην ιστορία της χώρας». «Το θέμα είναι πώς θα πληρωθεί αυτή η διαφορά στον καταθέτη. Θα μπορούσε να σημάνει επιπλέον πληθωρισμό, εάν πρόκειται να πληρωθεί με την εκτύπωση νέου χρήματος», προειδοποιούν οι οικονομολόγοι, που υπενθυμίζουν ότι κάτι παρόμοιο έγινε και τη δεκαετία του 1970 με άσχημες συνέπειες.
Μέτρα υπέρ εξαγωγέγων
Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε «συναλλαγματικές» παροχές και στους εξαγωγείς. «Έχουμε καλά νέα και για τους εξαγωγείς μας. Λόγω της διακύμανσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας, στις εξαγωγικές εταιρείες μας, που δυσκολεύονται να δώσουν τιμές, θα δοθούν προθεσμιακές ισοτιμίες απευθείας μέσω της Κεντρικής Τράπεζας.
Σχεδιάζουμε μείωση του εταιρικού φόρου κατά 1 μονάδα για εξαγωγικές βιομηχανικές εταιρείες, προκειμένου να τις στηρίξουμε στον ανταγωνισμό διεθνώς και να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις μειώνοντας τη φορολογική επιβάρυνση στα εταιρικά κέρδη», ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Δολάρια… υπάρχουν!»
Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πάντως ότι η χώρα διαθέτει… άφθονο συνάλλαγμα, είτε κρυμμένο κάτω από το στρώμα των πολιτών, είτε σε τραπεζικές καταθέσεις.
«Κάτω από το μαξιλάρι υπάρχει χρυσό αξίας 280 δις δολαρίων. Θα αναπτυχθούν νέα εργαλεία από κοινού με τους ενδιαφερόμενους φορείς της αγοράς, προκειμένου να συμπεριληφθεί αυτός ο χρυσός στο χρηματοπιστωτικό σύστημα», υποστήριξε, ενώ πρόσθεσε ότι «οι πολίτες και οι εταιρείες μας έχουν καταθέσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες. Δεν μετράμε τα λεφτά κάτω από το μαξιλάρι. Δεν υπάρχει δηλαδή έλλειψη συναλλάγματος, αλλά αφθονία συναλλάγματος στη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι η περιοδική αύξηση της ζήτησης συναλλάγματος, η οποία δεν βασίζεται σε οικονομικούς λόγους, άλλα σε βραχυπρόθεσμα κέρδη και άλλους σκοπούς. Αυτή τη στιγμή αυτό ζούμε. Όταν εκλείψει αυτή η ψυχολογική τάση για αγορά ξένου συναλλάγματος, όλοι θα αρχίσουμε να βλέπουμε τις ευλογίες αυτής της αφθονίας», υπογράμμισε, ενώ προειδοποίησε και πάλι ότι θα πολεμήσει για την οικονομία, όπως και τότε που η Τουρκία πάλευε να απαλλαγεί από την κηδεμονία.
«Προσπαθούν να μαχαιρώσουν την Τουρκία πισώπλατα»
«Θα τους αποτρέψουμε και το τίμημα θα είναι βαρύ. Την ίδια μέθοδο θα ακολουθήσουμε και στην οικονομία, όπως κάναμε και χθες όταν πολεμούσαμε την κηδεμονία, όταν αντιστεκόμασταν στους πραξικοπηματίες, όταν τσακίζαμε τα κεφάλια των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Έχουμε τα πάντα για να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας. Αυτοί που φυλάκισαν τη χώρα μας για αιώνες, δεν θα μπορέσουν να επαναλάβουν την ιστορία αυτή τη φορά», ανέφερε ενώ κήρυξε νέο πόλεμο κατά των βαρόνων του χρήματος.
«Θα συνεχίσουμε το δρόμο μας ανεξάρτητα από εκείνους που προσπαθούν να κάνουν μεζέ των παγκόσμιων βαρόνων του χρήματος τον πόνο, την αγωνία και τα προβλήματα του έθνους. Θα δουλέψουμε, θα παλέψουμε, θα κάνουμε υπομονή και θα τα καταφέρουμε με την άδεια του Αλλάχ», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, κάνοντας πάλι λόγο για… εχθρούς που επιβουλεύονται την Τουρκία και προσπαθούν να την μαχαιρώσουν πισώπλατα.
«Γνωρίζουμε όσους προσπαθούν ύπουλα να μαχαιρώσουν τη χώρα και το έθνος πισώπλατα. Θα φτάσουμε τους στόχους μας παίζοντας αυτό το παιχνίδι με τους δικούς μας κανόνες.
Μαζί με τη μείωση των επιτοκίων, πρώτα ο Αλλάχ, θα ζήσουμε και τη μείωση του πληθωρισμού σε λίγους μήνες. Αυτή η χώρα δεν θα είναι πλέον μια χώρα που εξαρτά την οικονομία και την πολιτική της από τα προγράμματα του ΔΝΤ», είπε, αποκλείοντας για άλλη μια φορά τη διεθνή παρέμβαση.
«Γαλλία και Γερμανία πίσω από TUSIAD»
Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε και πάλι θυσίες από το λαό του, ενώ άφησε νέες αιχμές για υποκινούμενη από ξένες δυνάμεις Ένωση Επιχειρηματιών και Βιομηχάνων.
«Ελπίζω να τα λύσουμε βήμα-βήμα. Φυσικά, αυτό απαιτεί μια ομαδική πίστη, έναν ολοκληρωτικό αγώνα, μια ολοκληρωτική θυσία.
Η Τουρκία είναι εδώ, η Τουρκία δεν κατέρρευσε. Έι, TUSIAD, κοίτα πού είναι η Τουρκία. Σε αυτόν το ‘διαγωνισμό’ (κατά τους Τουρκίας) υπάρχουν από πίσω και ντόπιοι, υπάρχει και η Γαλλία, υπάρχει και η Γερμανία. Εξακολουθείτε άραγε να υπολογίζετε πώς μπορούμε να ρίξουμε αυτή την εξουσία; Μιλάτε ακόμα για πρόωρες εκλογές, συναντώντας τον κ. Κεμάλ (Κιλιτσντάρογλου), χωρίς να ντρέπεστε, αλλά μην ξεγελιέστε, αυτά είναι όνειρα, θα περιμένετε τον Ιούνιο του 2023», διαμήνυσε σε όσους προκρίνουν τις πρόωρες εκλογές.
Σύμβουλος του Ερντογάν καλεί σε αναβίωση του Εθνικού Συμφώνου
Στο μεταξύ, ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Γιγίτ Μπουλούτ, κατηγόρησε τις «ξένες δυνάμεις» ότι βρίσκονται πίσω από την πτώση ρεκόρ της λίρας, καλώντας το έθνος να υιοθετήσει το εθνικό μανιφέστο του 1920.
«Εάν η παγκόσμια ιμπεριαλιστική δομή συνεχίσει να επιτίθεται στο Μεγάλο Τουρκικό έθνος με αυτόν τον τρόπο, τότε το μεγάλο τουρκικό έθνος θα πρέπει επιστρέψει στο Εθνικό Σύμφωνο», έγραψε ο Μπουλούτ στο Twitter, αναφερόμενος στις αποφάσεις, τις οποίες ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ υιοθέτησε ως βασικές αρχές της ανεξαρτησίας της Τουρκίας.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr