Βιομηχανία δημιουργίας πλαστών διαβατηρίων: Πώς μέλη του Ισλαμικού Κράτους περνούν στην Ευρώπη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Πλαστά διαβατήρια, τα οποία περιλαμβάνουν και ψεύτικες ταξιδιωτικές σφραγίδες προσφέρει σε άτομα από το Ισλαμικό Κράτος μια ολόκληρη «βιομηχανία» που έχει στηθεί μέσω Διαδικτύου. Έτσι δίνεται η δυνατότητα σε άτομα να εγκαταλείψουν τη Συρία προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Μεγάλη Βρετανία, στις ΗΠΑ, τον Καναδά, αλλά και άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian, η συγκεκριμένη βιομηχανία γνωρίζει μεγάλη άνθιση.
Ένα από αυτά τα δίκτυα, που διευθύνεται από Ουζμπέκο εξτρεμιστή, ο οποίος ζει στην Τουρκία, πουλά «υψηλής ποιότητας» πλαστά διαβατήρια σε τιμές που φτάνουν ακόμα και τα 15.000 δολάρια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, σε τουλάχιστον 10 περιπτώσεις, άνθρωποι που πέρασαν παράνομα τα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια από το εν λόγω δίκτυο και στη συνέχεια αναχώρησαν μέσω του αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης προς τον προορισμό της επιλογής τους.
Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί του δικτύου
Ο πιο δημοφιλής προορισμός σύμφωνα με ανθρώπους του δικτύου είναι η Ε.Ε., όμως τονίζουν ότι σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις άνθρωποι κατάφεραν να ταξιδέψουν από την Κωνσταντινούπολη στο Μεξικό με πλαστά ρωσικά διαβατήρια και, από εκεί, να περάσουν παράνομα τα σύνορα με τις ΗΠΑ. Ο Νίγηρας και η Μαυριτανία είναι επίσης δημοφιλείς προορισμοί, όπως και η Ουκρανία και το Αφγανιστάν.Η επιχείρηση του Ουζμπέκου πηγαίνει τόσο καλά, ώστε πρόσφατα άνοιξε ένα νέο κανάλι μέσω Telegram με το επίσημο όνομα «Istanbul Global Consulting».
Το ολοένα και αυξανόμενο εμπόριο για την «υπηρεσία» υποδηλώνει ότι επικίνδυνοι εξτρεμιστές του ISIS θα μπορούσαν να γλιστρήσουν κάτω από το ραντάρ των υπηρεσιών ασφαλείας σε όλον τον κόσμο, να διαφύγουν από τη Δικαιοσύνη για εγκλήματα που έχουν διαπράξει στο παρελθόν και ενδεχομένως να είναι σε θέση να συνεχίσουν την τρομοκρατική δραστηριότητα σε άλλες χώρες εκτός της Συρίας.
«Δεν ρωτώ ποτέ σε ποια ομάδα ανήκει κάποιος. Είμαι πρόθυμος να συνεργαστώ με οποιονδήποτε», δήλωσε ο Ουζμπέκος στον Guardian. «Δεν είναι δουλειά μου να βλέπω ποιος είναι κακός και ποιος όχι. Οι υπηρεσίες ασφαλείας θα πρέπει να ασχοληθούν με αυτό», προσθέτει.
Δυτικοί αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποίησαν το 2015 ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε καταφέρει να αποκτήσει σημαντικό εξοπλισμό, όπως άδεια βιβλία διαβατηρίων και εκτυπωτές με τους οποίους θα μπορούσε να κατασκευάσει πλαστά συριακά και ιρακινά διαβατήρια. Έτσι θα μπορούσε να περάσει και δικούς του πράκτορες ανάμεσα στους 1 εκατ. και πλέον ανθρώπους που κατέφυγαν στην ΕΕ κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι έκτοτε, το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη για αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις σε όλη την Γηραιά Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στο Μπατακλάν στο Παρίσι το 2015 και της βομβιστικής επίθεσης στο Manchester Arena το 2017.
Οι αυξημένοι έλεγχοι έφεραν νέα τεχνογνωσία στα παράνομα δίκτυα
Μετά το 2015 οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ελέγχων των συνόρων, έχουν επενδύσει σε τεχνολογία και εκπαίδευση του προσωπικού για τον καλύτερο εντοπισμό πλαστών διαβατηρίων. Το 2020, το Τατζικιστάν αναμόρφωσε πλήρως το προξενικό προσωπικό του στην Κωνσταντινούπολη και το σύστημα εγγράφων σε μια προσπάθεια να πατάξει τη χρήση πλαστών διαβατηρίων Τατζικιστάν.
Όμως ως απάντηση, οι πωλητές πλαστών διαβατηρίων ανέβασαν το επίπεδο την τεχνογνωσίας, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερη ποικιλία εθνικοτήτων για τους υποψήφιους πελάτες τους. Ο Ουζμπέκος έστειλε στον Guardian διάφορα βίντεο με τα προϊόντα του. Σε αυτά φαίνονται γαλλικά, βελγικά, βουλγαρικά και ρώσικα διαβατήρια, τα οποία φαίνεται να έχουν αυθεντικά υδατογραφήματα ασφαλείας.
Όταν τοποθετούνται κάτω από black light, δύο ρωσικά διαβατήρια φαίνεται πως περιέχουν υλικά ευαίσθητα στην υπεριώδη ακτινοβολία σαν να έχουν σχεδιαστεί για να εμποδίζουν την πλαστογράφηση, ενώ ένα βελγικό διαβατήριο που τοποθετείται σε σαρωτή παρόμοιο με αυτούς που χρησιμοποιούνται στα αεροδρόμια φαίνεται να διαβάζεται σωστά, με τα στοιχεία του κατόχου να εμφανίζονται στην οθόνη.
Σύμφωνα με τους παράνομους δημιουργούς τους, το να πλαστογραφήσει κανείς λειτουργικό βιομετρικό τσιπ, είναι αδύνατο, όμως πολλές φορές οι υπάλληλοι των συνοριακών ελέγχων αγνοούν όσα δεν λειτουργούν.
«Γνωρίζουμε ότι μέλη του Ισλαμικού Κράτους χρησιμοποιούν τέτοια πλαστά διαβατήρια για να περάσουν στην Ευρώπη και η ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν καταφέρνει να τους συλλάβει όλους», δηλώνει στον βρετανικό μέσο πηγή από την Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Η κατάληψη του Αφγανιστάν δημιούργησε νέο δίκτυο πελατείας
Η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν είχε επίσης δημιουργήσει νέα πελατειακή βάση με πρόσφυγες που έχουν ως προορισμό την Τουρκία , είπε ο Ουζμπέκος. Αν και οι υπηρεσίες του είναι πολύ ακριβές για τους περισσότερους εκτοπισμένους Αφγανούς, οι πελάτες του χρησιμοποιούν τα πλαστά διαβατήρια για να επιβιβαστούν σε πτήσεις προς χώρες της Δύσης και στη συνέχεια να ζητήσουν άσυλο μόλις προσγειωθούν.
Πωλούν ακόμα και πιστοποιητικά θανάτου
Ενώ οι χαμηλόβαθμοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν συνήθως ελάχιστα χρήματα που μετά βίας φτάνουν για να αγοράσουν διαβατήριο, τα υψηλόβαθμα μέλη της οργάνωσης που θέλουν να ξεφύγουν από τους ελέγχους αγοράζουν πολλά έγγραφα από διαφορετικές χώρες και τα χρησιμοποιούν για να μετακινούνται συχνά. «Αλλάζουν διαβατήριο σε κάθε νέα πτήση», δήλωσε Ρώσος ο οποίος πουλά τέτοια διαβατήρια.
Ένας Ρώσος υπήκοος που πολεμούσε για το Ισλαμικό Κράτος έως το 2015 δήλωσε: «Είχα μόνο μερικές εκατοντάδες δολάρια όταν ήρθα από τη Συρία και έτσι αγόρασα το φθηνότερο διαβατήριο - ένα πραγματικά κακής ποιότητας διαβατήριο Τατζικιστάν. Δεν λειτούργησε και με συνέλαβαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης».
Για να σιγουρευτεί κάποιος ενδιαφερόμενος ότι μπορεί να εξαφανιστεί εντελώς από τις Αρχές, με 500 δολάρια ο Ουζμπέκος πωλητής μπορεί να προσφέρει τουρκικό πιστοποιητικό θανάτου το οποίο αποστέλλεται στο προξενείο της χώρας του ενδιαφερόμενου. «Εκτός αν είσαι ο Αμπού Μπακρ Μπαγκντάντι ( ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους που σκοτώθηκε το 2019), κανείς δεν θα πάει στο νεκροτομείο για να ελέγξει τον θάνατό σου. Απλώς θα περνούσαν το έγγραφο στο σύστημα», σημείωσε ο ίδιος.
Ο τιμοκατάλογος των πλαστών διαβατηρίων
Τα φθηνότερα πλαστά έγγραφα με τα οποία μπορεί κανείς να φτάσει στην Ευρώπη είναι τα διαβατήρια της Ρωσίας, του Κιργιστάν και του Καζακστάν, τα οποία κοστίζουν περίπου 5.000 με 6.000 δολάρια ως μέρος ενός πακέτου βίζας Σένγκεν. Άλλες δημοφιλείς και ελαφρώς ακριβότερες επιλογές είναι τα ουκρανικά και μολδαβικά έγγραφα, τα οποία επιτρέπουν ταξίδια χωρίς βίζα στην ΕΕ.
Η πιο ακριβή επιλογή είναι ένα διαβατήριο της ΕΕ, το οποίο θα στοιχίσει στον πελάτη περίπου 8.000 δολάρια, το οποίο συνήθως ζητείται από δυτικούς και Άραβες που μιλούν κάποια γαλλικά και μπορούν να περάσουν για Γάλλοι ή Βέλγοι. Συνήθως, ένας πολίτης της ΕΕ φτάνει στην Τουρκία με το δικό του διαβατήριο, το πουλάει στον Ουζμπέκο και τους συναδέλφους του για περίπου 2.500 ευρώ και στη συνέχεια αλλάζει τη φωτογραφία του διαβατηρίου με εκείνη του πελάτη. Στη συνέχεια, ο αρχικός κάτοχος του διαβατηρίου δηλώνει ότι το διαβατήριο έχει χαθεί και ζητάει αντικατάσταση στο προξενείο του στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια για Νέα Αριστερά
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr