Ερντογάν: Έρχεται δεύτερος πυρηνικός σταθμός - Τι είπε για S-400 και F-16
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το δόγμα των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», του πρώην πρωθυπουργού του Αχμέτ Νταβούτογλου, ανέσυρε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας με νέους στην Τραπεζούντα. Με αφορμή την κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο Τούρκος πρόεδρος εξύφανε τη νέα στρατηγική εξωτερικής πολιτικής του, τονίζοντας ότι στόχος του «δεν είναι να δημιουργήσουμε περισσότερους εχθρούς, αλλά να κάνουμε φίλους».
«Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν ήταν τόσο φιλικές ιστορικά όσο είναι τώρα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι έχουμε φτάσει σε έναν πολύ σοβαρό όγκο εμπορίου», υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία είναι πολύ καλές σε πολλά στρατηγικά θέματα, όπως και οι σχέσεις που αφορούν στην ενέργεια και το φυσικό αέριο βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο.
Δεύτερος πυρηνικός σταθμός με Ρωσία
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι αυτές οι σχέσεις έχουν προχωρήσει τόσο, ώστε να συζητείται ακόμη κι η κατασκευή δεύτερου πυρηνικού σταθμού με τη Ρωσία μετά τον Άκουγιου.
«Του χρόνου, ίσως και φέτος, το 2023, θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού (Άκουγιου) και θα ξεκινήσει η παραγωγή. Κάναμε ωστόσο κι ένα δεύτερο βήμα μαζί τους και είμαστε σε διαπραγματεύσεις για ένα δεύτερο πυρηνικό σταθμό. Μιλήσαμε για αυτό με τον κ. Πούτιν, ο οποίος είπε ‘Ας το δούμε’. Ίσως χτίσουμε κι αυτό το δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο με τη Ρωσία. Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξουμε δεσμούς μεταξύ μας μέσω της πυρηνικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Για μένα, αυτός είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι S-400 πολύ σημαντικό επιθετικό-αμυντικό σύστημα
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, νιώθει άβολα με την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία. «Αυτή η απόφαση είναι δική μας απόφαση. Είπαμε ότι πήραμε αυτή την απόφαση, κάναμε μια συμφωνία με τη Ρωσία, αλλά αυτό δεν είναι εναντίον του ΝΑΤΟ», είπε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι κι οι άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ πήραν αντίστοιχες αποφάσεις τους για αγορά όπλων.
«Δεν μας έδωσαν F-35, συζητάμε για νέα F-16»
Ο Ερντογάν έθιξε και το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, υπενθυμίζοντας ότι οι ΗΠΑ πληρώθηκαν 1 δισεκατομμύριο 450 εκατομμύρια δολάρια για αυτά τα μαχητικά από την Τουρκία.
«Δεν μας έδωσαν τα F-35, που υποτίθεται ότι θα μας έδιναν, κι εξακολουθούν να κωλυσιεργούν. Αυτή τη στιγμή το υπουργείο Άμυνάς μας κάνει κάποιες συζητήσεις μαζί τους και λέει ‘ας λύσουμε αυτό το πρόβλημα’. Τους λέμε γιατί δεν θέλουμε να στραφούμε εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. Επειδή υπάρχουν βήματα που έχουμε κάνει μαζί τους σε πολλούς τομείς. Το υπουργείο Άμυνάς μας συνεχίζει να συζητάει αυτό το θέμα με τους συνομιλητές του. Θα προσπαθήσουμε να το λύσουμε, είτε εκσυγχρονίζοντας τα F-16 ή δίνοντάς μας μερικά νέα F-16».
Κακός οιωνός για την περιοχή μία σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας
Με αφορμή την επίσκεψή του αύριο 3 Φεβρουαρίου στην Ουκρανία ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε ότι και ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, θα έρθει στην Τουρκία, ενώ εκδήλωσε για άλλη μια φορά την επιθυμία του για μεσολαβητικό ρόλο.
«Το μόνο μας μέλημα είναι να απαλλαγούμε από αυτό το πρόβλημα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και τον πόλεμο για τον οποίο γίνεται λόγος συνέχεια κ.λπ. Δεν θέλουμε έναν τέτοιο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Αυτό δεν είναι καλός οιωνός για την περιοχή. Ως χώρα δεν θέλουμε ούτε δεχόμαστε κάτι τέτοιο».
«Μετά από εμάς το χάος στην Κωνσταντινούπολη»
Ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να στοχεύσει πάλι το δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης και να σχολιάσει το δείπνο του Ιμάμογλου με τον Βρετανό πρέσβη εν μέσω κακοκαιρίας.
«Στην Κωνσταντινούπολη δεν έμεινε τίποτα όρθιο μετά από εμάς. Ό,τι κάναμε, εμείς το κάναμε. Μόνο ένα πράγμα δεν είχε γίνει. Να τρώμε ψάρια στον Καχραμάν. Γιατί εμείς δεν είχαμε τέτοια ντέρτια. Το δικό μας το ντέρτι ήταν μόνο ένα, όπου έχει κάποια έλλειψη η Κωνσταντινούπολη, εμείς να το συμπληρώνουμε», είπε δηλώνοντας για άλλη μια φορά «ερωτευμένος» με την Κωνσταντινούπολη.
Δεν παρέλειψε επίσης να στοχεύσει και τη δημοσιογράφο που τον αποκάλεσε μεταφορικά «βόδι», υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν κάποιοι να λένε ό,τι «βλακεία» θέλουν υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης.
«Εδώ μία δημοσιογράφος μεταμφιεσμένη σε μέλος της πέμπτης φάλαγγας προέβη σε σοβαρή προσβολή εναντίον μας, αλλά το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτός που ήταν πίσω από την εκπομπή, στην οποία έγινε αυτή η προσβολή, και κάποιοι πολιτικοί με μονοκομματική νοοτροπία εξακολουθούν να βγαίνουν και να υπερασπίζονται τη βλακεία που γίνεται υπό το κάλυμμα της ‘ελευθερίας της έκφρασης’».
Φοιτητής με το ίδιο όνομα με τον Ερντογάν
Όταν ένας φοιτητής πήρε το λόγο για να του κάνει μια ερώτηση, είπε ότι τον λένε κι αυτόν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τότε ο Τούρκος πρόεδρος τον ρώτησε αν είναι συγγενής, αλλά του απάντησε αρνητικά. Ο φοιτητής είπε ότι ήταν από τη Σαμψούντα κι ότι ακόμη κι ο πατέρας του είχε το ίδιο όνομα με τον πατέρα του Τούρκου προέδρου, δηλαδή Αχμέτ Ερντογάν.
Ο φοιτητής εξήγησε πάντως ότι δεν ήταν εύκολο για αυτόν να έχει το ίδιο όνομα και επώνυμο με τον πρόεδρο της χώρας και ότι έχει περάσει πολλά από τη συνωνυμία, ενώ πολύ δεν τον πιστεύουν κιόλας. Ο διάλογος μεταξύ του Ερντογάν και του φοιτητή καταχειροκροτήθηκε.
«Να πίνετε χυμό από ρόδι και πορτοκάλι»
Στο τέλος, ένα συγκρότημα τραγούδησε ποντιακά τραγούδια και αγαπημένα άσματα του Τούρκου προέδρου, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να χορέψουν κιόλας γνωστούς ποντιακούς χορούς. Ο Τούρκος πρόεδρος συμβούλεψε επίσης τους νέους να πίνουν ανάμεικτο χυμό από ρόδι και πορτοκάλι, που είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, όπως τους είπε.
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr