Κορονοϊός: Γιατί η Δανία με 35.000 κρούσματα την ημέρα αποφάσισε πως δεν υπάρχει πια πανδημία – Βιαστική πολιτική απόφαση ή ένα βήμα μπροστά από τους άλλους;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Για τη Δανία ο κορονοϊός δεν υπάρχει πλέον. Όλα τα μέτρα έχουν μπει στο συρτάρι και οι Δανοί κυκλοφορούν ελεύθεροι. Η πανδημία ήταν παραμύθι ή η απόφαση των Δανών είναι μια υψίστης πολιτικής σημασίας πράξη; Ας το αναλύσουμε…
Μάσκες σε εσωτερικούς χώρους; Με τίποτα!
Πιστοποιητικά εμβολιασμού σε μπαρ, καφετέριες κι’ εστιατόρια; Κάποτε…
Υποχρεωτική καραντίνα για τα μολυσμένα άτομα; Τι θυμηθήκατε τώρα;
«Αν παρακολουθείτε τους αριθμούς κρουσμάτων της Δανίας θα καταλάβετε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ, πολύ περίεργο πράγμα», λέει ο Μίχαελ Μπανγκ Πέτερσεν, δανός ερευνητής που ηγήθηκε παγκόσμιας έρευνας για τη συμπεριφορά του κορονοϊού και είναι σύμβουλος της δανικής κυβέρνηση.
«Δεν είναι πια κοινωνικά κρίσιμη ασθενεια»
Ο Πέτερσεν υπερασπίζεται με κάθε τρόπο την απόφαση της άρσης των περιοριστικών μέτρων: «Λόγω της μείωσης του αριθμού εισαγωγών στις ΜΕΘ και της μικρότερης διάρκειας παραμονής στα νοσοκομεία, υποστήριξε ο Πέτερσεν, η COVID-19 δεν είναι πλέον μια κοινωνικά κρίσιμη κι επικίνδυνη ασθένεια στη Δανία».
Σε συνέντευξή του στο έγκριτο αμερικανικό σάιτ The Atlandic, ο Πέτερσεν μίλησε για την απόφαση της Δανίας να άρει τα μέτρα κατά του κορονοϊού, για το πώς το κράτος έχει την αμέριστη εμπιστοσύνη του λαού σε περιόδους κρίσης, γιατί είναι έξυπνο να ανακοινώνουμε ημερομηνία λήξης για τους περιορισμούς για τον COVID και γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι στη Δανία είναι σθεναρά υπέρ των εμβολίων.
Το μήνυμα από τα νοσοκομεία
«Τα νοσοκομεία μας δεν κατακλύζονται από ασθενείς με κορονοϊό πλέον - λέει ο Πέτρσεν δικαιολογόντας την απόφαση της Δανίας. Έχουμε εξαιρετική ανάλυση των δεδομένων του νοσοκομειακού μας συστήματος στη Δανία και είδαμε ότι ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ, μειώνεται καθημερινά. Επίσης, ασθενείς με κορονοϊό, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία για πολύ λιγότερο χρονικό διάστημα από ό,τι στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας». Και συνεχίζει ο Πέτερσεν: «Η αποσύνδεση κρουσμάτων και νοσηλειών προέρχεται από δύο πράγματα: Πρώτον, η Δανία έχει πολύ υψηλή πρόσληψη εμβολίου, με το 81% του ενήλικου πληθυσμού να έχει λάβει ήδη δύο δόσεις και το 61% να έχει λάβει τρεις. Δεύτερον, η μετάλλαξη Όμικρον είναι πιο ήπια . Αυτός ο συνδυασμός της ομπρέλας εμβολίων με την πιο ήπια παραλλαγή, έδειξε ότι το τελευταίο κύμα δεν πίεσε τόσο πολύ τα υγειονομικά μας συστήματα».
Σε ερώτηση, γιατί να αρθούν οι περιορισμοί τώρα; Και γιατί να μην περιμένουν οι υγειονομικές Αρχές μέχρι να τελειώσει το κύμα της Όμικρον, ο Πέτερσεν απάντησε: «Για να διατηρήσει τους περιορισμούς σε ισχύ, η δανέζικη κυβέρνηση, έπρεπε η ασθένεια να αξιολογείται ως απειλή για τις κρίσιμες λειτουργίες της κοινωνίας. Η κυβέρνηση κλήθηκε να αποφασίσει: Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι η COVID αποτελεί απειλή, αυτή τη στιγμή, για την κρίσιμη λειτουργία της κοινωνίας; Ήταν ένα δίλλημα: άσπρο ή μαύρο. Ή ο κορονοϊός αποτελεί κρίση ή όχι. Ε, δεν μπορούσαμε να υποστηρίξουμε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αυτό που έχουμε αποτελεί κοινωνική απειλή. Γι' αυτό αποφασίσαμε να άρουμε όλους τους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένης και της μάσκας.
Η άρση των περιορισμών δεν είναι μια απόφαση χωρίς κόστος. Μια πανδημία δεν αποτελεί μόνο καταστροφή για τη δημόσια υγεία. Επηρεάζει όλα τα κομμάτια της κοινωνίας. Έχει συνέπειες για την οικονομική δραστηριότητα, για την ευημερία των ανθρώπων και για την αίσθηση ελευθερίας τους. Οι πανδημικοί περιορισμοί θέτουν σε αναστολή τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Εάν υπάρχει μια κρίσιμη απειλή, αυτή η αναστολή νομιμοποιείται, ωστόσο, υπάρχει η υποχρέωση να αρθούν γρήγορα αυτοί οι περιορισμοί όταν η απειλή δεν είναι πλέον κρίσιμη. Έτσι, από μια καθαρά ιατρική σκοπιά, ίσως ήταν λογικό να παραταθούν οι περιορισμοί ακόμα δύο εβδομάδες για να διασφαλιστεί ότι βρισκόμαστε στην άλλη πλευρά της όχθης. Αλλά αυτή η απόφαση θα είχε και κόστος».
Και ο Πέτερσεν ξεκαθαρίζει: «Υπάρχει υποστήριξη από τον κόσμο για την άρση των περιορισμών, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι αντιτίθενται σθεναρά στους περιορισμούς γενικότερα. Φαίνεται ότι αυτό που ενδιαφέρει στη Δανία είναι να μην μπλοκάρει το υγειονομικό σύστημα.
Ρωτήθηκε ο Πέτερσεν για το ποια ήταν η διεθνής αντίδραση σε αυτή την απόφαση; «Σύγχυση ή δυσπιστία», απάντησε. «Και μπορώ να το καταλάβω αυτό. Αν δείτε τα ημερήσια στατιστικά του κορονοϊού στη Δανία, θα απορήσετε. Όμως όλα τα δεδομένα που προέρχονται από την εξαιρετική μας υποδομή στα νοσοκομεία δείχνουν ότι δεν έχουμε πλέον κρίσιμη απειλή».
Η παλινωδία του φθινοπώρου
Η Δανία είχε άρει τους περιορισμούς και τον Σεπτέμβριο, για να τους επιβάλει ξανά λίγους μήνες αργότερα. Τι λέει ο Πέτερσεν;
« Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο κορονοϊός αποχαρακτηρίστηκε, για πρώτη φορά, από κρίσιμη απειλή. Η κατάσταση ήταν ελαφρώς διαφορετική από ό,τι είναι τώρα, επειδή οι περιορισμοί είχαν σιγά-σιγά αρχίσει να μην ισχύουν ο ένας μετά τον άλλο, για μερικούς μήνες. Ο Σεπτέμβριος δεν ήταν μήνας ορόσημο. Στη συνέχεια, στα τέλη του φθινοπώρου, άρχισαν να πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα και εκατοντάδες ασθενείς να εισάγονται σε νοσοκομεία. Τον Νοέμβριο, ο κορονοϊός επανεκτιμήθηκε και ταξινομήθηκε ξανά ως κρίσιμη απειλή και εισήχθησαν εκ νέου ορισμένοι ηπιότεροι περιορισμοί. Μετά ήρθε η μετάλλαξη Όμικρον κάτι που οδήγησε σε αυστηρότερους περιορισμούς».
Τα εμβόλια και οι Δανοί
Ο Σέρεν Μπρούστραμ, ο γενικός διευθυντής της Υγειονομικής Αρχής της Δανίας είχε δηλώσει πρόσφατα: «Δεν πιστεύω στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Είναι μια παρέμβαση που ενδεχομένως να έχει παρενέργειες. Νομίζω ότι αν πιέσεις πολύ κάποιον, θα αντιμετωπίσεις και αντίδραση. Η δράση προκαλεί αντίδραση, ειδικά με τα εμβόλια». Στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα και σε πολλές χώρες είναι συνηθισμένο να υπάρχουν άνθρωποι, που είναι υπεραμύνονται σθεναρά υπέρ του εμβολιασμού, αλλά και άλλοι που μάχονται έντονα κατά του εμβολίου. Πόσο συνηθισμένη είναι αυτή η άποψη στη Δανία;
«Στη Δανία, οι άνθρωποι είναι υπέρ των εμβολίων, με περισσότερο από το 81% των ενηλίκων να έχουν λάβει ήδη δυο δόσεις. Δεν υπάρχουν πολιτικά κόμματα στη Βουλή που να υποστηρίζουν για υποχρεωτικό εμβολιασμό. Όταν διαμορφώθηκε το νομικό πλαίσιο για τους περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, έγινε μεγάλη συζήτηση για τα εμβόλια, αλλά τελικά σχετική διάταξη για υποχρεωτικό εμβολιασμό, αφαιρέθηκε».
Η Δανία ήταν η πρώτη, ακολουθούν κι άλλες χώρες που θα άρουν τα μέτρα του κορονοϊού. Ευχόμαστε να μην πισωγυρίσουν ξανά.
Πηγή: theatlantic.com
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr