Κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας: Συντονισμός για «να αποτραπεί ο πόλεμος στην Ευρώπη»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν, μετά τις 21.30 το βράδυ της Τρίτης, 8 Φεβρουαρίου, οι Όλαφ Σολτς, Εμανουέλ Μακρόν και Αντρέι Ντούντα. Ο Γερμανός καγκελάριος βρέθηκε στο Βερολίνο τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό της Πολωνίας, για την τριμερή συνάντηση με θέμα την κρίση Ουκρανίας – Ρωσίας. Και οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι κοινός στόχος τους να αποτραπεί ένας πόλεμος στην Ευρώπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, αυτή την περίοδο, η Γερμανία προεδρεύει στο G7, η Πολωνία στον ΟΑΣΕ και η Γαλλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Να αποτρέψουμε τον πόλεμο
Όπως μετέδωσε στο έκτακτο δελτίο ειδήσεων του Open ο Παντελής Βαλασόπουλος, μεταξύ άλλων, ο Όλαφ Σολτς υποστήριξε ότι «Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη. Μάς ανησυχούν πολύ τα στρατεύματα της Ρωσίας που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα με την Ουκρανία. Και οι τρεις συμφωνούμε ότι, οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας από τη Ρωσία θα θεωρηθεί απαράδεκτη και θα έχει ισχυρές πολιτικές, οικονομικές και γεωστρατηγικές συνέπειες. Σε αυτό συμφωνούν και οι ΗΠΑ», τόνισε ο γερμανός καγκελάριος και προανήγγειλε ότι, τις επόμενες εβδομάδες, ο ίδιος θα επισκεφθεί το Κίεβο και τη Μόσχα. «Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την ειρήνη. Θέλουμε διάλογο αλλά στέλνουμε και ξεκάθαρα μηνύματα», κατέληξε ο Όλαφ Σολτς.
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος το προηγούμενο 24ωρο είχε συναντήσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι «στόχος μας είναι να μην υπάρξει νέος πόλεμος στην Ευρώπη. Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα. Θα δείξουμε αποφασιστικότητα ως ευρωπαίοι. Θα υπερασπιστούμε τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της κυριαρχίας των κρατών. Οι τρεις μας θα συνεργαστούμε ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση».
Και ο Αντρέι Ντούντα, από την πλευρά του, συμφώνησε ότι στόχος είναι να μην υπάρξει νέος πόλεμος στην Ευρώπη και συμπλήρωσε ότι, αυτή τη στιγμή, υπάρχει τεράστια συγκέντρωση στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία αλλά και στη Λευκορωσία, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Στόχος μας να προστατεύσουμε την κυριαρχία της Ουκρανίας και να υπερασπιστούμε την ειρήνη στην Ευρώπη. Θέλουμε λύση και θέλουμε να αποφύγουμε έναν νέο πόλεμο», κατέληξε.
Απειλεί με τον Nord Stream 2 ο Μπάιντεν
Tη Δευτέρα (07/02) έλαβαν χώρα δύο κρίσιμες συναντήσεις, όπου τέθηκαν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις: Αφενός η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Εμανουέλ Μακρόν, αφετέρου αυτή του Τζο Μπάιντεν με τον Όλαφ Σολτς.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον γάλλο ομόλογό του «χρήσιμες και ουσιαστικές», υποστηρίζοντας ότι ορισμένες από τις ιδέες του Εμανουέλ Μακρόν θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα.
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες μετά τη συνάντηση που είχαν στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν υποστήριξε ότι κάποιες από τις ιδέες του Μακρόν αναφορικά με την ασφάλεια ήταν ρεαλιστικές και πως οι δυο τους θα συζητούσαν ξανά μετά την επίσκεψη του γάλλου προέδρου στο Κίεβο. «Ορισμένες από τις ιδέες και τις προτάσεις του, οι οποίες πιθανόν να είναι ακόμη πολύ νωρίς να τις συζητήσουμε, νομίζω πως μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για περαιτέρω κοινά βήματα», δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος.
«Συμφωνήσαμε πως μετά το ταξίδι του στην ουκρανική πρωτεύουσα θα έχουμε τηλεφωνική επικοινωνία για να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω στο ζήτημα», συμπλήρωσε.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε πως εάν η Ουκρανία ενταχθεί στο NATO οι Ευρωπαίοι θα συρθούν σε μία στρατιωτική σύγκρουση με τη Ρωσία, από την οποία δεν θα υπάρξουν νικητές. Δεσμεύτηκε πως η Ρωσία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν από την πλευρά της προκειμένου να επιτευχθούν συμβιβασμοί προς όφελος όλων.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα πως η κρίση θα μπορούσε τελικά να επιλυθεί ειρηνικά και συμπλήρωσε ότι δεν βλέπει εναλλακτική στα συμφωνηθέντα στο Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. «Όσον αφορά στις συμφωνίες του Μινσκ – είτε είναι ζωντανές ή έχουν προοπτικές είτε όχι – πιστεύω ότι απλά δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική (σε αυτές)» δήλωσε ο Πούτιν.
Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από την πλευρά του ότι στις συνομιλίες που είχε με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν διαπίστωσε σημάδια σύγκλισης σε ό,τι αφορά στην ουκρανική κρίση, αν και οι διαφορές παραμένουν.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είπε στον Πούτιν ότι η δημιουργία μίας νέας στρατηγικής για την ασφάλεια στην Ευρώπη δεν θα έπρεπε να γίνει ακυρώνοντας το δικαίωμα κρατών να ενταχθούν στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Ο Μακρόν είχε επίσης έναν καλό λόγο να πει για τον ουκρανό ηγέτη, τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας πως κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία του παρά τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της χώρας του.
Σολτς: Σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ οι αποφάσεις
Την ίδια ώρα, Τζο Μπάιντεν και Όλαφ Σολτς συναντήθηκαν στην Ουάσινγκτον, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να διαμηνύει πως σε περίπτωση ρωσικής εισβολής, δεν θα υλοποιηθεί το Nord Stream 2, ενώ ο καγκελάριος της Γερμανίας διαμήνυσε πως όλα τα μέτρα θα ληφθούν από κοινού.
Ο κ. Σολτς δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι αποφάσεις θα ληφθούν σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και τους υπόλοιπους συμμάχους. Προηγουμένως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε κατηγορηματικά ότι, «εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2».
«Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει στρατιωτική απειλή εναντίον της Ουκρανίας και φυσικά δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί (...) Πρόκειται για σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας στην Ευρώπη και γι’ αυτό είναι σημαντικό να μείνουμε ενωμένοι, να αντιδράσουμε από κοινού και να κάνουμε μαζί ό,τι είναι αναγκαίο. Είναι σημαντικό όλοι οι σύμμαχοι, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, το ΝΑΤΟ, η διατλαντική συμμαχία, να μιλούν με μία φωνή: αν υπάρξει στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτό θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες, για τις οποίες έχουμε συμφωνήσει. Θα είναι υψηλό το κόστος για τη Ρωσία και πιστεύω ότι το έχουν αντιληφθεί όλοι. Αυτό το μήνυμα έχει καταστεί κατ’ επανάληψη σαφές και το έχει αντιληφθεί ακόμη και η Ρωσία», δήλωσε ο κ. Σολτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.
Ο γερμανός καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι παράλληλα με την προετοιμασία των κυρώσεων πρέπει να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι του διαλόγου με τη Μόσχα, σε όλα τα σχήματα, είτε διμερώς με τις ΗΠΑ είτε με το ΝΑΤΟ είτε στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ και του Σχήματος της Νορμανδίας. «Αυτή είναι η στρατηγική με τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», ανέφερε ο κ. Σολτς και επανέλαβε ότι η Ρωσία «πρέπει να αντιληφθεί ότι οι κυρώσεις θα αφορούν μακροπρόθεσμα, βαριά μέτρα». Είμαστε προετοιμασμένοι να λάβουμε αυτά τα μέτρα με τους συμμάχους μας, με τις ΗΠΑ, συνέχισε ο γερμανός καγκελάριος και κατέληξε: «Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρχουν μέτρα στα οποία θα έχουμε διαφορετική προσέγγιση. Όλα τα απαραίτητα βήματα θα γίνουν και θα γίνουν από όλους μας. Είμαστε απολύτως ενωμένοι. Δεν θα κάνουμε διαφορετικές κινήσεις».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί τη Γερμανία αξιόπιστο εταίρο στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε λόγο για «έναν από τους σημαντικότερους εταίρους» των ΗΠΑ, ο οποίος «έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη μας». Η Γερμανία «είναι απολύτως, εντελώς και πλήρως αξιόπιστη. Δεν έχω καμία αμφιβολία», είπε χαρακτηριστικά, για να σχολιάσει από την πλευρά του ο κ. Σολτς ότι για τη Γερμανία η διατλαντική σχέση παραμένει ένας από τους βασικότερους πυλώνες της εξωτερικής της πολιτικής και κορυφαία προτεραιότητα.
Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Επιταχύνει τις προετοιμασίες για εισβολή μεγάλης κλίμακας η Ρωσία
Οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούν ότι η Ρωσία επιταχύνει τις προετοιμασίες της για να προχωρήσει σε εισβολή μεγάλης κλίμακας στην Ουκρανία και ότι έχει αναπτύξει ήδη το 70% των δυνάμεων που, κατ’ αυτές, θεωρεί πως χρειάζονται για μια τέτοια επιχείρηση, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει 110.000 στρατιωτικούς στα σύνορα με την Ουκρανία και ενδέχεται να διαθέτει επαρκείς δυνατότητες για να εξαπολύσει την επίθεσή της μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, πάντα σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που ενημέρωσαν τις τελευταίες ημέρες μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου και Eυρωπαίους εταίρους των ΗΠΑ.
Διευκρίνισαν πως δεν έχουν καταλήξει σε συμπέρασμα για το εάν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει πάρει ή όχι απόφαση να διατάξει επίθεση, αλλά θέλει να έχει όλες τις δυνατές επιλογές, από την εισβολή στην περιφέρεια Ντονμπάς, που βρίσκεται στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών, ως την εισβολή σε ολόκληρη την ουκρανική επικράτεια.
Με το ρυθμό που συνεχίζουν να φθάσουν στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα της Ουκρανίας, ο ένοικος του Κρεμλίνου αναμένεται να έχει στη διάθεσή του δύναμη επαρκή για εισβολή μεγάλης κλίμακας –κάπου 150.000 άνδρες– περί τα μέσα του Φεβρουαρίου, προειδοποίησαν Αμερικανούς αιρετούς και Ευρωπαίους εταίρους.
Εάν ο Ρώσος πρόεδρος κάνει την πιο ριζοσπαστική επιλογή, θα μπορούσε να περικυκλώσει το Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, και να ανατρέψει τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα σε 48 ώρες, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Προειδοποίησαν πως μια τέτοια σύρραξη θα είχε βαρύ ανθρώπινο κόστος, θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 25.000 ως 50.000 αμάχους, 5.000 ως 25.000 ουκρανούς στρατιωτικούς και 3.000 ως 10.000 ρώσους στρατιωτικούς. Θα μπορούσε να προκαλέσει επίσης αληθινό τσουνάμι 1 ως 5 εκατομμυρίων προσφύγων, κυρίως στην Πολωνία.
Ένα πρώτο απόσπασμα αμερικανών στρατιωτικών έφθασε το Σάββατο, 5 Φεβρουαρίου, στην Πολωνία, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν διέταξε να αναπτυχθούν ενισχύσεις για να υπερασπιστούν τη χώρα-μέλος του NATO σε περίπτωση «οποιασδήποτε επίθεσης», εν μέσω του συνεχιζόμενου διπλωματικού μπαλέτου με σκοπό να πειστεί η Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Ουκρανίας.
Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει εισβολή, διαβεβαιώνει πως απλά θέλει εγγυήσεις τη δική της ασφάλεια. Η Μόσχα έχει αναγγείλει εξάλλου κοινά «στρατιωτικά γυμνάσια» με τη Λευκορωσία, όπου έχει αναπτύξει αρκετά τάγματα, βόρεια του Κιέβου και στην περιφέρεια της Μπρεστ, όχι μακριά από τα σύνορα με την Πολωνία.
Μέσα σε δυο εβδομάδες, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, έχουν αναπτυχθεί 60 τάγματα του ρωσικού στρατού στα βόρεια, στα ανατολικά και στα νότια σύνορα της Ουκρανίας, ιδίως στην Κριμαία, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.
Την Παρασκευή (04/02), είχαν φθάσει τα 80, ενώ άλλα 14 μετακινούνται από την υπόλοιπη Ρωσία, ιδίως από το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Άπω Ανατολή.
Περίπου 1.500 μέλη των ρωσικών Ειδικών Δυνάμεων, των επίφοβων Σπετσνάζ, έχουν φθάσει εδώ και μία εβδομάδα στα σύνορα, πάντα σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Εξάλλου, ισχυρή ρωσική ναυτική δύναμη έχει συγκεντρωθεί στη Μαύρη Θάλασσα. Συμπεριλαμβάνει πέντε αμφίβια σκάφη, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για να γίνει απόβαση στα νότια παράλια της Ουκρανίας, σημείωσαν.
Άλλα έξι σκάφη του είδους θεάθηκαν να αναχωρούν από τη θάλασσα του Μπάρεντς, βόρεια της Ρωσίας, και να κάνουν κύκλο γύρω από τη Βρετανία προτού περάσουν το στενό του Γιβραλτάρ, κατευθυνόμενα κατά τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών προς τη Μαύρη Θάλασσα.
Γύρω από την Ουκρανία έχουν ακόμη αναπτυχθεί ισχυρές αεροπορικές δυνάμεις – μαχητικά, βομβαρδιστικά, συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας...
Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την περασμένη εβδομάδα πως έχουν «αποδείξεις» ότι η Μόσχα προετοίμαζε ψευδές βίντεο που υποτίθεται πως θα κατέγραφε ουκρανική επίθεση για να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα προκειμένου να εισβάλει στην Ουκρανία. Η ρωσική κυβέρνηση το διέψευσε.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr