Ανταπόκριση από Ουκρανία: Τι κλίμα επικρατεί στο Κίεβο υπό τον φόβο της ρωσικής εισβολής - Άφαντοι βουλευτές και πολυτελή οχήματα στα σύνορα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Όλες τις εξελίξεις από το μέτωπο της ουκρανικής κρίσης και το Κίεβο μεταδίδει ο ανταποκριτής του OPEN TV στην Ουκρανία, Σωτήρης Δανέζης. Όπως ο ίδιος επισημαίνει μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ανοιχτού Καναλιού, σήμερα είναι μια ιδιαίτερα περίεργη μέρα για την ουκρανική πόλη, καθώς από τη μία ακούγεται η ρωσική πολεμική μηχανή να βρυχάται μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά, από την άλλη όμως η πρωτεύουσα σφύζει από ζωή και με δυσκολία αναγνωρίζει κανείς την απειλή πολέμου.
Η Τετάρτη θεωρείται ένα εξαιρετικά κρίσιμο 24ωρο για το ενδεχόμενο εισβολής. Ο φόβος για την πιθανότητα πραγματοποίησης της έχει οδηγήσει στην εκκένωση δεκάδων πρεσβειών, στην άτακτη φυγή διπλωματών αλλά και άλλων τόσων επιχειρηματιών. Όπως σχολιάζει ο Σωτήρης Δανέζης, η κινητικότητα πολυτελών αυτοκινήτων στα σύνορα δεν είναι τυχαία.
Η ψυχολογία των Ουκρανών πολιτών κινείται σε δύο πλαίσια, σύμφωνα με τον ανταποκριτή. Από τη μία υπάρχει κόσμος που εμφανίζεται αισιόδοξος μετά την κίνηση της Ρωσίας να αποσύρει στρατεύματα και από την άλλη υπάρχουν εκείνοι -κυρίως μέλη της κυβέρνησης- που δηλώνουν επιφυλακτικοί.
Με εθνική γιορτή απαντά ο Ζελένσκι
Μάλιστα θυμούνται πως και πριν από δύο εβδομάδες οι Ρώσοι έλεγαν ότι απομάκρυναν στρατεύματα αλλά στην ουσία άλλαζαν θέσεις σε αυτά. Κι όλα αυτά την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι κήρυξε την 16η Φεβρουαρίου ως εθνική «Ημέρα Ενότητας», με τον ύμνο του έθνους να παιανίζει σε εθνικό επίπεδο και τη σημαία να υψώνεται σε δημόσια κτίρια, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθεί η χώρα εν μέσω φόβων ότι επίκειται ρωσική εισβολή.
Την ίδια στιγμή, η παγκόσμια κοινότητα αναμένει με αγωνία τι θα βγει από την επικοινωνία του Ρώσου προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Πούτιν: Δε θέλουμε πόλεμο - Δεν πήραμε εποικοδομητική απάντηση από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
Η Ρωσία δε θέλει πόλεμο και για αυτό πρότεινε τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη Δύση για να διασφαλισθεί η ίση ασφάλεια στην Ευρώπη, δήλωσε στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Κρεμλίνο ωστόσο επισήμανε ότι η Μόσχα δεν πήρε εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
«Θέλουμε ένα πόλεμο ή όχι; Φυσικά όχι», ήταν η απάντηση του Ρώσου προέδρου, όταν ρωτήθηκε από την Deutsche Welle, αν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Ευρώπη.
«Για αυτόν ακριβώς το λόγο και καταθέσαμε τις προτάσεις μας για μια διαδικασία συνομιλιών, που θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ίση ασφάλεια για όλους περιλαμβανομένης της χώρας μας δήλωσε, ο Ρώσος πρόεδρος. Εκφράζοντας τη λύπη του για το ότι η Μόσχα δεν πήρε μια εποικοδομητική απάντηση από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ στις προτάσεις που έκανε για τις εγγυήσεις ασφαλείας, είπε ότι παρόλα αυτά η Ρωσία βλέπει στις απαντήσεις που έλαβε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «μερικά στοιχεία, τα οποία μπορούν να συζητηθούν». Προσέθεσε ωστόσο ότι «είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό μόνο συζητώντας συνολικά εκείνα τα βασικά ζητήματα τα οποία είναι για μας πρωταρχικής σημασίας».
Σύμφωνα με τον Πούτιν, η Μόσχα υπολογίζει ότι ο διάλογος θα διαμορφωθεί με τον ακόλουθο τρόπο. «Ανάλογα με το πως θα εξελίσσεται ο διάλογος, θα εξελίσσεται και η κατάσταση και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, τα οποία ανησυχούν και εσάς και εμάς», είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία ενημερώθηκε για το ότι η Ουκρανία δε θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον, αλλά ότι η Μόσχα δε θεωρεί ότι αυτή η διαβεβαίωση είναι αρκετά καλή και ότι θέλει να επιλυθεί το θέμα στο σύνολό του τώρα.
Διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις του για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και για τον ρόλο του, υπενθύμισε τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, λέγοντας ότι «ήμασταν μάρτυρες ενός πολέμου στην Ευρώπη, που έκανε το ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας», προσθέτοντας ότι «υπήρξε πόλεμος χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» και πως «ήταν ένα κακό παράδειγμα, που όμως υπήρξε»
Ο Πούτιν αναφερόμενος στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, είπε ότι αναμένει την έγκριση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής, τονίζοντας ότι είναι ένα καθαρά εμπορικό έργο το οποίο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ο Πούτιν επανέλαβε επίσης ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μετά το 2024, όταν λήξει η ισχύουσα συμφωνία για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου.
(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File)
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr