Εκπρόσωπος ΑΚΡ για συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: «Σημαντική η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Μετά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με βουλευτές του, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ προέβη σε δηλώσεις, διατυπώνοντας αυτή τη φορά μία διαφορετική, θετική ρητορική έναντι της Ελλάδας.
«Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη είναι σημαντική. Έχει προκύψει μια σημαντική ευκαιρία να μειωθεί η υπάρχουσα ένταση. Ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι μια αρχή για την επίλυση των προβλημάτων μέσω της διπλωματίας και της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Ομέρ Τσελίκ.
«Χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει ευρωπαϊκή ασφάλεια»
Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ κατηγόρησε και πάλι την Ευρώπη ότι αγνοεί την Τουρκία και προειδοποίησε ότι χωρίς εκείνη δεν μπορεί να οικοδομηθεί ευρωπαϊκή ασφάλεια.
«Είναι εξαιρετικά πολύτιμο το ότι η Ευρώπη ανταποκρίνεται θετικά σε όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από το θάνατο και θέλουν να μετακινηθούν σε ασφαλείς περιοχές. Γιατί όμως αφήνετε τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν τη Μεσόγειο να πεθάνουν; Γιατί η Τουρκία απουσιάζει από τις συνόδους κορυφής, όπου η ΕΕ συζητούσε την κρίση της Ουκρανίας; Ακόμη και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη, κυριαρχεί και πάλι η προκατάληψη. Η Τουρκία αποτελεί τον κύριο πυλώνα της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης. Η συμφωνία για το μεταναστευτικό δεν εφαρμόστηκε. Αποτελεί μεγάλη μυωπία να συνεχίζεις να ενεργείς με προκαταλήψεις σε ένα τέτοιο πολεμικό περιβάλλον. Φυσικά, η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, ένα ισχυρό ευρωπαϊκό κράτος. Δεν μπορείτε να διαμορφώσετε την ιστορία της δημοκρατίας στην Ευρώπη ή της ευρωπαϊκής ασφάλειας χωρίς την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«H Τουρκία είναι ο τρίτος δρόμος»
«Ο πρόεδρός μας είχε συνομιλίες με πολλούς ηγέτες. Εξ αυτού προκύπτει ότι η Τουρκία, ως περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη, είναι ένας παράγοντας που μπορούν να εμπιστευτούν όλοι και του οποίου ο λόγος και οι πράξεις αποτελούν εγγύηση. Στην πραγματικότητα, μπροστά σε ορισμένες πολιτικές απομόνωσης της Τουρκίας, φάνηκε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία στην πραγματικότητα η Τουρκία βρίσκεται στο τραπέζι της διπλωματίας. Φάνηκε ότι σε αυτή τη διαδικασία, κανείς δεν μπορούσε να αναπτύξει μια διαδικασία διπλωματίας όπως η Τουρκία. Και έχει φανεί ότι η Τουρκία θα συνεισφέρει τα μέγιστα στη διπλωματία και την ελπίδα για ειρήνη».
«Η Τουρκία είναι σημαντικό να μην βλέπει την κατάσταση μόνο από στρατιωτική σκοπιά, αλλά να αναπτύσσει μια διπλωματική προοπτική, έναν τρίτο δρόμο. Είναι δυνατό να προκύψει μια φόρμουλα win-win και να επιτευχθεί μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Δεν συνάδει με τα γεγονότα να προσπαθείς να αποτρέψεις την Τουρκία από το να είναι παρούσα στις συνόδους για την Ουκρανία σήμερα. Δεν ξέρουν ότι για να ενισχύσουμε την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ πρέπει να παίξει ρόλο η Τουρκία;», αναρωτήθηκε.
Οι αυστηροί της γης «μαλακώνουν» έναντι της Τουρκίας
«Παρ' όλα αυτά, η προσπάθεια επιβολής εμπάργκο στην Τουρκία είναι τραγική. Όσοι ήταν αυστηροί πριν από τον πόλεμο, τώρα αρχίζουν να μαλακώνουν. Είδαν ότι αν σκίζονταν οι ραφές του διεθνούς συστήματος, δεν θα συνέβαινε τίποτα στην Τουρκία. Ό,τι γίνει, θα συμβεί σε αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά φωτογραφίζοντας τις ΗΠΑ και τη Δύση.
Ορκωμοσία Τραμπ: Ο κόσμος ελπίζει για το καλύτερο και είναι απροετοίμαστος για το χειρότερο
Παλαιό Φάληρο: Τα σενάρια για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη πρακτορείου τυχερών παιχνιδιών - Τι βρέθηκε δίπλα του
ΗΠΑ: Ο Τραμπ πετάει κάτω τα πράγματα του Μπάιντεν - Το σκίτσο του «Time»
«Μεγάλη τιμή που μύρισα κάποια μονοπάτια σου»: Ο αποχαιρετισμός της Κλέλιας Ρένεση στην Καίτη Γκρέυ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr