Πόλεμος στην Ουκρανία – Ηχητικό ντοκουμέντο: Σε ανθρωπιστική κρίση η Μαριούπολη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκονται οι άμαχοι στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, η οποία πολιορκείται, σχεδόν από την αρχή του πολέμου, σχεδόν τρεις εβδομάδες τώρα, από τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας.
Η Υπεύθυνη Επείγουσας Παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Kate White, εξηγεί πώς η κατάρρευση των βασικών υπηρεσιών στην πόλη έχει τεράστιο αντίκτυπο στην σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων.
Στη Μαριούπολη, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι πολλές οικογένειες δεν έχουν αρκετό νερό, τρόφιμα και φάρμακα. Για τα μικρά παιδιά αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Σε αντίθεση με τους ενήλικες, το σώμα τους δεν μπορεί να αντέξει μεγάλες διακυμάνσεις στην πρόσληψη τροφής και νερού και έτσι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αφυδάτωσης. Το μολυσμένο νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει διάρροια, η οποία με τη σειρά της μπορεί να ξεκινήσει έναν φαύλο κύκλο, που οδηγεί σε περαιτέρω αφυδάτωση. Σε ακραίες καταστάσεις, αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμη σε θάνατο.
Η κακή ποιότητα του νερού μπορεί επίσης να προκαλέσει μια σειρά από άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων δερματικών λοιμώξεων και ψώρας. Επιπλέον, στη Μαριούπολη οι άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν σε συνθήκες συνωστισμού στα καταφύγια προκειμένου να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς και τις εκρήξεις και δεν είναι σε θέση να ακολουθήσουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και στην εξάπλωση της COVID-19.
Η χαμηλή και κακή παροχή νερού μπορεί επίσης να προκαλέσει εστίες μεταδοτικών ασθενειών. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη χολέρα. Η Μαριούπολη αντιμετώπισε μία επιδημία χολέρας το 2011, οπότε γνωρίζουμε ότι τα βακτήρια που προκαλούν χολέρα υπάρχουν στην περιοχή. Επιπλέον, η Ουκρανία είχε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, οπότε ο κίνδυνος εξάπλωσης άλλων ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένης της ιλαράς και της πολιομυελίτιδας, είναι επίσης υψηλός.
Η Μαριούπολη είναι μια αστική πόλη, αλλά σε μια κατάσταση όπου υπάρχει έλλειψη καυσίμων, οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν ξύλα για μαγείρεμα σε σπίτια που δεν είναι χτισμένα για κάτι τέτοιο. Έτσι, η πιθανότητα εκδήλωσης εστίας πυρκαγιάς είναι υψηλή και οι άνθρωποι κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρά εγκαύματα και να παρουσιάσουν ασθένειες του αναπνευστικού. Σε ένα πλαίσιο όπου το σύστημα υγείας έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει, αυτό θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο.
Επιπλέον, με τον πόλεμο σε εξέλιξη, οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να κυκλοφορούν ελεύθερα, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την ικανότητά τους να αναζητήσουν υγειονομική περίθαλψη. Διακυβεύεται η ελευθερία, η ασφάλεια και η δυνατότητα των ανθρώπων να αναζητήσουν έγκαιρη υγειονομική περίθαλψη και όλα αυτά αντιβαίνουν τους κανόνες του πολέμου, οι οποίοι καθορίζουν το δικαίωμα των πολιτών να αναζητούν ασφάλεια και υγειονομική περίθαλψη.
Το γεγονός ότι η ανατολική Ουκρανία έχει υψηλό ποσοστό ηλικιωμένων αποτελεί άμεση συνέπεια της οκταετούς σύγκρουσης. Πολλοί νέοι τράπηκαν σε φυγή όταν ξέσπασε ο πόλεμος το 2014. Οι ηλικιωμένοι είναι αυτοί που μετακινούνται λιγότερο, οπότε είναι πιο πιθανό να παραμείνουν. Πολλοί πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και του διαβήτη. Ακόμα κι αν δεν δούμε άμεσο αντίκτυπο στους ηλικιωμένους, γνωρίζουμε ότι αυτό θα εμφανιστεί.
Ο πόλεμος έχει διαταράξει τις κοινοτικές δομές, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υποστήριξη των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των ηλικιωμένων. Είχαμε δημιουργήσει ένα δίκτυο εθελοντών υγείας που υποστήριζαν τους ανθρώπους προκειμένου να λαμβάνουν έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, καθώς και βοήθεια για τη λήψη φαρμάκων. Λόγω των ενεργών συγκρούσεων, πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν εγκαταλείψει την περιοχή ή κρύβονται. Έτσι, αυτό θα αυξήσει την αίσθηση απομόνωσης μεταξύ των ηλικιωμένων.
Γνωρίζουμε από εμπειρίες δεκαετιών ότι ο πόλεμος έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Για πολλούς, η ασφάλεια και η βεβαιότητα έχουν ξεριζωθεί από μέσα τους. Οι συνήθεις μηχανισμοί υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών και φίλων, έχουν διαταραχθεί, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν διαφύγει ή κρύβονται. Το φυσικό τους περιβάλλον έχει διαλυθεί και οι άνθρωποι πρέπει να μετακινούνται από τη μια τοποθεσία στην άλλη αναζητώντας ασφάλεια. Στη Μαριούπολη σήμερα, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα ασφαλές μέρος και ο ήχος των πυροβολισμών, των βομβαρδισμών και των εναέριων βομβαρδισμών είναι πάντα παρών. Πολύ συχνά, οι συνέπειες της ψυχικής υγείας χρειάζονται χρόνια για να εκδηλωθούν, αλλά απαιτούν επίσης άμεση βοήθεια. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου στην ψυχική υγεία σε μαζική κλίμακα για χρόνια.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην περιοχή του Ντόνετσκ για πάνω από οκτώ χρόνια. Αμέσως πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στα τέλη Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εδρεύουν στα περίχωρα της Μαριούπολης συνεργάστηκαν με εθελοντές της κοινότητας για να βελτιώσουν την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για απομακρυσμένους, απομονωμένους πληθυσμούς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επίσης υποστήριξαν νέες προσεγγίσεις για την αποκέντρωση της φροντίδας ψυχικής υγείας στην ανατολική Ουκρανία. Τις ημέρες που ακολούθησαν τον πόλεμο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δώρισαν κιτ τραύματος σε ορισμένα νοσοκομεία στην ανατολική Ουκρανία και προσπαθούν να διασφαλίσουν τη συνέχεια της φροντίδας των ασθενών, ειδικά των ηλικιωμένων, για τους οποίους οι διαταραχές στη θεραπεία μπορούν να απειλήσουν τη ζωή τους.
Ακούστε το αποκλειστικό ηχητικό ντοκουμέντο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr