Πόλεμος Ουκρανία - FT: Η Ρωσία στέλνει κι άλλο στρατό - Δεν θέλει πραγματικά να διαπραγματευτεί - Επενδύουμε πολύ ενέργεια στις συνομιλίες, λέει το Κρεμλίνο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Διπλωματικό μπρα ντε φερ μεταξύ Μόσχας και Κιέβου βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες έπειτα από τη διαρροή από τους Financial Times σχεδίου συμφωνίας 15 σημείων για το τέλος του πολέμου. Η ουκρανική κυβέρνηση απέρριψε το εν λόγω σχέδιο, τονίζοντας πως αντιπροσωπεύει τις ρωσικές θέσεις, Από την πλευρά του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε νέα του ομιλία προς τους Γερμανούς βουλευτές εξαπέλυσε πυρά κατά της Ευρώπης ζητώντας από τη Δύση να ενεργήσει πιο δυναμικά για να σταματήσουν οι ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις.
Ωστόσο σε νέο τους δημοσίευμα οι Financial Times εκτιμούν πως οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύονται και πως οι διαπραγματεύσεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα προπέτασμα καπνού, εν αντιθέσει με τις διαβεβαιώσεις του Κρεμλίνου.
Financial Times: Ενισχύονται τα ρωσικά στρατεύματα
Όπως μετέδωσαν λοιπόν οι FT, νωρίς την Τετάρτη, οι ρωσικές δυνάμεις κινηματογραφήθηκαν να εγκαταλείπουν την Οσετία, κατευθυνόμενες προς το ουκρανικό μέτωπο με μια φάλαγγα αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων τεθωρακισμένων.
Το υλικό, που αναρτήθηκε πολλές φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από διαφορετικές οπτικές γωνίες, φάνηκε να επιβεβαιώνει ότι μετά από τρεις εβδομάδες σκληρών μαχών, η Μόσχα επιδιώκει να ενισχύσει τις δυνάμεις της στην Ουκρανία φέρνοντας φρέσκα στρατεύματα από αλλού. Κάποιοι το εξέλαβαν αυτό ως σημάδι ότι η επίθεση της Ρωσίας παραπαίει.
«Αλλά εγείρει επίσης το ερώτημα για το αν ο τρέχων κύκλος ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι κάτι περισσότερο από ένα τέχνασμα για να ανασυνταχθούν και να κερδίσουν χρόνο μέχρι να φτάσουν οι ενισχύσεις», αναφέρει το δημοσίευμα.
Ακόμα και πριν από την εισβολή, προσωπικότητες όπως ο στρατηγός εν αποστρατεία Ντέιβιντ Πετρέους, ο αρχιτέκτονας της αύξησης των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2007-8, υποστήριζαν ότι η Ρωσία δεν διέθετε τις δυνάμεις που χρειαζόταν για την αντιμετώπιση των εξεγέρσεων. Σήμερα το ερώτημα είναι αν η Μόσχα διαθέτει καν τα στρατεύματα που χρειάζεται για να καταλάβει τα εδάφη που επιδιώκει. «Η Ρωσία επιδιώκει ολοένα και περισσότερο να δημιουργήσει πρόσθετα στρατεύματα για να ενισχύσει και να αντικαταστήσει τις απώλειες προσωπικού της στην Ουκρανία», δήλωσε αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Για να το πετύχει αυτό, η Μόσχα αναδιατάσσει δυνάμεις από τόσο μακρινές περιοχές όπως η «ανατολική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας, ο στόλος του Ειρηνικού και η Αρμενία. Επιδιώκει επίσης όλο και περισσότερο να αξιοποιήσει παράτυπες πηγές, όπως ιδιωτικές στρατιωτικές εταιρείες, Σύρους και άλλους μισθοφόρους», ανέφερε.
«Οι Ρώσοι έχουν απελπιστική έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε ο Jack Watling, ερευνητής στο Royal United Services Institute. «Έχουν προχωρήσει σε πολλαπλούς άξονες και έχουν διαιρέσει τις δυνάμεις τους. Αν επιχειρούσαν σε υψηλό ρυθμό και είχαν καταφέρει να κάνουν αυτό που είχαν θέσει ως στόχο, τότε θα είχε νόημα, αλλά με δεδομένο το χαμηλό κίνητρο των στρατευμάτων, αυτό που έχουν καταφέρει στην πραγματικότητα να κάνουν είναι να εμπλακούν σε πολλές, ανεξάρτητες αστικές μάχες - και σε καθεμία από αυτές δεν έχουν τη μάζα για να καταλάβουν τις πόλεις που πολιορκούν με επίθεση».
Αν και τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται στα νότια και νοτιοανατολικά, οι ουκρανικές αντεπιθέσεις έχουν επιβραδύνει την προσπάθεια της Ρωσίας να κινηθεί με αιχμή προς το Κίεβο.
Αντ' αυτού, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εντείνει τον ρυθμό των πυρών πυροβολικού - όπως έκαναν και σε άλλες πόλεις, όπως το Χάρκοβο. Ο Chris Donnelly, σύμβουλος τεσσάρων πρώην γενικών γραμματέων του ΝΑΤΟ σε θέματα σοβιετικής και ρωσικής στρατιωτικής τακτικής, υποστηρίζει ότι τα προβλήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ρωσίας εκτείνονται δεκαετίες πίσω. Είπε ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί σχεδιαστές γνωρίζουν εδώ και καιρό τους περιορισμούς που συνεπάγεται η χρήση στρατού κληρωτών και το χαμηλό ηθικό που τείνουν να έχουν τα στρατεύματα ως αποτέλεσμα της επιλογή αυτής.
Η εκτεταμένη χρήση πλατφόρμων πυροβολικού από τη Ρωσία και η εστίαση σε τεχνολογίες για την αυτοματοποίηση διαδικασιών, όπως η φόρτωση βλημάτων σε άρματα μάχης, αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης από νέους άνδρες στην πρώτη γραμμή του μετώπου.
«Για χρόνια, κατά μία έννοια, οι Ρώσοι προσπαθούσαν να δημιουργήσουν έναν στρατό χωρίς στρατιώτες - κυρίως επειδή είχαν επίγνωση της ευπάθειας των δικών τους στρατευμάτων και της προθυμίας τους να πολεμήσουν», δήλωσε ο Donnelly, σημειώνοντας παράλληλα ότι η εισβολή στην Ουκρανία αποκάλυψε τα ελαττώματα αυτής της προσέγγισης.
«Υπήρξε ένας σοβαρός λανθασμένος υπολογισμός από την άποψη του γενικού επιτελείου». Οι αναλυτές λένε ότι τα στρατεύματα που εισάγονται από την ανατολική στρατιωτική περιφέρεια της Ρωσίας θεωρούνται γενικά λιγότερο αποτελεσματικά από τις καλύτερα προετοιμασμένες μονάδες της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας. Η χρήση ξένων μαχητών, όπως οι 16.000 Σύροι που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι είναι έτοιμοι να πολεμήσουν στην Ουκρανία, προσφέρει επίσης μόνο μια μερική λύση.
Ο Άντονι Κινγκ, πρόεδρος πολεμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ, εκτιμά ότι οι παραπαίουσες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μπορεί να αποτελούν ένδειξη ότι η Μόσχα επιδιώκει να κερδίσει χρόνο για να αναζωογονήσει την επίθεσή της. «Η δική μου άποψη είναι ότι οι Ρώσοι απλώς παρασύρουν τους Ουκρανούς», δήλωσε. «Αν η Ρωσία χάσει πολλά περισσότερα στρατεύματα, ίσως τότε να μην πρόκειται για ένα κυνικό τέχνασμα. Αλλά σε αυτό το σημείο, μοιάζει με μια τακτική παύση», είπε, επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να ανασυνταχθούν, να ενισχυθούν και να τακτοποιήσουν την υλικοτεχνική τους υποδομή.
Μόσχα: Επενδύουμε στις διαπραγματεύσεις
Παρά τις εκτιμήσεις Δυτικών αναλυτών και τα δημοσιεύματα, το Κρεμλίνο επίμένει από την πλευρά του πως έχιε επενδύσει πάρα πολλή ενέργεια στις συνομιλίες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας με την Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να τερματίσει πολύ γρήγορα τη ρωσική εισβολή στη χώρα.
«Η αντιπροσωπεία μας καταβάλλει κολοσσιαίες προσπάθειες και εμφανίζεται πιο έτοιμη σε σχέση με την άλλη πλευρά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αν συμφωνήσουμε σε κάποιο έγγραφο, αν τηρηθούν όλοι οι όροι του και εφαρμοστεί, τότε θα μπορέσει πολύ γρήγορα να σταματήσει αυτό που συμβαίνει», συνέχισε.
Όταν ρωτήθηκε για το άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο Ουκρανία και Ρωσία έχουν σημειώσει σημαντικές προόδους στην κατάρτιση ενός ειρηνευτικού σχεδίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απάντησε: «Δεν είναι σωστό, υπάρχουν στοιχεία που ισχύουν, αλλά στο σύνολό του είναι λανθασμένο».
Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτο τον χαρακτηρισμό «εγκληματίας πολέμου» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός προέδρου Τζο Μπάιντεν εναντίον του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα να επιπλήττουν τη Ρωσία καθώς έχουν εμπλακεί σε πολλές συγκρούσεις.
Σφοδροί βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο
Επί του πεδίου, ο ουκρανικός στρατός, έκανε λόγο για αναφέρει σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο με αποτέλεσμα να πληγούν σπίτια, κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.
Οι ρωσικές δυνάμεις «κατοχής» κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.
Όσον αφορά άλλες περιοχές, ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σφοδρές εκρήξεις σημειώθηκαν στην περιφέρεια της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από τις πρώτες μέρες του πολέμου.
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σε κάθε περίπτωση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Πέμπτη στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλαδας) για να εξετάσει την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία.
Η συνεδρίαση ζητήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αλβανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, σύμφωνα με tweet από την αποστολή της Νορβηγίας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
Το Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα ενημερώσουν για την κατάσταση πριν την έναρξη της Συνόδου ανέφερε η αποστολή της Νορβηγίας στο Twitter.
Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν πρέπει να τελειώσει τον πόλεμο
Στο μεταξύ, τη στήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμο με την Ρωσία διαβεβαίωσαν ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ απορρίπτοντας ταυτόχρονα εμπλοκή του ΝΑΤΟ σ΄αυτόν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν στο επίκεντρο της σημερινής τους συνάντησης στην καγκελαρία του Βερολίνου στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα.
«Δυστυχώς, οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποτροπή του πολέμου απέτυχαν», είπε ο καγκελάριος Σολτς. «Ο Πούτιν προκαλεί κάθε μέρα πόνο και δυστυχία στην Ουκρανία και φέρει αποκλειστικά την ευθύνη για τους νεκρούς και τραυματίες του πολέμου», πρόσθεσε.
Ο γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στρατιωτικά σε αυτόν τον πόλεμο». Διαβεβαίωσε ταυτόχρονα για την αποφασιστική, «χωρίς ναι μεν αλλά», υπεράσπιση της ασφάλειας των συμμάχων. «Υποστηρίζουμε έμπρακτα τους ανατολικούς συμμάχους», είπε ο Σολτς και πρόσθεσε ότι «η Γερμανία συμβάλλει με το μερίδιό της και θα συνεχίσει να το κάνει».
Επικαλείται το τείχος του Βερολίνου για να πείσει τους Γερμανούς ο Ζελένσκι
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά την ομιλία του πρόεδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη Bundestag, η οποία περιείχε αιχμές κατά της Δύσης, και αναφορές για ανεπαρκή δράση κατά της Ρωσίας.
Αναφερόμενος σε «τείχος μεταξύ της ελευθερίας και της ανελευθερίας» που δημιουργεί η Ρωσία στην Ευρώπη, ο κ. Ζελένσκι ανέδειξε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας να βοηθήσει προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος. «Φανείτε ηγέτης και οι απόγονοί σας θα είναι υπερήφανοι για εσάς (…) Τι αξίζει η ιστορική ευθύνη για ό,τι συνέβη πριν από 80 χρόνια; Βοηθήστε μας να σταματήσουμε τον πόλεμο», είπε ο ουκρανός πρόεδρος σε δραματικούς τόνους και οι γερμανοί βουλευτές απάντησαν όρθιοι, με παρατεταμένο χειροκρότημα.
Ο κ. Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για ενεργειακό εμπάργκο στη Ρωσία και για διασφάλιση του εναέριου χώρου της Ουκρανίας – τον οποίο «η Ρωσία έχει μετατρέψει σε ουρανό θανάτου» -, προκειμένου να υπάρχει πρόσβαση και για την ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ άφησε αιχμές για καθυστερήσεις και ολιγωρία από την πλευρά του Βερολίνου, η οποία στην αρχή έβλεπε τα πάντα ως «οικονομία, οικονομία, οικονομία».
#BREAKING German MPs give Ukrainian President Zelensky standing ovation before video address to lower house pic.twitter.com/BiLxmhqjRE
— AFP News Agency (@AFP) March 17, 2022
«Ήταν λυπηρό για εμάς. Νιώσαμε την αντίστασή σας. Νιώσαμε ότι θέλατε να συνεχίσετε με την οικονομία», τόνισε ο κ. Ζελένσκι και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον γερμανορωσικό αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος, όπως είπε, δεν εγκαταλείφθηκε παρά μόνο αφότου άρχισε ο πόλεμος. «Ο γερμανικός δισταγμός είναι άλλος ένας λίθος για ένα νέο τείχος στην Ευρώπη», υπογράμμισε. Η Ρωσία εκμεταλλεύεται τη Γερμανία και άλλες χώρες προκειμένου να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον μας, συνέχισε και εξέφρασε την αμφιβολία του σχετικά με το εάν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία είναι πλέον ικανές να σταματήσουν τον πόλεμο, ενώ ανέφερε ότι οι χώρες «πέρα από τον ωκεανό» είναι αυτή τη στιγμή πιο κοντά στην Ουκρανία από ό,τι η Γερμανία.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr