Πόλεμος Ουκρανία: Πέντε λόγοι που είναι κρίσιμη η επικείμενη επικοινωνία Μπάιντεν – Σι Τζινπίνγκ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μιλήσει την Παρασκευή με τον Σι Τζινπίνγκ της Κίνας, δεν θα είναι απλώς ένα ακόμη τηλεφώνημα σε μια συνεχιζόμενη καταιγίδα τηλεφωνικής διπλωματίας, με φόντο το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Το CNN παραθέτει τους πέντε λόγους για τους οποίους είναι εξαιρετικά σημαντική η επικείμενη συνομιλία του Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ:
- Έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας: Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Κίνα σταθμίζει αν θα παράσχει στρατιωτική ή οικονομική βοήθεια στη Ρωσία, η οποία τη ζήτησε καθώς ο στρατός της υφίσταται μεγάλες απώλειες στην Ουκρανία. Εάν η Κίνα συμφωνήσει, αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει τη σχέση της με τη Δύση για τις επόμενες δεκαετίες.
- Η Κίνα θα μπορούσε να παράσχει στη Ρωσία υποστήριξη: Στο τηλεφώνημά τους, ο Μπάιντεν ελπίζει να καταστήσει σαφές στον Σι τα μειονεκτήματα της παροχής βοήθειας στον πόλεμο της Ρωσίας, είτε μέσω στρατιωτικής είτε μέσω οικονομικής βοήθειας.
- Οι ΗΠΑ πρέπει να διαχειριστούν μια "ψυχρή" εταιρική σχέση: Ακόμα και πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ παρακολουθούσαν με επιφυλακτικότητα τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Σι να έρχονται όλο και πιο κοντά. Ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρική σχέση είχε τις ρίζες της σε "πολλούς πολύ ψυχρούς λόγους". Έκτοτε, η εταιρική σχέση δοκιμάστηκε καθώς ο Σι ζυγίζει πώς να απαντήσει στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
- Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ασία παρακολουθούν στενά: Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει στείλει κύματα ανησυχίας σε όλο τον κόσμο. Ένα κράτος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις είναι η Ταϊβάν, το αυτοδιοικούμενο νησί το οποίο διεκδικεί η Κίνα. Το Πεκίνο αύξησε πρόσφατα τις στρατιωτικές πτήσεις κοντά στο νησί και προειδοποίησε για τυχόν αμερικανική υποστήριξη.
- Ο Μπάιντεν και ο Σι έχουν πολύ διαφορετικές κοσμοθεωρίες: Πριν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν εμφανιζόταν αποφασισμένος να προσανατολίσει την αμερικανική εξωτερική πολιτική προς την Ασία, όπου θεωρεί τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ως καθοριστική πρόκληση του επόμενου αιώνα. Και ενώ η κρίση στην Ουκρανία έχει απασχολήσει τον Λευκό Οίκο τις τελευταίες εβδομάδες, οι αξιωματούχοι επιμένουν ότι πρέπει να διατηρήσουν την αρχική τους βλέψη.
Διαβάστε ακόμη
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr