Ερντογάν: Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποκτά νέα αξία μετά τις πρόσφατες εξελίξεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Νέο άνοιγμα προς την ΕΕ από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο την προστιθέμενη αξία της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ολλανδό πρωθυπουργό, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος δήλωσε με τη σειρά του ότι η Τουρκία είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για την ΕΕ.
«Αναμένουμε από την ΕΕ να ανοίξει τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να ξεκινήσει γρήγορα τις διαπραγματεύσεις για την Τελωνειακή Ένωση», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ρούτε: «Ας μην συμμετάσχει στις κυρώσεις η Τουρκία – Διαδραματίζει ηγετικό ρόλο»
Όταν ρωτήθηκε ο Ρούτε, «η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία», απάντησε «η Τουρκία συμμετέχει στις κυρώσεις του ΟΗΕ, η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη γεωγραφική θέση».
«Η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί. Παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο. Είναι μια χώρα που μπορεί να έχει επαφή τόσο με τον Πούτιν όσο και με τον Ζελένσκι. Έχει καταδικάσει δημόσια την επιθετικότητα της Ρωσίας. Είναι αξιόπιστη και για τις δύο χώρες. Είναι μια από τις σπάνιες χώρες που έχουν ανοιχτές γραμμές και με τις δύο χώρες. Για το λόγο αυτό θα ήθελα να πω ότι υποστηρίζουμε την Τουρκία σε αυτό το μονοπάτι. Ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου συνεχίζει την πρωτοβουλία του και στις δύο χώρες. Στηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες.
Ταυτόχρονα, κι εμείς θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση παρέχοντας όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί και να παρέχουμε ανθρωπιστική βοήθεια. Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ θα μας έβαζε άμεσα σε μια ανοιχτή σύγκρουση και δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο.
Η Τουρκία εφαρμόζει τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Η Τουρκία έχει μια ιδιαίτερη θέση εδώ λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Θα θέλαμε η Τουρκία να εφαρμόσει όλες τις κυρώσεις, αλλά χαιρόμαστε που η Τουρκία αυτή τη στιγμή διαδραματίζει ηγετικό ρόλο».
Ερντογάν: «Η διπλωματία είναι η μόνη διέξοδος»
Ο Τούρκος πρόεδρος προέκρινε το ρόλο της διπλωματίας, υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη διέξοδος.
«Ενημέρωσα τον κ. Πρωθυπουργό Rutte για τις προσπάθειες της Τουρκίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Θα συναντηθούμε και στη σύνοδο κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Ως Τουρκία, έχουμε λάβει ξεκάθαρη στάση από την αρχή της κρίσης. Εφιστήσαμε την προσοχή στην ανάγκη μείωσης της έντασης και διαπλάτυνσης του χώρου για διπλωματία
Συνεχίζω τις επαφές μου με τον κ. Ζελένσκι και τον κ. Πούτιν. Ο υπουργός Εξωτερικών μου είχε επαφές στη Μόσχα και στο Λβιβ. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες των συνθηκών. Θα συνεχίσουμε τις ειλικρινείς πρωτοβουλίες μας που βλέπουν τη διπλωματία ως τη μόνη διέξοδο», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Είναι κοινή μας βούληση να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις και το διάλογό με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, Ολλανδία.
Συμφωνούμε με τον πρωθυπουργό να αυξήσουμε τις ευκαιρίες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του περιβάλλοντος, των υποδομών, της τεχνολογίας, της γεωργίας, των τροφίμων ακόμη και της χρηματοδότησης».
«Είμαστε βασικοί εταίροι»
Λαμβάνοντας ξανά το λόγο ο Ολλανδός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για το ρόλο που παίζει στην κρίση της Ουκρανίας.
«Είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά εδώ. Έχουμε μια σημαντική σχέση με πάνω από 400 χρόνια ιστορίας. Είμαστε βασικοί εταίροι.
Το επίκεντρό μας σήμερα δεν ήταν μόνο οι διμερείς οικονομικές μας σχέσεις. Επικεντρωθήκαμε σε αυτό που συμβαίνει στον κόσμο. Είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ και ανυπομονούμε για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία έχει μεγάλη πολιτική και στρατιωτική σημασία για τη συμμαχία. Αυτή η χώρα είναι επίσης ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ. Συζητήσαμε εκτενώς την κατάσταση στην Ουκρανία. Και οι δύο καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας. Όπως είπε ο πρόεδρος Ερντογάν, αυτό είναι ένα βαρύ πλήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Ο Πούτιν παραβίασε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, κάτι που είναι εντελώς απαράδεκτο. Η βία είναι βάναυση και στα θύματά της περιλαμβάνονται πολλοί αθώοι πολίτες.
Ο βομβαρδισμός της Μαριούπολης δεν έχει άλλο σκοπό από το να τρομοκρατήσει τον άμαχο πληθυσμό εκεί. Μιλάμε για τρεις χώρες που συνορεύουν με τη Μαύρη Θάλασσα. Η Τουρκία διαδραματίζει βασικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση. Είμαι πολύ χαρούμενος που ο πρόεδρος Ερντογάν ανέλαβε αυτόν τον ρόλο και ευχαριστώ εσάς και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου σας. Η Τουρκία έχει επίσης εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση του Μοντρέ. Σας ευχαριστώ και για αυτό. Η Τουρκία αναλαμβάνει την ευθύνη και προχωρά παραπέρα. Κατά τη διάρκεια της συριακής κρίσης, η Τουρκία δέχτηκε μεγάλο αριθμό προσφύγων. Αυτό έγινε εν μέρει στη βάση συμφωνιών με την Ευρώπη.
Φιλοξενείτε τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Ανυπομονώ για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Οι συνομιλίες μας απόψε θα εμβαθύνουν τις ήδη ισχυρές οικονομικές μας σχέσεις. Σας ευχαριστώ για τις πρωτοβουλίες σας να σταματήσετε την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων».
Ερντογάν: «Οι χώρες του ΝΑΤΟ αλληλέγγυες»
«Από τη στιγμή που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, που είμαστε μαζί, πρέπει να δείξουμε πλήρως την αλληλεγγύη μας. Πρέπει να είμαστε αλληλέγγυες ως χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, ειδικά όσον αφορά τα βήματα που πρέπει να γίνουν στην αμυντική βιομηχανία.
Το ΝΑΤΟ είναι επίσης ένας σχηματισμός που θα αναλάβει τον μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό το σημείο», είπε, ενώ σε ερώτηση για τις νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος ήταν καθησυχαστικός.
«Αυτό είναι κάτι που συζητείται αυτή τη στιγμή. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει κάθε προφύλαξη. Ό,τι χρειαστεί, θα γίνει, μην ανησυχείτε...».
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr