Ανταρκτική: Ασυνήθιστο κύμα καύσωνα - Η θερμοκρασία που πιθανώς «έσπασε» κάθε ρεκόρ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Άφωνοι και σοκαρισμένοι έμειναν επιστήμονες, όταν ερευνητικός σταθμός στην Ανταρκτική ανέφερε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στο πιο κρύο μέρος της γης! Πιθανότατα αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ.
Ειδικότερα, η θερμοκρασία στον ερευνητικό σταθμό Concordia Research station στην κορυφή Dome C στο οροπέδιο της Ανταρκτικής -μέρος που είναι γνωστό ως το πιο κρύο στη γη- «εκτινάχθηκε» στους μείον 11,3 βαθμούς Φαρενάιτ (μείον 11,5 βαθμοί Κελσίου) στις 18 Μαρτίου.
Η φυσιολογική -για τον συγκεκριμένο τόπο- θερμοκρασία την ημέρα είναι περίπου μείον 56 Φαρενάιτ (μείον 49 βαθμοί Κελσίου), κάτι που σημαίνει ότι η καταγραφή της 18ης Μαρτίου ήταν περίπου 70 βαθμούς Φαρενάιτ (σχεδόν 38 βαθμοί Κελσίου) θερμότερη από την κανονική. Μάλιστα, εάν ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός καταγράψει πραγματικά αυτή τη συγκεκριμένη μέτρηση, πιθανότατα θα αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ, λένε οι επιστήμονες σύμφωνα με το CNN.
🔥 The recent extraordinary heatwave in Antarctica appears to have set a new World Record for the largest temperature excess above normal (+38.5 °C / +69.3 °F) ever measured at an established weather station. pic.twitter.com/1Z5AiG4DU5
— Dr. Robert Rohde (@RARohde) March 28, 2022
«Φαίνεται ότι έχει θέσει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη υπέρβαση θερμοκρασίας πάνω από το κανονικό ... που έχει μετρηθεί ποτέ σε καθιερωμένο μετεωρολογικό σταθμό», έγραψε στο Twitter ο Robert Rohde, επικεφαλής επιστήμονας στο Berkeley Earth.
Ο Randall Cerveny, καθηγητής γεωγραφικών επιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και εισηγητής για τα Ακραία Ρεκόρ του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού, δήλωσε στο CNN ότι αυτού του είδους τα ρεκόρ -πόσο πάνω ή κάτω από το κανονικό είναι μια θερμοκρασία- δεν είναι κάτι που ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός παρακολουθεί ή επαληθεύει. Αλλά ακόμη και έτσι, είπε, αυτή η μέτρηση φαίνεται πως είναι σωστή.
«Όλα όσα έχω δει, εγώ προσωπικά, σχετικά με την παρατήρηση του Dome C δείχνουν ότι πρόκειται για μια σωστή παρατήρηση», δήλωσε ο Cerveny.
Σε αυτό το σημείο υπογραμμίζεται πως, ενώ οι -11 βαθμοί Φαρενάιτ δεν είναι ζέστη σε καμία περίπτωση, αυτό που καταγράφηκε είναι ανήκουστο για αυτό το τμήμα της Ανταρκτικής, και οι 70 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο είναι κάτι απίστευτο.
Το πιο κρύο μέρος στη γη;
Η θερμοκρασία του Concordia δεν ήταν ρεκόρ για την υψηλότερη θερμοκρασία μόνο τον Μάρτιο, αλλά ήταν «απόλυτο ρεκόρ» για οποιονδήποτε μήνα, σύμφωνα με τον Etienne Kapikian, μετεωρολόγο της Meteo-France, της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.
Και δεν ήταν η μόνη τοποθεσία στην οποία σημειώθηκε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών εκείνη την ημέρα.
Το Βοστόκ, η ρωσική ερευνητική βάση που είναι γνωστή για την καταγραφή της ψυχρότερης θερμοκρασίας στον κόσμο, ανέφερε υψηλή θερμοκρασία 0 βαθμούς Φαρενάιτ -63 βαθμούς θερμότερη από τον μέσο όρο της ημέρας.
Η θερμοκρασία αυτή κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ του σταθμού για τον Μάρτιο κατά σχεδόν 27 βαθμούς.
Με πάνω από 60 χρόνια δεδομένων, το ρεκόρ αυτό «είναι ανήκουστο στην ιστορία της κλιματολογίας», σύμφωνα με ανάλυση της Meteo-France. Μάλιστα, έπρεπε να συμβεί ένας μοναδικός συνδυασμός μετεωρολογικών γεγονότων προκειμένου η Μητέρα Φύση να ανεβάσει τη θερμοκρασία στην Ανατολική Ανταρκτική εκείνη την ημέρα.
«Σίγουρα, ένα πολύ ενδιαφέρον και ασυνήθιστο σύνολο μετεωρολογικών γεγονότων πυροδότησε αυτό το γεγονός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Cerveny στο CNN.
Συγκεκριμένα, υπήρξε «υγρή εισροή ενός "ατμοσφαιρικού ποταμού"» -καταιγίδες που τραβούν μεγάλες ποσότητες ωκεάνιας υγρασίας πάνω από τη στεριά, όπως συμβαίνει στη Δυτική Ακτή το χειμώνα, εξήγησε ο ειδικός. Επίσης, υπήρξε μία εισροή πολύ θερμού αέρα, σπάνια για αυτή την εποχή του έτους, στο οροπέδιο της Ανταρκτικής.
Η άφιξη της υγρασίας αυτής «παγίδευσε» τον θερμό αέρα, φέρνοντας έτσι την «εκτόξευση» των θερμοκρασιών στην Ανατολική Ανταρκτική.
Σημειώνεται πως παρόλο που ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο, υπάρχει πιθανότητα αυτά τα ατμοσφαιρικά «συστατικά» να έχουν εμφανιστεί πριν από την εποχή που οι άνθρωποι δεν μπορούσαν ακόμα να το καταγράψουν, δήλωσε στο CNN ο John King, ερευνητής στο British Antarctic Survey.
«Το δίκτυο παρατήρησης του κλίματος της Ανταρκτικής ήταν σχεδόν ανύπαρκτο πριν από τα μέσα της δεκαετίας του 1950», δήλωσε ο King.
Παράλληλα, η ακραία ζέστη στην Ανταρκτική «γεννά» ανησυχίες σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους πάγους, ιδίως αν συνεχιστεί. Ωστόσο, ο King σημείωσε ότι ο αντίκτυπος ενός μεμονωμένου τέτοιου συμβάντος -όπως η ζέστη της 18ης Μαρτίου- «θα είναι πάντα μικρός».
«Όμως, αν στο μέλλον, τέτοια γεγονότα γίνουν πιο συχνά, θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις», υπογράμμισε στο τέλος ο King.
Axios: Ισραήλ και Λίβανος συμφώνησαν σε σχέδιο για κατάπαυση πυρός – Τι λέει αμερικανός αξιωματούχος
Γεραπετρίτης για ελληνοτουρκικά: «Δεν υφίσταται μυστική διπλωματία, ισχύει το αντίθετο»
Πανικός στη Βουλή της Σερβίας: Άγριος καυγάς μεταξύ βουλευτών – Σοκαριστικό βίντεο
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr