Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι αυτονομιστές ελέγχουν το Λουχάνσκ - Νέες κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του ουκρανικού Ντονμπάς υποστηρίζουν σήμερα ότι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της περιφέρειας του Λουχάνσκ και περισσότερο από το μισό αυτής του Ντονέτσκ, καθώς η Μόσχα έχει καταστήσει προτεραιότητά της την κατάκτηση αυτών των εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας. Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.
Τι λένε οι Ρώσοι αυτονομιστές για το Λουχάνσκ
«Στις 31 Μαρτίου 2022, το πρωί, περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ είχε απελευθερωθεί», ανέφερε σήμερα στο λογαριασμό της στο Telegram η διπλωματία του εδάφους αυτού, η ανεξαρτησία του οποίου είχε αναγνωριστεί από τη Ρωσία λίγο πριν από την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, είχε διαβεβαιώσει από την πλευρά του χθες, Τετάρτη, πως «περίπου 55% ως 60% του εδάφους της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο.
Πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές, οι οποίοι βρίσκονται από το 2014 σε πόλεμο με τις ουκρανικές δυνάμεις, ήλεγχαν περίπου το ένα τρίτο καθεμιάς από τις περιφέρειες αυτές, δηλαδή 8.900 τ.χλμ. από τα 26.500 τ.χλμ. της έκτασης του Ντονέτσκ και 8.400 τ.χλμ. από τα 26.700 τ.χλμ. αυτής του Λουχάνσκ.
Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, η κύρια πόλη που διαφεύγει του ελέγχου των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων είναι η Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται εδώ και εβδομάδες.
Ο ηγέτης της καυκασιανής ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, χιλιάδες άνδρες του οποίου πολεμούν στη Μαριούπολη, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι 90% ως 95% αυτού του στρατηγικής σημασίας λιμανιού βρίσκεται πλεόν υπό ρωσικό έλεγχο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελευταίοι ουκρανοί υπερασπιστές έχουν αναδιπλωθεί στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, που βρίσκεται στην ανατολική Μαριούπολη.
Μια κατάπαυση του πυρός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σήμερα στην πόλη από τη ρωσική πλευρά για να επιτραπεί η απομάκρυνση δεδάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν ακόμη εκεί σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής.
Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα επικεντρώσει τη στρατιωτική προσπάθειά της στο ουκρανικό Ντονμπάς, ενώ διαβεβαιώνει ταυτόχρονα πως πέτυχε τους στόχους της στο υπόλοιπο της χώρας και πως θέλει να δώσει ένα σημάδι καλής πίστης, μετά τις ρωσοουκρανικές συνομιλίες που έγιναν αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, μειώνοντας τις επιθέσεις της εναντίον του Κιέβου και του Τσερνίχιβ.
Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν έχουν πείσει μέχρι τώρα την Ουκρανία και τους Δυτικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Μόσχα υποχρεώθηκε να επανεξετάσει τους στόχους της αντιμέτωπη με την ουκρανική αντίσταση.
Νέες κυρώσεις ζητά ο Ζελένσκι
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε σήμερα απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας ότι οι νέες και αυστηρότερες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι απαραίτητες για να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία λέγοντας ότι η χρόνια αποτυχία να χαλιναγωγηθεί η παγκόσμια δύναμη έχει αποθρασύνει τη Μόσχα.
Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ακόμη στο αυστραλιανό κοινοβούλιο ότι η Ρωσία θα πρέπει να λογοδοτήσει για αδικίες του παρελθόντος, προειδοποιώντας ότι μια αποτυχία να τιμωρηθεί η Μόσχα μπορεί να ενθαρρύνει και άλλες χώρες να κηρύξουν πόλεμο εναντίον γειτόνων τους.
"Αν δεν σταματήσουμε τη Ρωσία τώρα, αν δεν θεωρηθεί υπεύθυνη, τότε κάποιες άλλες χώρες του κόσμου που ανυπομονούν για έναν παρόμοιο πόλεμο εις βάρος των γειτόνων τους θα αποφασίσουν ότι τέτοια πράγματα είναι και γι' αυτές πιθανά", είπε ο Ζελένσκι σε τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με μια επίσημη μετάφραση.
Καθισμένος στο γραφείο του και φορώντας το χαρακτηριστικό χακί μπλουζάκι ο ουκρανός πρόεδρος δεν διευκρίνισε ποιες χώρες φοβάται ότι θα μιμηθούν τη Ρωσία.
Η Αυστραλία και οι σύμμαχοί της στη Δύση έχουν εγείρει ανησυχίες για την αυξανόμενα επιθετική ρητορική της Κίνας σχετικά με την Ταϊβάν, την ανεξαρτησία της οποίας αμφισβητεί το Πεκίνο.
"Η τύχη της παγκόσμιας ασφάλειας αποφασίζεται σήμερα. Κανένας δεν μπορεί να καταφέρει να κερδίσει...κανένας δεν μπορεί να σώσει κάποιο τμήμα του κόσμου από ραδιενεργό (καταστροφή), η οποία θα επέρχετο αν χρησιμοποιούνταν πυρηνικά όπλα", είπε ο Ζελένσκι.
Η Αυστραλία έχει προμηθεύσει με αμυντικό εξοπλισμό και ανθρωπιστικό υλικό την Ουκρανία, ενώ έχει επιβάλει και απαγόρευση στις εξαγωγές αλουμίνας και μεταλλευμάτων αλουμινίου, περιλαμβανομένου του βωξίτη, στη Ρωσία.
΄Εχει επιβάλει συνολικά 476 κυρώσεις εις βάρος 443 ατόμων, περιλαμβανομένων επιχειρηματιών του στενού κύκλου του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, και εις βάρος 33 οντοτήτων, μεταξύ των οποίων και του μεγαλύτερου τμήματος του ρωσικού τραπεζικού τομέα και όλων των οντοτήτων που είναι υπεύθυνες για το κρατικό χρέος.
Σήμερα η Αυστραλία ανακοίνωσε την επιβολή επιπλέον 35% δασμών στις εισαγωγές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, η οποία όπως λέει η Καμπέρα, στήριξε την εισβολή.
Πιθανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα και της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ενδέχεται να συναντηθούν «σε μία ή δύο εβδομάδες», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος ομόλογός τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση σε πιο υψηλό επίπεδο, τουλάχιστον μεταξύ υπουργών μέσα σε μία ή δύο εβδομάδες», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, προσθέτοντας ότι «είναι αδύνατο να προβλέψει μια ημερομηνία».
Επίσης τόνισε ότι η Τουρκία θα ήθελε να φιλοξενήσει μια τέτοια συνάντηση «ως ειλικρινής μεσολαβητής».
«Αυτό που έχει σημασία είναι οι δύο πλευρές να συναντηθούν και να συμφωνήσουν σε μια κατάπαυση του πυρός που θα διαρκέσει», επεσήμανε ο Τούρκος υπουργός. «Είναι αδύνατο να γίνουν διαπραγματεύσεις υπό την πίεση των όπλων», υπογράμμισε.
Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των αμάχων από τη Μαριούπολη, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, για την οποία η Τουρκία συνεργάζεται με τη Γαλλία και την Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Άγκυρα πρότεινε να ανοίξουν «δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία και την Ουκρανία».
«Κανείς δεν θα πρέπει να πιέσει τους αμάχους για να διαλέξουν τον ένα ή τον άλλο από αυτούς τους διαδρόμους. Ο κάθε ένας θα πρέπει να μπορεί να πάει εκεί που θέλει», σημείωσε.
Επιστρέφοντας στις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι απέφεραν «τα πιο σημαντικά αποτελέσματα» από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου.
«Οι πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό σε κάποια θέματα. Για άλλα πρέπει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις, όπως για παράδειγμα για το καθεστώς ουδετερότητας» της Ουκρανίας, εξήγησε. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το καθεστώς αυτό θα εξαρτηθεί «από τις εγγυήσεις» που θα δοθούν στο Κίεβο.
Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «κάποια μέτρα που υιοθετήθηκαν για τη μείωση της έντασης δεν βλέπουμε να εφαρμόζονται επί του πεδίου».
Παράλληλα ο Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι ο Ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς, οποίος ήταν παρών στη συνάντηση της Τρίτης, εργάζεται «ειλικρινά» για τον τερματισμό του πολέμου. Όπως εξήγησε ο Τούρκος υπουργός, ο Αμπράμοβιτς μεσολαβεί μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr