Βλέννα στο Μαρμαρά και στο Αιγαίο: Αγωνία για την επιστροφή της - Έκθεση αποκαλύπτει την δημιουργία της
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με την άνοιξη να έχει μπει για τα καλά και τις καιρικές συνθήκες να ευνοούν, έχουν επανέλθει οι ανησυχίες και οι φόβοι για την επιστροφή του φαινομένου της βλέννας στις θάλασσες της Τουρκίας αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας και ειδικά των νησιών του βορείου Αιγαίου και λιμανιών της βορείου Ελλάδας.
Το φαινόμενο τόσο το 2020 και περισσότερο το 2021 ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και προκάλεσε προβλήματα στη ζωή των κατοίκων αλλά και των τουριστών.
Μια λεπτομερής έκθεση που εκπονήθηκε από επιτροπή που συστάθηκε από το τουρκικό κοινοβούλιο παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Mουσταφά Σεντόπ. Πρόκειται για έκθεση 400 σελίδων που περιλαμβάνει τους παράγοντες που προκαλούν τη θαλάσσια βλέννα στη θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς και συστάσεις για τον έλεγχο και την πρόληψή της.
«Ο πιο σημαντικός παράγοντας για τον σχηματισμό βλέννας στη θάλασσα του Μαρμαρά είναι η αύξηση της αναλογίας των θρεπτικών συστατικών στο νερό», αναφέρει η έκθεση.
Λιπάσματα, περιττώματα και θρεπτικά συστατικά
Επισημάνει, επίσης πως υπερβολική χρήση χημικών λιπασμάτων που χορηγούνται πέραν της ανάγκης του φυτού για φυτική παραγωγή, τα ζωικά περιττώματα που δεν αποθηκεύονται σωστά στις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις καθώς και τα θρεπτικά συστατικά στο νερό που αναμειγνύονται με την επιφανειακή ροή δημιουργούν ρύπανση με την ανάμειξη με τα επιφανειακά και υπόγεια νερά.
«Η τήρηση των προφυλάξεων που πρέπει να λαμβάνονται κατά την άσκηση γεωργικών δραστηριοτήτων θα μειώσει σημαντικά τη ρύπανση που προέρχεται από τη γεωργία», σημειώνεται στην έκθεση.
Υπερβολική βιομηχανική δραστηριότητα
Τονίζοντας ότι η ρύπανση που προκαλείται από αστικές, βιομηχανικές, γεωργικές και θαλάσσιες δραστηριότητες θα πρέπει να προσδιοριστεί προκειμένου να ελεγχθεί και να αποτραπεί ξανά η θαλάσσια βλέννα. και παρόμοια περιστατικά, η έκθεση υπογράμμισε την ανάγκη για δραστηριότητες κατάρτισης και ευαισθητοποίησης προκειμένου να μειωθεί ο αντίκτυπος των πηγών ρύπανσης καθώς και το φορτίο ρύπανσης.
Η διαχείριση των λυμάτων
Η έκθεση τόνισε επίσης τη σημασία της διαχείρισης των λυμάτων λόγω της αυξανόμενης ανάγκης για νερό που προκαλείται από την ταχεία αύξηση του πληθυσμού, την υπερβολική χρήση και τη ρύπανση που προκύπτουν παράλληλα με τις συνεχώς αναπτυσσόμενες βιομηχανικές και γεωργικές δραστηριότητες.
Να μειωθεί η ρύπανση
Η βασική αρχή στη διαχείριση των λυμάτων θα πρέπει να είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να μειωθεί το φορτίο των λυμάτων στη θαλάσσια λεκάνη του Μαρμαρά, πρώτα απ 'όλα, οι καθαρές πρακτικές παραγωγής που βασίζονται στην αρχή της πρόληψης της ρύπανσης στην πηγή θα πρέπει να μειώσουν τη ροή των λυμάτων και το φορτίο ρύπανσης, αναφέρει η έκθεση.
Προηγμένος βιολογικός καθαρισμός
Τονίζει επίσης πως όλα τα οικιακά και βιομηχανικά λύματα θα πρέπει να υποβάλλονται σε προηγμένο βιολογικό καθαρισμό, η ανάκτηση νερού θα πρέπει να παρέχεται σε μονάδες επεξεργασίας και η μείωση του φορτίου αζώτου-φωσφόρου της Θάλασσας του Μαρμαρά θα πρέπει να αποτελεί μέτρο προτεραιότητας, διαφορετικά το φαινόμενο της βλέννας θα επιστρέψει σύντομα και πιο ισχυρό.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr