Εκλογές Γαλλία: Μακρόν VS Λεπέν – Δύο οράματα συγκρούονται για το μέλλον της χώρας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Μονομάχησαν για την προεδρία στη Γαλλία πριν από πέντε χρόνια, αλλά τώρα ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει μια πολύ ισχυρότερη πρόκληση από την αναζωογονημένη ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.
Σκληρή πολιτική μάχη ενόψει
Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα διεξαχθεί μια αμφίρροπη μάχη. Ποιοι είναι λοιπόν οι δύο υποψήφιοι και ποιο είναι το όραμά τους για τη Γαλλία;
Όταν έγινε ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας το 2017, επισφράγισε μια άνοδο που ήρθε λιγότερο από ένα χρόνο αφότου ξεκίνησε ένα κεντρώο πολιτικό κίνημα με την ονομασία La Republique En Marche! για να αμφισβητήσει τα παραδοσιακά κόμματα.
Νίκησε εύκολα τη Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο του 2017, κερδίζοντας το 66% των ψήφων. Πέντε χρόνια μετά, σε ηλικία 44 ετών, συνεχίζει να κυριαρχεί στη γαλλική πολιτική σκηνή, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή τη φορά η ακροδεξιά αντίπαλός του έχει πραγματικές πιθανότητες να τον εκθρονίσει από τη θέση του προέδρου, όπως ανέφερε το BBC.
Έφτασε στην εξουσία ως ένας χαρισματικός πρώην υπουργός Οικονομίας που δεν είχε θέσει ποτέ ξανά υποψηφιότητα για αξίωμα, προσφέροντας ένα πιο κεντρώο όραμα για τη Γαλλία.
Προστατευόμενος του Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, με υπόβαθρο στις τραπεζικές επενδύσεις, παραμέρισε τις παλιές πολιτικές αφοσιώσεις και, για πολλούς ψηφοφόρους, αυτό τον έκανε να ξεχωρίζει από την άρχουσα τάξη, παρόλο που είχε το ίδιο υπόβαθρο με την πολιτική ελίτ της Γαλλίας. Οι Σοσιαλιστές και οι Ρεπουμπλικάνοι (κεντροδεξιοί) που κυβερνούσαν τη Γαλλία για τόσο πολύ καιρό έχουν πλέον σχεδόν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη.
Αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
Ο Μακρόν έπρεπε να πλεύσει σε δύσβατα πολιτικά νερά για να προωθήσει τις αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στους ψηφοφόρους.
Διευκόλυνε τις επιχειρήσεις να απολύουν εργαζομένους, μείωσε τους φόρους και θέσπισε σκληρούς νόμους για την ασφάλεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αλλά αναγκάστηκε να απορρίψει έναν προτεινόμενο φόρο στα καύσιμα το 2018 μετά από εβδομάδες αναταραχών.
Πολιτικές υποσχέσεις όπως η μείωση της ανεργίας από πάνω από 10% στο 7% έως το 2022, επλήγησαν από την πανδημία του κορονοϊού, αν και πλέον έχει μειωθεί στο 7,4%.
Τώρα προτείνει πλήρη απασχόληση εντός πέντε ετών, μείωση των φόρων κατά 15 δισ. ευρώ ετησίως για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Τα έσοδα για τις μεταρρυθμίσεις αυτές θα τα βρει μέσω της σταδιακής αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 έτη.
Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι αντιδημοφιλής στους ψηφοφόρους που ήδη αντιμετωπίζουν κρίση στο κόστος ζωής. Οι αντίπαλοί του τον κατηγόρησαν επίσης ότι βασίζεται σε ακριβές συμβουλές της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων McKinsey. Η Μαρίν Λεπέν τον έχει καταγγείλει ως πλούσιο «υποψήφιο της οικονομίας», παρόλο που η ίδια είναι κάτι σαν ιδιοκτήτρια ακινήτων.
Ποιες είναι οι πιθανότητές του;
Κέρδισε πάνω από το 27% των ψήφων στον πρώτο γύρο, τρεις μονάδες υψηλότερα από ό,τι το 2017. Αλλά δεν είναι πλέον δεν είναι άγνωστη πολιτική προσωπικότητα και πολλοί από τους ψηφοφόρους που υποστήριξαν τον κ. Μακρόν την πρώτη φορά έχουν κουραστεί. Εξακολουθεί να είναι το φαβορί για τη νίκη, αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η κούρσα για τον προεδρικό θώκο είναι ανοιχτή.
Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν για την εξουσία, αλλά και η μεγαλύτερη ευκαιρία της.
Η οικογένειά της είναι συνώνυμη με την ακροδεξιά στη Γαλλία εδώ και δεκαετίες, αλλά όταν το 2011 ανέλαβε την ηγεσία της ακροδεξιάς από τον πατέρα της Ζαν-Μαρί Λεπέν, άρχισε να μεταρρυθμίζει το παλιό Εθνικό Μέτωπο και να το κάνει δικό της.
Πολιτικός παίκτης στη Γαλλία για χρόνια, η Μαρίν Λεπέν έγινε ευρωβουλευτής προτού κάνει πράξη τις προεδρικές της φιλοδοξίες. Αφού ηττήθηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν στον προεδρικό επαναληπτικό γύρο του 2017, μετονομάζει το κόμμα της σε Rassemblement National ή Εθνικό Συναγερμό.
Δεν μπορεί πλέον να διεκδικήσει την ψήφο της σκληρής δεξιάς για τον εαυτό της, αλλά σε αυτές τις εκλογές αυτό την έκανε να φαίνεται πιο μετριοπαθής.
Ο πιο σκληροπυρηνικός αντίπαλός της Ερίκ Ζεμούρ προσέλκυσε αποστάτες από το στρατόπεδό της, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της ανιψιάς της. Ενώ την έκανε να φανεί λιγότερο ακραία όσον αφορά το Ισλάμ και τη μετανάστευση, τώρα μπορεί να κερδίσει το 7% των ψήφων του.
Έχει διαμορφώσει ένα συνεπές μήνυμα κατά της μετανάστευσης και της ΕΕ και ο Εμανουέλ Μακρόν έχει χαρακτηρίσει τις πολιτικές της ρατσιστικές.
Στο παρελθόν έχει εκφράσει τον θαυμασμό της για τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και στηρίχθηκε σε ρωσικό τραπεζικό δάνειο για την προεκλογική της εκστρατεία το 2017. Καταδικάζει την εισβολή του στην Ουκρανία, ενώ προειδοποιεί για τον κίνδυνο κυρώσεων στη γαλλική οικονομία.
Η 53χρονη σήμερα, έχει υποσχεθεί να σταματήσει την κατάχρηση του δικαιώματος ασύλου, με δημοψήφισμα για τον περιορισμό της μετανάστευσης. Και θέλει να απαγορεύσει τη χρήση του ισλαμικού χιτζάμπ σε δημόσιους χώρους.
Επιδιώκει επίσης να μετατρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια συμμαχία εθνών που δεν αμφισβητείται από τους νόμους της ΕΕ και να αποσύρει τη Γαλλία από την ολοκληρωμένη διοίκηση του ΝΑΤΟ.
Η Μαρίν Λεπέν θέλει να καταργήσει τον φόρο εισοδήματος για όσους είναι κάτω των 30 ετών και να απαλλάξει τις εταιρείες από τις φορολογικές εισφορές εάν αυξήσουν τους κατώτατους μισθούς κατά 10% για πολλούς από τους υπαλλήλους τους.
Ποιες είναι οι πιθανότητές της;
Οι δημοσκοπήσεις της δίνουν πραγματικές πιθανότητες νίκης. Η τελική ευθεία αυτής της προεκλογικής εκστρατείας θα κρίνει αν μπορεί να βελτιώσει το ποσοστό που έλαβε το 2017.
Τα τελικά αποτελέσματα
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 27,85% των ψήφων, η Μαρίν Λεπέν το 23,15% και ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν το 21,95%.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr