Ρωσία για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας σε ΝΑΤΟ: Δεν θα μπορούμε να μιλάμε για αποπυρηνικοποιημένη Βαλτική
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ένας από τους στενότερους συμμάχους του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ πως, αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις άμυνές της στην περιοχή, κάτι που περιλαμβάνει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.
Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων, και η Σουηδία εξετάζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα λάβει απόφαση μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες, Τετάρτη, η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.
Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική - όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.
«Δεν μπορεί να γίνεται πλέον λόγος για οποιοδήποτε αποπυρηνικοποιημένο καθεστώς για τη Βαλτική - η ισορροπία πρέπει να αποκατασταθεί», δήλωσε ο Μεντβέντεφ, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012.
«Μέχρι σήμερα, η Ρωσία δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα και δεν επρόκειτο να λάβει», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.
«Αν μας υποχρεώσουν, τότε... σημειώστε πως δεν ήμασταν εμείς που προτείναμε αυτό», πρόσθεσε.
Μεγάλες εμπορικές εταιρίες προγραμματίζουν τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου
Μεγάλες εμπορικές εταιρίες παγκόσμιας εμβέλειας προγραμματίζουν να μειώσουν την εισαγωγή αργού πετρελαίου, αλλά και άλλες αγορές καυσίμων από τις πετρελαϊκές εταιρίες που ελέγχονται από το ρωσικό κράτος, ακόμη και από τις 15 Μαΐου, σε μια προσπάθεια αποφυγής του ενδεχόμενου να βρεθούν αντιμέτωπες με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σύμφωνα με πηγές.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει επιβάλει απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, επειδή κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές για την ενεργοποίηση εναλλακτικών λύσεων.
Ωστόσο οι εμπορικές εταιρίες περιορίζουν σταδιακά τις αγορές από τον ρωσικό ενεργειακό όμιλο Rosneft, καθώς επιδιώκουν να συμμορφωθούν με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και στοχεύουν στον περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας στο διεθνές οικονομικό σύστημα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Η διατύπωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαιρεί τις αγορές πετρελαίου από την Rosneft ή την Gazpromneft.
Οι εμπορικές εταιρίες προσπαθούν να προσδιορίσουν τους “απολύτως απαραίτητους” όρους της συνεργασίας τους, όπως είπαν οι ίδιες πηγές. Οι ίδιες εταιρίες, προχωρούν σε μείωση των αγορών τους, ώστε η συμμόρφωσή τους να έχει διασφαλιστεί από την 15η Μαΐου, όταν θα ενεργοποιηθούν οι ευρωπαϊκοί περιορισμοί.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο για το ενδεχόμενο μελλοντικών πωλήσεων από τη συμμετοχή της ρωσικής εταιρίας υποδομών Transneft, στην οποία ανήκουν σημαντικά λιμάνια και αγωγοί πετρελαίου.
Η Trafigura, ένας μεγάλος αγοραστής ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε στο Reuters “ότι θα συμμορφωθεί πλήρως με όλες τις κυρώσεις που θα εφαρμοστούν. Αναμένουμε ότι οι ποσότητες που εμπορευόμαστε θα μειωθούν περαιτέρω από την 15η Μαΐου.”
Η Vitol, ένας άλλος μεγάλος αγοραστής αρνήθηκε να σχολιάσει την προθεσμία της 15ης Μαΐου. Η Vitol είχε προηγούμενα ανακοινώσει ότι οι ποσότητες ρωσικού πετρελαίου που εμπορεύεται “θα μειωθούν σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς μειώνονται οι υποχρεώσεις συμβολαίων για την τρέχουσα περίοδο” ενώ θα σταματήσει να εμπορεύεται ρωσικό πετρέλαιο από τα τέλη του 2022.
Ο πόλεμος και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν ήδη οδηγήσει αρκετούς δυτικούς αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου όπως η Shell, να σταματήσουν τις μεσοπρόθεσμες αγορές νέων ποσοτήτων.
Τα διυλιστήρια στην Ευρώπη αρνούνται σταδιακά να προχωρήσουν στη διύλιση ρωσικού αργού πετρελαίου. Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη πρόβλημα στις ρωσικές εξαγωγές, παρά τις από την Ινδία και την Τουρκία, ενώ οι πωλήσεις προς την Κίνα δεν έχουν μειωθεί.
Οι ποσότητες της Rosneft και της Gazpromneft έχουν καταγραφεί στα 29 εκατομμύρια βαρέλια ή περίπου ένα εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40% των συνολικών εξαγωγών αργού πετρελαίου από τα δυτικά λιμάνια της Ρωσίας τον Απρίλιο, σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό των φορτώσεων.
Η ροή του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να μειωθεί κατά τρία εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως από το Μάιο, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας.
Η Rosneft αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Gazpromneft δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού του Reuters, ενώ άλλοι αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου, όπως η Gunvor και η Glencore αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τις επιπτώσεις της προθεσμίας της 15ης Μαΐου.
Το Θεαγένειο εκπέμπει «SOS»: Τον... έναν χρόνο φτάνει η λίστα αναμονής για χειρουργεία - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς
Στον Εισαγγελέα η Ειρήνη Μουρτζούκου - Κρύβεται από τις κάμερες
Το δύσκολο σταυροδρόμι της κυβέρνησης, η σύλληψη Ρωμανού και η αλλαγή ατζέντας
Η Σοφία Βεργκάρα υποδεικνύει πως χορεύουν οι λατινοαμερικάνες για την περίοδο των Ευχαριστιών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr