Κυρώσεις Πούτιν στη Βρετανία: Απαγορεύει την είσοδο του Μπόρις Τζόνσον και άλλων αξιωματούχων στη Ρωσία - Η απάντηση του Λονδίνου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρας, του υπουργού Άμυνας Μπεν Γουάλας και άλλων δέκα μελών της βρετανικής κυβέρνησης και πολιτικών.
Το μέτρο ελήφθη «υπό το φως των χωρίς προηγούμενο εχθρικών ενεργειών της βρετανικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα της επιβολής κυρώσεων εναντίον υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων», ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου, όπου προστίθεται ότι θα διευρύνει σύντομα τον κατάλογο. Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει τον Τζόνσον, ο οποίος είναι ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της Ουκρανίας, ως «τον πλέον ενεργό συμμετέχοντα στην κούρσα για να γίνει αντιρώσος».
Πριν από μία εβδομάδα, ο Τζόνσον επισκέφθηκε το Κίεβο όπου εκείνος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έπλεξαν ο ένας το εγκώμιο του άλλου για τη συνεργασία τους αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, την οποία η Μόσχα αποκαλεί «ειδική επιχείρηση».
«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς εταίροι μας στέκονται ενωμένοι καταδικάζοντας τις αξιοκατάκριτες ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης στην Ουκρανία και καλώντας το Κρεμλίνο να σταματήσει τον πόλεμο», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης απαντώντας στην απόφαση της Μόσχας να απαγορεύσει την είσοδο στη Ρωσία του Τζόνσον και άλλων Βρετανών πολιτικών. «Παραμένουμε ανένδοτοι στην υποστήριξή μας για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Bild: O Πούτιν ψάχνει «συμβασιούχους στρατιώτες» για να πολεμήσουν
Όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Bild, οι ρωσικές ιστοσελίδες έχουν «πλημμυρίσει» τις τελευταίες ημέρες από αγγελίες εργασίας όπου ζητούνται «συμβασιούχοι στρατιώτες» για να πολεμήσουν στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Την ώρα που ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει επανειλημμένως τονίσει ότι οι Ρώσοι στρατιώτες είναι επαγγελματίες και έχουν άρτια εκπαίδευση, σύμφωνα με την Bild, οι εν λόγω αγγελίες έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους από τις αρχές Μαρτίου, όπου ζητούνταν κυρίως πολυβολητές και εκτοξευτές χειροβομβίδων. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να λάβουν ειδική στρατιωτική εκπαίδευση και να μπορούν να βρεθούν στο μέτωπο του πολέμου εντός ολίγων ημερών, όπως αναφέρει από την πλευρά του και το BBC, που έκανε σχετική έρευνα για το θέμα.
?«Οι δημοσιογράφοι του βρετανικού δικτύου δοκίμασαν τις δυνάμεις τους απαντώντας σε αρκετές αγγελίες», όπως γράφει η Bild. Υπήρξαν κάποιοι που παρίσταναν τους 25χρονους φοιτητές δηλώνοντας ότι ξέρουν να οδηγούν τεθωρακισμένα και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μεταβούν άμεσα στην Ουκρανία. Οι επίδοξοι εργοδότες τους ρωτούσαν λεπτομέρειες για το βιογραφικό τους και συνήθως καλούσαν τους υποψήφιους στρατιώτες σε συνέντευξη πρόσωπο με πρόσωπο. Μάλιστα αρκετοί εργοδότες είχαν ήδη αποκαλύψει από το τηλέφωνο σε πόσο διάστημα ο υποψήφιος θα μετέβαινε στην εμπόλεμη ζώνη και σε ποια πόλη θα πολεμούσε.
«Μέσα σε 10 με 15 ημέρες το πολύ, θα επισημοποιηθείτε πλήρως ως συμβασιούχος στρατιώτης. Η σύμβαση διαρκεί τρεις έως έξι μήνες. Και πηγαίνετε κατευθείαν στο μέτωπο», είπε ένας εργοδότης στη διάρκεια «συνέντευξης για δουλειά». Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, οι βραχυπρόθεσμες συμβάσεις - διάρκειας από τρεις έως έξι μήνες- είναι νόμιμες, σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, «σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». «Αραγε, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης;», διερωτάται η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Ξεμένει ο Πούτιν από στρατιώτες;»
Ολα αυτά την ώρα που σύμφωνα με τις ρωσικές Αρχές, περίπου 1.350 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου με την κυβέρνηση του Κιέβου να ανεβάζει τον αριθμό σε 19.000. «Έχουμε σημαντικές απώλειες, αυτή είναι μια τεράστια τραγωδία για εμάς», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Sky News» την περασμένη εβδομάδα.
Πληροφορίες για Βρετανούς εκπαιδευτές στον ουκρανικό στρατό
Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο οι δυτικές δυνάμεις προσπαθούν εμμέσως να «πληγώσουν» το καθεστώς Πούτιν, προχωρώντας σε πρωτοφανείς κυρώσεις προς το ρωσικό κράτος, ιδιώτες και επιχειρήσεις και παράλληλα προσφέροντας στήριξη στην ουκρανική αντίσταση, στέλνοντας στρατιωτικό εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως αυτή η έμμεση στάση της Δύσης φαίνεται να αλλάζει.
Αρχικά χθες, Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν για πρώτη φορά όπλα πυροβολικού και εκπαιδευτές του αμερικανικού στρατού στην Ουκρανία, κάτι που στάθηκε αφορμή η Ρωσία να εξαγγείλει πως έρχονται «απρόβλεπτες συνέπειες» προς τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους.
Από την πλευρά της, η βρετανική εφημερίδα Times επικαλείται σήμερα, Σάββατο, πηγές από δυο τάγματα του ουκρανικού στρατού, οι οποίες ισχυρίζονται πως Ουκρανοί νεοσύλλεκτοι εκπαιδεύτηκαν δυο φορές τις τελευταίες δυο εβδομάδες από εν ενεργεία Βρετανούς κομάντο. Συγκεκριμένα ο λοχαγός Γιούρι Μιρονένκο, το τάγμα του οποίου βρίσκεται στην περιοχή Όμπολον της Ουκρανίας δήλωσε ότι Βρετανοί στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων έφτασαν εδώ, καθώς οι νεοσύλλεκτοι έπρεπε να μάθουν να χρησιμοποιούν τους αντιαρματικούς πυραύλους NLAWs, οι οποίοι είχαν σταλεί από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία. Παράλληλα ο δεύτερος διοικητής, ο οποίος δίνει μόνο το κωδικό όνομα «Bear», σχολίασε την καλή σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ Βρετανών και Ουκρανών στρατιωτών, καθώς όπως τονίζει «τους κάλεσαν να επισκεφτούν τη Βρετανία μετά το τέλος του πολέμου».
Αμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ;
Μέχρι πρότινος πάντως οι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονταν κυρίως μέσω βίντεο στο YouTube, καθώς οποιαδήποτε εκπαίδευση από δυτικές δυνάμεις επί ουκρανικού εδάφους θα μπορούσε να θεωρηθεί άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο. Και μπορεί να υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία Βρετανοί απόστρατοι, οι οποίοι βοηθούν εθελοντικά τα ουκρανικά στρατεύματα όχι όμως εν ενεργεία μέλη του βρετανικού στρατού, όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί στρατιωτικοί.
Άλλωστε ακριβώς για αυτό τον λόγο και υπό τον φόβο να μην προκαλέσει μια εξοργισμένη αντίδραση από τη Μόσχα, η Βρετανία είχε αποσύρει από τον Φεβρουάριο όλους τους Βρετανούς στρατιώτες, τους οποίους είχε εγκαταστήσει στην Ουκρανία από το 2014 λόγω της ρωσικής εισβολής στην Κριμαία. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Μπόρις Τζόνσον μέχρι τουλάχιστον αρχές Μαρτίου επέμενε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει το ΝΑΤΟ να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο».
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr