Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικό τελεσίγραφο στους στρατιώτες που υπερασπίζονται τη Μαριούπολη να καταθέσουν τα όπλα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Κλιμακώνεται η στάση της Μόσχας στον πόλεμο που έχει κηρύξει στην Ουκρανία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι αν οι στρατιώτες που εξακολουθούν να πολεμούν στη Μαριούπολη καταθέσουν τα όπλα τους από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής, θα παραμείνουν ζωντανοί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το TASS.
Ο ισχυρισμός της Μόσχας, χθες Σάββατο, ότι τα στρατεύματά της είχαν επιτύχει την εκκαθάριση όλου του αστικού ιστού της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις, δεν κατέστη δυνατόν να επαληθευτεί από ανεξάρτητες πηγές, υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters. Η Μαριούπολη αποτελεί θέατρο των σφοδρότερων μαχών στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, αλλά και της χειρότερης ανθρωπιστικής καταστροφής. Θα είναι η πρώτη ουκρανική μεγαλούπολη που καταλαμβάνει ο ρωσικός στρατός από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Μόσχα υποστηρίζει ότι οι εναπομείναντες υπερασπιστές της Μαριούπολης – που η Μόσχα υποστηρίζει ότι είναι τόσο Ουκρανοί όσο και ξένοι – έχουν αποκλειστεί στη χαλυβουργία Azovstal.
«Λαμβάνοντας υπόψη την καταστροφική κατάσταση που υπάρχει στο μεταλλουργικό εργοστάσιο Azovstal και με γνώμονα καθαρά ανθρωπιστικούς λόγους, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν στους μαχητές των εθνικιστικών ταγμάτων και στους ξένους μισθοφόρους τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τις εχθροπραξίες και να καταθέσουν τα όπλα τους, από τις 06:00 της 17ης Απριλίου 2022», αναφέρει η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
«Όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα τους εγγυούμαστε ότι θα σώσουν τη ζωή τους», υπογραμμίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Βάσει των όρων της προτεινόμενης συμφωνίας, οι εναπομείναντες στρατιώτες μέσα στο εργοστάσιο Azovstal θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα μεταξύ 06:00 και 13:00 χωρίς όπλα και πυρομαχικά.
Η έναρξη της παράδοσης θα υποδεικνύεται με ύψωση σημαιών, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο: «Από τη ρωσική πλευρά - κόκκινη σημαία. Από την ουκρανική πλευρά - λευκή σημαία. Σε όλη την περίμετρο του Azovstal».
Δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από το Κίεβο στο τελεσίγραφο της Μόσχας.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες Σάββατο τη Ρωσία ότι «εσκεμμένα προσπαθεί να εξοντώσει τους πάντες» στη Μαριούπολη, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους υπερασπιστές της πόλης. Ωστόσο, δεν αντέκρουσε τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι ουκρανικές δυνάμεις δεν υπάρχουν πλέον στον αστικό ιστό.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Ζελένσκι υποστήριξε: «Δεν υπήρξε ούτε μια ημέρα από την έναρξη της πολιορκίας της Μαριούπολης που να μην αναζητούσαμε λύση – στρατιωτική ή διπλωματική. «Ωστόσο η εξεύρεση αυτής της λύσης είναι εξαιρετικά δύσκολη. Μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει μια 100% ρεαλιστική επιλογή», τόνισε.
Η Μαριούπολη, με την στρατηγική θέση της στην Αζοφική Θάλασσα, αποτέλεσε στόχο των ρώσων εισβολέων από την έναρξη του πολέμου. Βρίσκεται μεταξύ της προσαρτημένης από τη Ρωσία χερσονήσου της Κριμαίας (δυτικά) και της περιφέρειας του Ντονέτσκ (ανατολικά), η οποία ελέγχεται εν μέρει από τους φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστηρίζει ότι έχει «απομακρύνει» 168.000 αμάχους από τη Μαριούπολη, μέχρι σήμερα. Η Ουκρανία αναφέρει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί βίαια.
Οι προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη – ορισμένες με τη συνδρομή της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού – έχουν επανειλημμένως αποτύχει, με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για το ποια έχει την ευθύνη.
Η κατάληψη της Μαριούπολης θα έδινε στη Ρωσία την επιλογή να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και να ελέγξει το σύνολο της βόρειας ακτής της Αζοφικής Θάλασσας.
Υπό ρωσικό έλεγχο οι αστικές περιοχές της Μαριούπολης, σύμφωνα με τη Μόσχα - Οργή Πούτιν μετά τη βύθιση του «Moskva»
Τους πιο ισχυρούς βομβαρδισμούς, μετά την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, δέχτηκε το Κίεβο, ενώ οι μάχες στη Μαριούπολη μαίνονται, με αναλυτές διεθνώς να εκτιμούν ότι η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της πόλης έχει αρχίσει.
Σειρήνες ήχησαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ μεγάλες πόλεις δέχτηκαν πυρά, γεγονός που ερμηνεύεται ως ένδειξη οργής για τη βύθιση του ρωσικού καταδρομικού Μοσκβά. Η Μόσχα συνεχίζει να απειλεί ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις μεγάλου βεληνεκούς σε ουκρανικές πόλεις μετά τη βύθιση της ναυαρχίδας του Στόλου της -Moskva- στη Μαύρη Θάλασσα.
Πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι «έχει εκκαθαρίσει το σύνολο της αστικής ζώνης της Μαριούπολης από τις ουκρανικές δυνάμεις» και ότι μόνο λίγοι μαχητές παραμένουν στην μεταλλουργική μονάδα Azovstal, θέατρο επαναλαμβανόμενων συγκρούσεων. «Η μόνη ευκαιρία να σώσουν τις ζωές του είναι να καταθέσουν τα όπλα και να παραδοθούν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην ανάρτησή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει ότι μέχρι τις 16 Απριλίου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει στην επί εβδομάδες πολιορκούμενη ουκρανική πόλη περισσότερα από 4.000 μέλη, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. Δεν έχει υπάρξει αντίδραση του Κιέβου στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείο Αμυνας, στην οποία αναφέρεται επίσης ότι 1.464 ουκρανοί στρατιώτες έχουν παραδοθεί στην Μαριούπολη μέχρι στιγμής.
Αντίποινα Πούτιν για τη βύθιση του «Μοskva»
Την Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα εντείνει τα πλήγματα μεγάλου βεληνεκούς σε αντίποινα για πράξεις «δολιοφθοράς» και «τρομοκρατίας», τις οποίες δεν προσδιόρισε, ώρες αφότου επιβεβαίωσε τη βύθιση της ναυαρχίδας του Στόλου της στη Μαύρη Θάλασσα, του Moskva. Το Κίεβο και η Ουάσινγκτον λένε πως το πλοίο χτυπήθηκε από ουκρανικούς πυραύλους. Η Μόσχα, ότι βυθίστηκε έπειτα από φωτιά.
Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της εισβολής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει έδαφος στο νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας αφού αποχώρησε από τον βορρά έπειτα από μια μαζική επίθεση στο Κίεβο που αποκρούστηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Ρωσικά στρατεύματα που αποχώρησαν από τον βορρά άφησαν πίσω τους πόλεις με πτώματα αμάχων, απόδειξη αυτού που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αποκάλεσε αυτή την εβδομάδα «γενοκτονία» -- μια προσπάθεια να εξαλειφθεί η ουκρανική εθνική ταυτότητα. Η Ρωσία αρνείται ότι θέτει στο στόχαστρο αμάχους και λέει ότι ο σκοπός της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησής» της είναι να αφοπλίσει τους Ουκρανούς, να νικήσει τους εθνικιστές και να προστατεύσει τους αυτονομιστές στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Κίεβο: Το πλήρωμα δεν μπορεί να έχει σωθεί
Το πλήρωμα του καταδρομικού Moskva, το οποίο ναυάγησε χθες, Πέμπτη, στη Μαύρη Θάλασσα, δεν μπορεί να έχει σωθεί, δήλωσε σήμερα, Σάββατο (16/4), αξιωματούχος του ουκρανικού στρατού, η οποία εκτίμησε πως η Μόσχα «δεν θα συγχωρήσει» στο Κίεβο τη βύθιση αυτού του σκάφους «συμβόλου των ιμπεριαλιστικών φιλοδοξιών της». «Εχουμε πλήρη συνείδηση ότι δεν θα μας συγχωρέσουν», την επίθεση στο Moskva, δήλωσε η Νατάλια Γκουμενιούκ, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της νότιας περιοχής της Ουκρανίας, σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Το πλήγμα εναντίον του Moskva, ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας που επλήγη από ουκρανικούς πυραύλους Neptune, «δεν έπληξε μόνο το σκάφος, έπληξε και τις ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες του εχθρού», εκτίμησε. «Παρακολουθήσαμε τα σκάφη που προσπαθούσαν να έλθουν σε βοήθεια, όμως ακόμη και οι δυνάμεις της φύσης ήταν με την πλευρά της Ουκρανίας», γιατί «μια καταιγίδα εμπόδισε τη διάσωση του σκάφους και την απομάκρυνση του πληρώματος», είπε. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες προς το παρόν για την τύχη του πληρώματος, ελλείψει «αξιόπιστων δεδομένων».
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε χθες πως το πλήρωμα --τουλάχιστον 500 άτομα-- «απομακρύνθηκε προς άλλα σκάφη του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας που βρίσκονταν εκεί κοντά». Όμως, δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για το σύνολο του πληρώματος ούτε έδωσε οποιαδήποτε λεπτομέρεια. Επίσης η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε αν το σκάφος υπέστη επίθεση με πυραύλους, λέγοντας μόνο πως είχε ξεσπάσει πυρκαγιά πάνω στο πλοίο εκτόξευσης πυραύλων μήκους 186 μέτρων, με αποτέλεσμα να εκραγούν πυρομαχικά. Και πως το καταδρομικό βυθίστηκε στη συνέχεια στην προσπάθεια ρυμούλκησης προς το πιο κοντινό λιμάνι.
Η Γκουμενιούκ είπε πως η Ουκρανία περιμένει τώρα αντίποινα της Μόσχας, που έπληξε ήδη στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας ένα εργοστάσιο νοτιοδυτικά του Κιέβου που κατασκευάζει τους πυραύλους Neptune οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, εναντίον του Moskva, και απείλησε να εντείνει τις επιθέσεις της στην πρωτεύουσα.
«Εχουμε πλήρη συνείδηση πως οι επιθέσεις εναντίον μας θα ενταθούν, ότι ο εχθρός θα εκδικηθεί, ότι θα υπάρξουν επιθέσεις με πυραύλους και βομβαρδισμοί πυροβολικού. Είμαστε έτοιμοι, θα τους αντικρούσουμε». «Υπάρχουν επιθέσεις εναντίον μας, περιλαμβανομένων πληγμάτων με πυραύλους», πρόσθεσε. Δεν αναφέρθηκε στο πλήγμα στο εργοστάσιο εξοπλισμών Vizar, που υπέστη σοβαρές ζημιές, αλλά στους βομβαρδισμούς στο νότιο τμήμα της χώρας, κυρίως στην πόλη Μικολάγιεφ, κοντά στην Οδησσό.
Ζελένσκι: Συμφωνία για ασφάλεια της Ουκρανίας και διμερή με τη Ρωσία
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι η «εξόντωση» των τελευταίων ουκρανών στρατιωτών που βρίσκονται στην πολιορκημένη από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολη «θα έθετε τέλος σε κάθε ειρηνευτική διαπραγμάτευση».
«Η εξόντωση των στρατιωτών μας, των ανδρών μας στην Μαριούπολη θα θέσει τέλος σε κάθε (ειρηνευτική) διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, δηλώνει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ενημερωτική ιστοσελίδα Ukrainska Pravda προειδοποιώντας ότι στην περίπτωση αυτή οι δύο πλευρές θα βρεθούν «σε αδιέξοδο».
Με όρους ανθρώπινων απωλειών, «η Μαριούπολη είναι ίσως δέκα φορές η Μποροντιάνκα», η πόλη κοντά στο Κίεβο που καταστράφηκε έπειτα από σφοδρούς βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων και έγινε θέατρο φρικαλεοτήτων κατά την κατοχή της από τους ρώσους στρατιώτες, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.
«Και όσο περισσότερη Μποροντιάνκα υπάρχει, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να διαπραγματευθούμε», είπε. Στις 11 Απριλίου, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται για την «ύστατη μάχη» στην Μαριούπολη. «Για ορισμένους από εμάς θα σημαίνει θάνατο και για άλλους αιχμαλωσία», είχε γράψει στο Facebook το 36ο Τάγμα των Πεζοναυτών, που ανήκει στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.
Την επομένη, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι 20.000 έως 22.000 νεκροί είναι ο απολογισμός της πολιορκίας στην Μαριούπολη, στρατηγική πόλη με πληθυσμό 441.000 πριν από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο σημείο μηδέν εδώ και πολλές ημέρες. Είναι «εξαιρετικά δύσκολες», σύμφωνα με τον σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντολιάκ.
Η Μαριούπολη χτυπήθηκε με βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας
Το Κίεβο είχε ανακοινώσει ότι πριν από δυο ημέρες, στις 14 Απριλίου, η Μαριούπολη χτυπήθηκε από βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας . Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας υποστήριξε ότι για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εισβολής, η Ρωσία χρησιμοποίησε βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας.
«Στις 14 Απριλίου, δύο ρωσικά στρατηγικά βαρέα βομβαρδιστικά Tu-95/-160 εκτόξευσαν πυραύλους κρουζ που έπληξαν το έδαφος της Ουκρανίας από το Κράσνονταρ του εναέριου χώρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είπε o Μοτουζιάνικ. «Επίσης, για πρώτη φορά από την έναρξη της ένοπλης επιθετικότητας, βόμβες ρίφθηκαν από βομβαρδιστικά Tu-22M3 μεγάλης εμβέλειας. Αυτή η αεροπορική επιδρομή έλαβε χώρα, χτυπώντας τη Μαριούπολη», ανέφερε ο Ολεξάντερ Μοτουζιάνικ, όπως μετέδωσε το CNNi.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr