Αίσθηση προκαλεί ο χλευασμός του αντιπροέδρου του Μπολσονάρου για τα βασανιστήρια της χούντας - «Αυτά ανήκουν στην ιστορία»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αίσθηση προκαλεί η αντίδραση και το σχόλιο του αντιπροέδρου της Βραζιλίας, σχετικά με σοκαριστικές αποκαλύψεις που ήρθαν στο «φως» για τις πρακτικές της χούντας. Με ένα ειρωνικό χαμόγελο δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτά ανήκουν στην ιστορία».
Συγκεκριμένα, ο στρατηγός ε.α. Χάμιλτον Μουράο και αντιπρόεδρος της Βραζιλίας, αντιμετώπισε με χλευασμό τη Δευτέρα το ενδεχόμενο να διενεργηθεί έρευνα για τα βασανιστήρια επί στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985) μετά τις αποκαλύψεις για τις πρακτικές της χούντας.
«Να γίνει έρευνα σε βάρος ποιου; Έχουν πεθάνει όλοι. Θα τους βγάλετε από τους τάφους τους;», είπε με ειρωνικό χαμόγελο ο 68χρονος απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, αναφερόμενος στους φερόμενους ως βασανιστές της χούντας, που ουδέποτε δικάστηκαν.
Το περιεχόμενο ηχητικών καταγραφών των ακροαματικών διαδικασιών σε στρατοδικεία αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά την Κυριακή από την εφημερίδα O Globo. Έτσι, ήρθαν στο «φως» λεπτομέρειες σχετικά με τους βασανισμούς αντιπάλων του στρατιωτικού καθεστώτος που «παγώνουν» το αίμα.
Για παράδειγμα, σε απόσπασμα των καταγραφών αυτών -διάρκειας 10.000 και πλέον ωρών- που μελέτησε ο ιστορικός Κάρλους Φίκου, αξιωματικός αναφέρεται στην περίπτωση εγκύου που απέβαλε αφού υποβλήθηκε σε ηλεκτροσόκ στα γεννητικά της όργανα από τους βασανιστές της.
«Αυτά ανήκουν στην ιστορία, είναι ιστορίες του παρελθόντος, θέματα που πλέον έχουν περάσει στα βιβλία, έχουν γίνει επανειλημμένα θέμα συζήτησης», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της χώρας.
Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου από την πλευρά του δεν έχει κρύψει ποτέ τον θαυμασμό και τη... νοσταλγία του για τις ημέρες της χούντας.
Αρνείται, μάλιστα, πως έγινε πραξικόπημα το 1964, όταν άρχισαν τα πέτρινα χρόνια στη Βραζιλία, με εκτενή περιστολή των ελευθεριών και βίαιη καταστολή των αντιφρονούντων. «Όλοι είχαν δικαίωμα να πηγαινοέρχονται, να σπουδάζουν, να εργάζονται» επί χούντας, ισχυρίστηκε ο αρχηγός του κράτους την 31η Μαρτίου, την ημέρα της 58ης επετείου του στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε το 2014 από την Εθνική Επιτροπή Αλήθειας, που σχηματίστηκε από την κεντροαριστερή πρώην πρόεδρο Τζίλμα Χουσέφ, έκανε λόγο για τουλάχιστον 434 δολοφονίες που διαπράχθηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς, χωρίς να λογαριάζονται οι αυθαίρετες φυλακίσεις και οι βασανισμοί.
Αντίθετα με ό,τι συνέβη σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής που υπέμειναν τον ζυγό στρατιωτικών δικτατοριών, στη Βραζιλία οι ύποπτοι για ωμότητες ουδέποτε προσήχθησαν σε δίκες.
Ο νόμος περί αμνηστίας, που υιοθετήθηκε το 1979, επέτρεψε σε χιλιάδες πολιτικούς εξόριστους να επιστρέψουν στη Βραζιλία μεν, αλλά ταυτόχρονα απέτρεψε κάθε προσαγωγή των φερόμενων ως βασανιστών σε δίκες.
Πριν από δύο εβδομάδες, ο βουλευτής Εντουάρντου Μπολσονάρου, ένας από τους γιους του προέδρου, προκάλεσε σκάνδαλο δηλώνοντας ότι αισθάνεται «λύπη για το ερπετό» που είχε χρησιμοποιηθεί για να βασανιστεί μια δημοσιογράφος τα χρόνια του 1970.
Πρόκειται για τη Μίριαμ Λεϊτάου, σήμερα διάσημη αρθρογράφο της O Globo. Οι βασανιστές της την είχαν γδύσει και την είχαν ρίξει σ’ ένα σκοτεινό κελί μαζί με το ερπετό. Η ίδια ήταν η συντάκτρια του δημοσιεύματος της εφημερίδας την Κυριακή για τις ηχητικές καταγραφές των ακροαματικών διαδικασιών στα στρατοδικεία.
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr