Πόλεμος στην Ουκρανία: Θηριωδίες εναντίον αμάχων στη Μαριούπολη καταγγέλλει ο Μπορέλ – Η έκκληση Σαρλ Μισέλ στον Πούτιν για ανθρωπιστικούς διαδρόμους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η ΕΕ υποστηρίζει την έκκληση της Ουκρανίας προς το Κρεμλίνο να επιτρέψει την ασφαλή εκκένωση των αμάχων της Μαριούπολης, αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι πρέπει να δημιουργηθούν άμεσα ανθρωπιστικοί διάδρομοι, με τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις κατάπαυσης του πυρός, από το Αζοφστάλ και άλλες περιοχές της πόλης σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας αλλά και στέλνοντας το μήνυμα ότι ο κόσμος γίνεται μάρτυρας θηριωδίας.
Επίσης, ο Ζοζέπ Μπορέλ σημειώνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η ελεύθερη και ασφαλής πρόσβαση για όσους παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
«Εδώ και εβδομάδες, ο κόσμος έχει γίνει μάρτυρας μιας σκληρής παράνομης επίθεσης στη Μαριούπολη από τη Ρωσία που οδήγησε σε ευρεία καταστροφή της πόλης, συμπεριλαμβανομένων θηριωδιών εναντίον αμάχων, υπό το στρεβλό πρόσχημα της "απελευθέρωσης" της πόλης. Χιλιάδες από τους κατοίκους του έχουν απελαθεί στη Ρωσία ή εκτοπίστηκαν βίαια στις μη ελεγχόμενες από την κυβέρνηση περιοχές της Ουκρανίας» αναφέρει. Επιπροσθέτως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισημαίνει ότι «παρά το μακελειό που προκάλεσε η Ρωσία, περισσότεροι από 100.000 πολίτες παραμένουν στη Μαριούπολη». «Επαινούμε την Ουκρανία για τις προσπάθειές της να βρει μια διπλωματική λύση για την εκκένωση αμάχων και λυπούμαστε που η Ρωσία δεν ανταποδίδει» αναφέρει.
Έκκληση Σαρλ Μισέλ σε Πούτιν
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν σύμφωνα με ανάρτησή του στο τουίτερ.
«Καλούμε σθεναρά για άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση και ασφαλή διέλευση από τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις ακόμη περισσότερο με την ευκαιρία του Ορθόδοξου Πάσχα» σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.
Παράλληλα, επανέλαβε την θέση της ΕΕ για υποστήριξη στην Ουκρανία και την κυριαρχία της, την καταδίκη και την επιβολή κυρώσεων για την επιθετικότητα της Ρωσίας.
«Η ενότητα, οι αρχές και οι αξίες μας είναι απαραβίαστες» τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Η Ρωσία παραδέχεται ότι στόχος της είναι η δημιουργία χερσαίου διαδρόμου στο νότο
Η Ρωσία σχεδιάζει να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Ντονμπάς και της νότιας Ουκρανίας στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της στρατιωτικής επιχείρησης, πολύ ευρύτερους πολεμικούς στόχους σε σχέση με αυτούς που έχει παραδεχτεί καθώς επιχειρεί νέα στρατηγική έπειτα από την αποτυχημένη επιχείρησή της να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο τον περασμένο μήνα, δήλωσε την Παρασκευή, 22 Απριλίου, ο υποδιοικητής της κεντρικής στρατιωτικής περιφέρειας της χώρας.
Ο Ρουστάμ Μινεκάγεφ δήλωσε, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσαν την ίδια μέρα τα κρατικά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, ότι η Μόσχα σχεδιάζει να καταλάβει ολόκληρη της ανατολική περιφέρεια του Ντονμπάς, να τη συνδέσει με τη χερσόνησο της Κριμαίας (την οποία προσάρτησε το 2014) και να καταλάβει και ολόκληρη τη νότια πλευρά της Ουκρανίας μέχρι την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας.
Όπως έχουν τα πράγματα είναι ιμπεριαλισμός
Αυτό θα σήμαινε ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα προωθούνταν εκατοντάδες μίλια πέραν των σημερινών γραμμών και πέρα από τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, το Μικολάιβ και την Οδησσό. Η Ουκρανία σχολίασε ότι τα σχόλια του ρώσου στρατηγού αποκάλυψαν ότι οι προηγούμενοι ισχυρισμοί της Μόσχας ότι δεν έχει εδαφικές φιλοδοξίες ήταν ψευδείς. «Σταμάτησαν να το κρύβουν», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στο Twitter.
They are not going to stop. The command of the russian central military district announced the next victim of the russian aggression. After gaining control over the southern Ukraine, russia plans to invade Moldova, where they say russian speakers are being “oppressed.”
— Defense of Ukraine (@DefenceU) April 22, 2022
Η Ρωσία «παραδέχτηκε ότι ο στόχος της 'δεύτερης φάσης' του πολέμου δεν είναι η νίκη επί των υποτιθέμενων Ναζί, αλλά απλώς η κατάληψη της ανατολικής και της νότιας Ουκρανίας. Όπως έχουν τα πράγματα είναι ιμπεριαλισμός».
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr