Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκρήξεις στη Χερσώνα εν μέσω απειλών Πούτιν προς τη Δύση – Δραματικό μήνυμα του Ουκρανού υπουργού Άμυνας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν απόψε στη Χερσώνα, μια πόλη της νότιας Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ρωσικών στρατευμάτων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για πυραυλικές επιθέσεις που εξαπέλυσε ο ουκρανικός στρατός.
Δραματική προειδοποίηση Κιέβου
Την ίδια ώρα, για κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας προειδοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας, ενώ η Μόσχα εμμένει στην πολιτική των απειλών αφήνοντας αιχμές και για χρήση πυρηνικών.
«Μας περιμένουν εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες» τόνισε ο Ολέκσιι Ρέζνικοφ, σε ανακοίνωση που ανάρτησε στο Facebook, ενώ επισήμανε ότι θα ενταθούν τα χτυπήματα στα ανατολικά, στην περιφέρεια του Ντονμπάς. «Η Ρωσία γνωρίζει τη στρατηγική της ήττα, όμως θα συνεχίσει να προκαλεί όσο το δυνατόν περισσότερο πόνο μπορεί» συμπλήρωσε.
Κάλεσε, ακόμη, τους Ουκρανούς να επιδείξουν σθένος και ενότητα έπειτα από δύο και πλέον μήνες σύγκρουσης με τη Ρωσία. «Δυστυχώς, θα χάσουμε και άλλους στρατιώτες προτού κερδίσουμε (τον πόλεμο)», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι «θα υπάρξουν περισσότερες καταστροφές και τραυματίες».
Όπως δήλωσε, ο ρωσικός στρατός «που έχει ήδη επίγνωση της στρατηγικής του ήττας, θα προσπαθήσει να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα δεινά» στους Ουκρανούς στρατιώτες, τους οποίους ο Ρέζνικοφ προέτρεψε να «κρατήσουν γερά». Νωρίτερα την Τετάρτη, ο ουκρανικός στρατός παραδέχθηκε μια προώθηση των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, με την κατάληψη αρκετών περιοχών στην περιφέρεια του Χαρκόβου και εντός του Ντονμπάς.
Στις 18 Απριλίου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε ανακοινώσει την έναρξη της ρωσικής επίθεσης εναντίον του ανατολικού τμήματος της χώρας, ένα μέρος του οποίου τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014 και το οποίο αποτελεί πλέον τον πρωταρχικό στόχο της Μόσχας.
«Η εφαρμογή των συμφωνιών (με ξένες χώρες), η εκπαίδευση και η ανάπτυξη της υλικοτεχνικής υποδομής παίρνουν κάποιο χρόνο», δήλωσε ο Ρέζνικοφ, εκφράζοντας ικανοποίηση ωστόσο ότι «η βοήθεια στην Ουκρανία θα αυξηθεί» εντός των προσεχών ημερών, όπως είπε.
Ευθεία απειλή Πούτιν στη Δύση
«Εάν κάποιος θέλει να παρέμβει στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ουκρανία από έξω και δημιουργήσει στρατηγική απειλή, τότε τα χτυπήματα θα είναι αστραπιαία», δήλωσε εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν στο Συμβούλιο των Βουλευτών στην Αγία Πετρούπολη, σχετικά με τον πόλεμο, σε μια δήλωση που εκλαμβάνεται ως ευθεία απειλή προς τη Δύση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, έχουν ληφθεί όλες οι αποφάσεις για τέτοια χτυπήματα σε περίπτωση απειλής για τη στρατηγική ασφάλεια.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ότι η Δύση επιθυμεί να κόψει τη Ρωσία σε κομμάτια και την κατηγόρησε ότι ωθεί την Ουκρανία σε σύγκρουση με τη Ρωσία.
Καταστρέφεται μνημείο της σοβιετικής εποχής στο Κίεβο
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος του Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, έδωσε εντολή να καταστραφεί σοβιετικό μνημείο αφιερωμένο στη φιλία της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια την 24η Φεβρουαρίου. Το γιγαντιαίο μνημείο, που αναπαριστούσε έναν ουκρανό κι έναν ρώσο εργαζόμενο, κατεδαφίστηκε.
«Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια, όμως το σοβιετικό γλυπτό των δύο εργατών (σύμβολο της ενοποίησης της Ουκρανίας και της Ρωσίας) απομακρύνθηκε», τόνισε ο κ. Κλίτσκο μέσω της πλατφόρμας Telegram, διευκρινίζοντας ότι οι εργασίες κατεδάφισης έγιναν την Τρίτη.
Αυτό που έπεσε πρώτο ήταν το κεφάλι του αγάλματος που αναπαριστούσε τον ρώσο εργαζόμενο, επισήμανε ο ίδιος. Το συμβολικό στιγμιότυπο αναπαρήγαγαν ουκρανικά ΜΜΕ χθες Τετάρτη. «Πρέπει να διώξουμε τον εχθρό, τον ρώσο εισβολέα, από τη χώρα μας», τόνισε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.
«Δεν σκοτώνεις τον αδελφό σου. Δεν βιάζεις την αδελφή σου. Δεν καταστρέφεις τη χώρα του φίλου σου. Γι’ αυτό κατεδαφίσαμε αυτό το μνημείο, που είχε φτιαχτεί κάποτε σε ένδειξη της φιλίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας», σημείωσε ο ίδιος μέσω Twitter.
Επρόκειτο για μέρος τριάδας έργων τέχνης για τη φιλία των δύο λαών, που είχε φιλοτεχνηθεί και εγκατασταθεί το 1982, σημείωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Τότε, η Ουκρανία και η Ρωσία ήταν μέρος του ίδιου κράτους, ανήκαν στην Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ).
Μια συστάδα μορφών από κόκκινο γρανίτη, η οποία αναπαριστά την ενότητα των δύο λαών, επίσης θα κατεδαφιστεί. Το μόνο τμήμα του ensemble αυτού που θα μείνει άθικτο είναι ένα πελώριο ουράνιο τόξο από τιτάνιο. Θα μετονομαστεί σε «Αψίδα της ελευθερίας του ουκρανικού λαού», σύμφωνα με τον κ. Κλίτσκο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr