Αποκωδικοποιώντας την ομιλία του Πούτιν: Ημέρα της Νίκης, χωρίς… νίκη στην Ουκρανία – Οι χαμηλοί τόνοι, οι απειλές και τα μηνύματα στη Δύση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Χωρίς σημαντικές ανακοινώσεις αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν τελικά η ομιλία του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της παρέλασης για την Ημέρα της Νίκης, στη Μόσχα.
Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν σενάρια για το τι θα μπορούσε να πει ο πρόεδρος της Ρωσίας – το Reuters δημοσίευσε μέχρι και διαρροή περί προειδοποίησης για τη «συντέλεια του κόσμου»- ο Πούτιν, επέλεξε απλώς να επιτεθεί στη Δύση, λέγοντας ότι σχεδίαζε να εισβάλει στη χώρα του.
Δεν γίναμε σοφότεροι από την ομιλία του Πούτιν
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ρωσίας επικαλέστηκε τον ηρωισμό των Σοβιετικών κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να παροτρύνει τον στρατό του να νικήσει στην Ουκρανία, χωρίς όμως να προσφέρει έναν νέο οδικό χάρτη για τη νίκη ενώ αναγνώρισε το κόστος σε ζωές Ρώσων στρατιωτών.
Απευθυνόμενος στο πλήθος των συγκεντρωμένων στρατιωτών στην Κόκκινη Πλατεία για την 77η επέτειο της νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας, ο Πούτιν καταδίκασε αυτό που χαρακτήρισε «εξωτερικές απειλές για την αποδυνάμωση και τη διάσπαση της Ρωσίας» και επανέλαβε γνωστά επιχειρήματα που είχε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει την εισβολή του --ότι το ΝΑΤΟ δημιουργούσε απειλές ακριβώς δίπλα στα σύνορα της χώρας.
«Δημιουργούνταν μια απειλή απολύτως απαράδεκτη απευθείας στα σύνορά μας», δήλωσε, κατηγορώντας για άλλη μια φορά τη γειτονική χώρα για νεοναζισμό και χαρακτηρίζοντας τη ρωσική επίθεση «μοναδική σωστή απόφαση».
Ο Πούτιν τόνισε ότι χρέος της Ρωσίας ήταν να αποτρέψει έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο, αυτό στο οποίο πολλοί φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξει η σύγκρουση στην Ουκρανία. «Το χρέος μας είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη αυτών που συνέτριψαν τον ναζισμό … και να κάνουμε τα πάντα για να μην επαναληφθεί η φρίκη ενός παγκόσμιου πολέμου».
Απευθύνθηκε απευθείας στους στρατιώτες που πολεμούν στην περιοχή του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, την οποία η Ρωσία έχει δεσμευθεί να «απελευθερώσει» από το Κίεβο. «Η υπεράσπιση της Πατρίδας, όταν αποφασίζεται η μοίρα της, ήταν ανέκαθεν ιερή», δήλωσε. «Σήμερα πολεμάτε για τον λαό μας στο Ντονμπάς, για την ασφάλεια της Ρωσίας, για την πατρίδα μας».
«Πολεμάτε για την Πατρίδα, το μέλλον της, ούτως ώστε κανείς να μην ξεχνά τα διδάγματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ούτως ώστε να μην υπάρχει μέρος στον κόσμο για εκτελεστές, τιμωρούς και ναζιστές», δήλωσε.
Στην ομιλία του περιλαμβανόταν ενός λεπτού σιγή. «Ο θάνατος του καθενός από τους στρατιώτες και τους αξιωματικούς μας είναι κοινός μας πόνος και ανεπανόρθωτη απώλεια για τους φίλους και τους συγγενείς τους», δήλωσε ο Πούτιν, δεσμευόμενος ότι το κράτος θα φροντίσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Ο Πούτιν απευθύνθηκε στη Ρωσία σε μια από τις πιο σημαντικές ετήσιες επετείους της, όταν η χώρα τιμά τους 27 εκατ. Σοβιετικούς πολίτες που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στον Αδόλφο Χίτλερ –ένα ορόσημο για την εθνική υπερηφάνεια και ταυτότητα.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Πούτιν
- Παρά τις διαφωνίες στις διεθνείς σχέσεις, η Ρωσία πάντα υποστήριζε τη δημιουργία ενός συστήματος ισότιμης και αδιαίρετης ασφάλειας, ενός συστήματος που είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.
- Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, προτείναμε τη σύναψη συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας. Η Ρωσία κάλεσε τη Δύση να εισέλθει σε έναν ειλικρινή διάλογο, σε αναζήτηση λογικών συμβιβαστικών λύσεων, να λάβει υπόψη της τα συμφέροντα του άλλου. Όλα ήταν μάταια.
- Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν ήθελαν να μας ακούσουν, πράγμα που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα είχαν εντελώς διαφορετικά σχέδια, και αυτό το είδαμε. Ανοιχτά, γίνονταν προετοιμασίες για μια άλλη τιμωρητική επιχείρηση στο Ντονμπάς, την εισβολή στα ιστορικά μας εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας.
- Στο Κίεβο, ανακοίνωσαν την πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων, το μπλοκ του ΝΑΤΟ άρχισε να παίρνει ενεργά τον στρατιωτικό έλεγχο εδαφών που γειτνιάζουν με τα δικά μας. Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε συστηματικά μια απολύτως απαράδεκτη απειλή για εμάς, και μάλιστα απευθείας στα σύνορά μας.
- Όλα έδειχναν ότι μια σύγκρουση με τους νεοναζί, τους Μπαντερίτες [ουκρανούς ναζιστές συμπαθούντες], υποστηριζόμενους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους νεότερους εταίρους τους, ήταν αναπόφευκτη.
Χωρίς καμία νίκη, χωρίς σημαντικές ανακοινώσεις
Ωστόσο, ο Πούτιν δεν είχε κάποια νίκη για να ανακοινώσει στην Ουκρανία και η 11λεπτη ομιλία του κατά την 75η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ήταν αξιοσημείωτη κυρίως για τα όσα δεν είπε ο Ρώσος πρόεδρος. Δεν αναφέρθηκε ονομαστικά στην Ουκρανία, δεν έδωσε καμία αξιολόγηση για την πρόοδο του πολέμου ούτε κάποια ένδειξη για πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί η σύγκρουση. Δεν υπήρξε καμία αναφορά στην αιματηρή μάχη για τη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί υπερασπιστές που έχουν οχυρωθεί στα ερείπια της χαλυβουργίας Αζοφστάλ συνεχίζουν να αψηφούν την επίθεση της Ρωσίας.
Ο Πούτιν έχει κατ’ επανάληψη παρομοιάσει τον πόλεμο –τον οποίο χαρακτηρίζει μάχη κατά των επικίνδυνων, εμπνεόμενων από τους ‘ναζί’ εθνικιστών στην Ουκρανία—με την πρόκληση που αντιμετώπισε η Σοβιετική Ένωση όταν εισέβαλε ο Χίτλερ το 1941.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει πει ότι η Ρωσία προχωρά σε «αιματηρή επαναφορά του ναζισμού» στην Ουκρανία σε ένα απρόκλητο πόλεμο επιθετικότητας.
Στη Μόσχα, οι δυνάμεις της τάξης, που είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος της πορείας της παρέλασης στο κέντρο της πόλης, έφεραν στο δεξιό ώμο το γράμμα ‘Ζ’, που έχει γίνει σύμβολο των υποστηρικτών της επίθεσης στην Ουκρανία, καθώς βρίσκεται στα οχήματα των μονάδων που έχουν αναπτυχθεί στη σύγκρουση.
Ύστερα από εμψυχωτικές επευφημίες, ο Πούτιν απηύθυνε το διάγγελμά του αφού μια ομάδα οκτώ φρουρών παρέλασαν στη Κόκκινη Πλατεία κρατώντας τη τρίχρωμη ρωσική σημαία και τη κόκκινη σοβιετική σημαία με το σφυροδρέπανο υπό τους ήχους στρατιωτικών εμβατηρίων. Λίγα λεπτά νωρίτερα, κατά την άφιξή του στην εξέδρα των επισήμων, χαιρέτισε διά χειραψίας βετεράνους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με το στήθος τους γεμάτο μετάλλια.
Οι δυνάμεις μάχης ξέσπασαν σε επευφημίες καθώς ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού διέσχισε την πλατεία σε μία μαύρη λιμουζίνα, χαιρετίζοντας μονάδες, στις οποίες περιλαμβάνονταν μονάδες πυραύλων, της εθνικής φρουράς και αλεξιπτωτιστών, και συγχαίροντάς τους για την επέτειο.
Την ομιλία του Πούτιν ακολούθησε παρέλαση στην τεράστια πλατεία, στην οποία συμμετείχαν τα νεότερα ρωσικά τεθωρακισμένα Armata και T-90M Proryv, συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων και διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι. Η προγραμματισμένη υπερπτήση αεροσκαφών ακυρώθηκε λόγω των μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.
Κόκκινα γαρύφαλλα
Ο Πούτιν στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και τοποθέτησε κόκκινα γαρύφαλλα στα μνημεία προς τιμήν των Σοβιετικών Ηρωικών Πόλεων που αντιστάθηκαν στις δυνάμεις του Χίτλερ. Σε αυτές περιλαμβάνονταν το Κίεβο και η Οδησσός –μια υπενθύμιση των τεράστιων απωλειών που υπέστησαν οι Ουκρανοί, όπως και οι Ρώσοι, στον πόλεμο.
Η επιβλητική εκδήλωση δεν μπορούσε να αποκρύψει το γεγονός ότι --75 ημέρες μετά την έναρξη της μεγαλύτερης επίθεσης σε ευρωπαϊκή χώρα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο-- ο ρωσικός στρατός δεν έχει καταφέρει να φέρει νίκη στον Πούτιν.
Ο ρωσικός στρατός, έχοντας σημαδευτεί από προβλήματα επιμελητείας και εξοπλισμού, κακό συντονισμό και τακτικές, απωθήθηκε στην αρχική προσπάθεια εφόδου στην πρωτεύουσα Κίεβο και στη συνέχεια όρισε τον πιο περιορισμένο στόχο της κατάληψης του Ντονμπάς.
Αλλά και εκεί, ο στρατός πασχίζει να σημειώσει αποφασιστική πρόοδο, ενώ ο πόλεμος έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, έχει ξεριζώσει εκατομμύρια κατοίκους και έχει καταστρέψει μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας.
Το Κίεβο και η Δύση υποστηρίζουν ότι ο απολογισμός νεκρών της ίδιας της Ρωσίας από την πόλεμο ξεπερνά τους 15.000 Σοβιετικούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στον πόλεμο Σοβιετικής Ένωσης-Αφγανιστάν το 1979-1989. Η Ρωσία δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία για τις απώλειές της από τις 25 Μαρτίου, όταν ανακοίνωσε ότι 1.351 στρατιώτες είχαν σκοτωθεί.
Η Δύση έχει επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες, επιχειρήσεις και μέλη του στενού κύκλου του Πούτιν, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον έχει χαρακτηρίσει εγκληματία πολέμου. Η Μόσχα αρνείται ότι οι δυνάμεις της στοχοθετούν αμάχους ή ότι έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr