Άλλο Ιντιάνα κι άλλο Ινδιάνος: 7,5 εκατ. δολάρια αποζημίωση σε λάθος καταδικασμένο στις ΗΠΑ – Στην Ελλάδα κάθε μέρα άδικης φυλάκισης αποτιμάται σε 29 ευρώ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Όταν αδικείς πληρώνεις! Όμως άλλα είναι τα ποσά που επιδικάζονται στις ΗΠΑ κι άλλα στην Ελλάδα.
Αρχή της εβδομάδας ήταν, όταν έγινε γνωστή η είδηση ότι ο αποκαλούμενος «Ινδιάνος», που βρισκόταν στη φυλακή επί επτά μήνες, καθώς είχε κατηγορηθεί για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικού κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Νέα Σμύρνη, τον Μάρτιο του 2021, απαλλασσόταν των κατηγοριών του.
Ο 31χρονος «Ινδιάνος», βρέθηκε αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες που αφορούσαν τα κακουργήματα της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του αστυνομικού, κατασκευής προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών βομβών, κατηγορίες που του αποδόθηκαν έπειτα από κατάθεση προσώπου από τον συγγενικό του κύκλο, το οποίο ωστόσο λίγες ημέρες μετά άλλαξε τους ισχυρισμούς του.
Κι αν μέσα σε αυτούς του επτά μήνες κάποιος είχε σκοτώσει τον αυτόν τον άνθρωπο μέσα στη φυλακή; Κι αν δεν άντεχε κι είχε αυτοκτονήσει; Αν; Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες, τελικά;
«Τώρα ήρθε η σειρά να λογοδοτήσουν στην Δικαιοσύνη, οι εμπνευστές αυτής της άθλιας υπόθεσης, που έβλαψαν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και το κράτος Δικαίου», είπε ο δικηγόρος του «Ινδιάνου» μετά την απαλλαγή του πελάτη του και αξίζει να ανατρέξουμε σε μια υπόθεση ανάλογη που έκανε αίσθηση στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από λίγες ημέρες.
Η Ιντιάνα πλήρωσε 7,5 εκατομμύρια!
Ένας άνδρας, που πέρασε κάπου οκτώ χρόνια στη φυλακή όταν καταδικάστηκε για ένοπλη ληστεία - που όμως δεν είχε κάνει - στο Έλχαρτ της Ιντιάνα, θα λάβει αποζημίωση 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων έπειτα από διακανονισμό με την πολιτεία.
Το ποσό του διακανονισμού που θα αποδοθεί στον Κιθ Κούπερ είναι το μεγαλύτερο που έχει καταβληθεί σε ενάγοντα για παράνομη καταδίκη στην Ιντιάνα. Ο Κιθ Κούπερ, 54 χρονών σήμερα, πήρε χάρη το 2017 από τον κυβερνήτη της πολιτείας.
Ο συγκατηγορούμενος του Κούπερ για το αδίκημα που είχε διαπραχθεί το 1996, ο Κρίστοφερ Πάρις, αθωώθηκε και του επιδικάστηκε το ποσόν των 5 εκατ. δολαρίων το 2014.
«Ήταν μια μακρά και ανηφορική πορεία. Περίμενα 14 χρόνια για αυτή τη μέρα και τώρα δικαιώνομαι», είπε ο Κούπερ στους δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει χρηματικό ποσό που μπορεί να μου δώσει πίσω τον χρόνο που έχασα, αλλά με βοηθάει να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο κι εμένα και την οικογένειά μου».
Η εκπρόσωπος της πολιτείας διάβασε μια δήλωση στην οποία ζήτησε συγγνώμη για τον χειρισμό της υπόθεσης του Κούπερ: «Ελπίζουμε ότι αυτή η διευθέτηση θα αποκαταστήσει την αδικία που υπέστη ο κ. Κούπερ», είπε. «Η νέα ηγεσία στο Αστυνομικό Τμήμα του Έλχαρτ έχει ανοίξει έναν καινούργιο δρόμο με την ελπίδα ότι τέτοιου είδους υποθέσεις δεν θα ξανασυμβούν ποτέ. Στον κύριο Κούπερ και την οικογένειά του, δηλώνουμε ότι λυπούμαστε για τα βάσανα που βιώσαν». Ο Έλιοτ Σλόσαρ, δικηγόρος που εκπροσωπούσε τον Κούπερ, είπε ότι εκτιμά τη συγγνώμη της πολιτείας, αλλά κάλεσε τον δήμαρχο του Έλκχαρτ να προστρέξει σε ειδικό εισαγγελέα για να επανεξετάσει την υπόθεση με τους αστυνομικούς που κατονομάζονται στη μήνυση του Κούπερ.
Τι είχε γίνει το ‘96
Στις 29 Οκτωβρίου του 1996, η αστυνομία κλήθηκε να επέμβει σε μια πολυκατοικία στο Έλχαρτ, όπου ένας 17χρονος είχε πυροβοληθεί και κινδύνευε η ζωή του. Οι φίλοι και η οικογένεια του 17χρονου κατέθεσαν ότι δύο μαύροι άνδρες - ένας κοντός και ένας ψηλός - εισέβαλαν στο διαμέρισμά του και ο ψηλός πυροβόλησε τον έφηβο κατά τη διάρκεια λογομαχίας.
Ο Κούπερ και ο Πάρις κατηγορήθηκαν για το έγκλημα, όταν μάρτυρες τους αναγνώρισαν ως υπόπτους μέσα από φωτογραφίες. Ο Κούπερ αναγνωρίστηκε ως ο «ψηλός» και ο φερόμενος ως εκείνος που πυροβόλησε. Και οι δύο άνδρες καταδικάστηκαν: Ο Κούπερ σε 40 χρόνια φυλάκιση για ληστεία και απόπειρα φόνου και ο Πάρις σε 30 για ληστεία.
Η μήνυση του Κούπερ προς την πολιτεία της Ιντιάνα, υποστήριξε ότι αξιωματικοί της αστυνομίας του Έλχαρτ - συμπεριλαμβανομένου και του ντετέκτιβ Στιβ Ρεζούτκο - ενοχοποίησαν τους δύο άνδρες μέσω ψευδών καταθέσεων μαρτύρων και χαλκευμένων φωτογραφιών. Αυτόπτες μάρτυρες, που κατέθεσαν στην δίκη του Κούπερ εναντίον της πολιτείας, αργότερα, άλλαξαν την πρώτη τους κατάθεση και είπαν ότι είχαν χειραγωγηθεί από τους αστυνομικούς για να εμπλέξουν τον Κούπερ.
Επιπλέον, μια έρευνα που έγινε τα χρόνια μετά την πρώτη δίκη του Κούπερ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το DNA που ελήφθη από το καπέλο του 17χρονου ταίριαζε με εκείνο ενός άνδρα που είχε καταδικαστεί για φόνο το 2002 και στη συνέχεια είχε οδηγηθεί στη φυλακή.
Το 2005, ένα δικαστήριο αθώωσε τον Πάρις. Στη συνέχεια, ένας δικαστής πρόσφερε στον Κούπερ δύο επιλογές: Ή να ανατρέψει την καταδίκη του, οδηγώντας την υπόθεση σε νέα δίκη ή να τροποποιήσει την ποινή του Κούπερ, επιτρέποντας του να αποφυλακιστεί αμέσως. Ο Κούπερ επέλεξε την τροποποίηση της ποινής και αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο του 2006.
Ο Κούπερ, όμως, δεν απαλλάχθηκε από τη ληστεία. Έτσι, το 2009, υπέβαλε αίτηση χάριτος. Το 2014, το Συμβούλιο Αποφυλάκισης της Ιντιάνα ψήφισε ομόφωνα υπέρ του Κούπερ, αλλά για σχεδόν τρία χρόνια, ο κυβερνήτης της πολιτείας δεν προέβη σε καμία ενέργεια· ο διάδοχος του εξέδωσε χάρη το 2017, ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο Κούπερ είναι ο πρώτος άνδρας από την Ιντιάνα που του δόθηκε χάρη με βάση την αθωότητά του.
Και σεξουαλική κακοποίηση...
Μέσω της διαδικασίας αναψηλάφησης της υπόθεσης, ο Κούπερ και οι δικηγόροι του έμαθαν επίσης ότι ένας από τους επιθεωρητές που είχαν χειριστεί την υπόθεση, ο Στιβ Ρετζούκο, είχε παραιτηθεί από το αστυνομικό τμήμα το 2001 λόγω σεξουαλικής κακοποίησης ενός πληροφοριοδότη! Ο Ρετζούκο είχε κατηγορηθεί ότι εξανάγκασε έναν πληροφοριοδότη να του κάνει στοματικό σεξ... Ο Ρεζούτκο αυτοκτόνησε ένα μήνα μετά την αποκάλυψη των στοιείων. Ένας ογκώδης φάκελος με παρόμοιες υποθέσεις κατά του αστυνομικού τμήματος Έλχαρτ εκκρεμούν.
Να θυμήσουμε ότι, ο Χένρι ΜακΚόλουμ και ο ετεροθαλής αδελφός του Λίον Μπράουν καταδικάστηκαν δυο φορές για τον βιασμό και τον φόνο ενός 11χρονου κοριτσιού το 1983. Τριανταένα χρόνια μετά και με νέα αποδεικτικά στοιχεία, που τους παρείχε η μέθοδος DNA, αθωώθηκαν! Οι δύο άδικα καταδικασθέντες εισέπραξαν το 2001, από 31 εκατομμύρια δολάρια ο καθένας ως αποζημίωση για τα χρόνια που πέρασαν άδικα στη φυλακή: 1 εκατομμύριο για κάθε χρόνο άδικου εγκλεισμού και 13 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση παραδειγματικού ή ποινικού χαρακτήρα.
Στην Ελλάδα, το 2013, Αλβανός, ο οποίος παρέμεινε προφυλακισμένος επί πέντε μήνες μέχρι να αθωωθεί αποζημιώθηκε από το ελληνικό δημόσιο με το ποσόν των 4.611 ευρώ, δηλαδή 29 ευρώ επί 159 ημέρες που βρισκόταν στη φυλακή. Τα 29 ευρώ την ημέρα είναι το ανώτατο ποσό που προβλέπει ο νόμος για ανάλογες περιπτώσεις!
Και επιστρέφουμε στα «δικά μας»: Λίγες μέρες μετά από τη σύλληψη του «Ινδιάνου» - η οποία είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στην κατάθεση - προϊόν μυθοπλασίας του ψυχικά ασταθούς γαμπρού του - για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη, είχε δημοσιοποιηθεί βίντεο που αποκάλυπτε πού βρισκόταν ο τότε κατηγορούμενος την ώρα των επεισοδίων, αλλά ουδείς έδωσε σημασία!
Τι είναι επτά μήνες στη φυλακή μπρος στην απροσμέτρητη προχειρότητα και ανοησία των ανθρώπων, θα μας πείτε; Επτά μήνες στη φυλακή, είναι για κάποιους μια ζωή ολόκληρη «φυλακισμένη» από ένα λάθος!
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr