Βαθαίνει το χάσμα Ρωσίας - Δύσης: «Απειλείται η παγκόσμια ασφάλεια» - «Η ΕΕ έχει μετατραπεί σε επιθετικό παίκτη»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Βαθαίνει το χάσμα Ρωσίας - Δύσης εν μέσω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ουκρανία με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ να κατηγορεί την ΕΕ πώς έχει μετατραπεί σε επιθετικό παίκτη.
Ειδικότερα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, που διεξήχθη στην Ντουσάνμπε του Τατζικιστάν, η ρωσική πλευρά ενημέρωσε λεπτομερώς τους εταίρους για τις εξελίξεις ως προς την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που διεξάγει η Ρωσική Ομοσπονδία στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνεδρίασης.
«Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να μην μιλήσουμε για τις αρνητικές συνέπειες που έχουν οι απολύτως απαράδεκτες ενέργειες της Δύσης σε σχέση με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία και με την ειδική στρατιωτική μας επιχείρηση. Μιλήσαμε λεπτομερώς για το πώς έχουν τα πράγματα», ανέφερε ο Λαβρόφ.
Η ΕΕ έχει μετατραπεί σε επιθετικό παίκτη και η Ρωσία έχει σοβαρές αμφιβολίες ως προς το πόσο... αθώα είναι η επιθυμία του Κιέβου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος ΥΠΕΞ. «Το Κίεβο προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να τονίσει την επιθυμία του να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ. Εγείρονται σοβαρές εμφιβολίες ως προς το πόσο αθώα είναι αυτή η επιθυμία, δεδομένου ότι η ΕΕ έχει μετατραπεί από μια παραγωγική και οικονομική πλατφόρμα σε έναν επιθετικό παίκτη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η Ουκρανία, παρά τις δημόσιες δηλώσεις του ηγέτη της, έχει έχει εκφράσει την ετοιμότητά της να αποκτήσει στάτους ουδετερότητας, και να μην προσχωρήσει σε κανένα μπλοκ.
Επιπροσθέτως, ο Λαβρόφ καταλόγισε θράσος στις Δυτικές χώρες που απαιτούν από άλλα κράτη να υιοθετήσουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Σε αυτήν την περίπτωση, φυσικά, οι κυρώσεις έχουν σχεδιαστεί με σκοπό την καταστροφή αυτών των δεσμών και η Δύση δεν το κρύβει αυτό» σημείωσε ο Λαβρόφ, ισχυριζόμενος ότι στις διεθνείς συναντήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και χωρών της κεντρικής Ασίας, οι ΗΠΑ τους λένε απευθείας να μην τολμήσουν να συνεχίσουν τη συνεργασία με τη Ρωσία, «ότι η Ρωσία είναι ήδη μια κατεστραμμένη χώρα, ποντάρετε σ' εμάς». «Το ίδιο πράγμα λένε και στην περίπτωση της Κίνας. Πρόκειται για μία θέση που δείχνει υπερβολική αυτοπεποίθηση, θράσος και αγένεια. Έτσι χαρακτηρίζω τις ενέργειες των Δυτικών ομολόγων μου».
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ έκανε ειδική αναφορά και σε πρόσφατα γεγονότα στη Λιθουανία, λέγοντας ότι όσα συμβαίνουν εκεί, και ως προς τη μεταχείριση των σοβιετικών μνημείων, αψηφούν τη λογική.
Μισέλ: Απειλείται η παγκόσμια ασφάλεια
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που επισκέπτεται την Παρασκευή τη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που επλήγη ποτέ από ατομική βόμβα, δήλωσε ότι η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
Κατά την άποψη του κ. Μισέλ, η Χιροσίμα υπενθυμίζει «πόσο επείγον είναι» να ενισχυθούν οι διεθνείς κανόνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και για τον έλεγχο των εξοπλισμών.
«Ενώ μιλάμε, η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται. Η Ρωσία, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο (...) επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας κάνοντας αισχρές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη.
Προβληματισμός για τη στάση της Τουρκίας για ένταξη Σουηδίας - Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Στη διατήρηση των διεθνών ισορροπιών είναι επικεντρωμένα τα βλέμματα τα τελευταία 24ωρα, μετά και τις συζητήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ της Φινλανδίας και της Σουηδίας και το μπαράζ δηλώσεων που αυτές έχουν προκαλέσει.
Τις τελευταίες μάλιστα ώρες, στην Τουρκία επικρατεί προβληματισμός εξαιτίας ενός σεναρίου που κυκλοφορεί για τη στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά την ένταξη των χωρών στο ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, υπάρχουν φήμες πως η Τουρκία ίσως ασκήσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και για τα F-16.
Όπως διευκρίνισε ωστόσο, τίποτα τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια επίσημη πηγή και όλα βρίσκονται στο επίπεδο φημολογίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, μια τέτοια κίνηση, σε περίπτωση που συνέβαινε θα ήταν παρακινδυνευμένη, τη δεδομένη μάλιστα στιγμή που η Τουρκία κάνει στροφή προς τη Δύση.
Υπενθυμίζεται ότι όταν έφτασε πριν από μερικές εβδομάδες στην Τουρκία η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ είπε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης.
Στη σκιά των ρωσικών απειλών
Tην ίδια ώρα, κύμα ανησυχίας σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν προκαλέσει οι απειλές που εξαπέλυσε την Πέμπτη η Ρωσία κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, οι οποίες εντός των ημερών υποβάλλουν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Κι όλα αυτά την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται χωρίς να υπάρχει μάλιστα κάποια προοπτική για ειρήνευση.
Tην Πέμπτη, ειδικότερα, σε νέες απειλές προχώρησε η Ρωσία κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας με φόντο την πρόθεση των δύο αυτών χωρών να μπουν στο ΝΑΤΟ.
Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε σε περίπτωση που προχωρήσει η ένταξη στο Βορειοατλανικό Σύμφωνο τότε αυτομάτως οι δύο χώρες θα μετατραπούν σε πιθανούς στόχους για τη Ρωσία.
Ο Ντμίτρι Πολάνσκι, πρώτος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά». «Εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος - ή πιθανός στόχος - για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι.
«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς — είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».
Η πρώτη αντίδραση της ρωσικής πλευράς μετά την είδηση πως Φινλανδία και Σουηδία πλησιάζουν περισσότερο την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ ήρθε από τον πρώην πρόεδρο της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ που μίλησε και πάλι για πυρηνικό πόλεμο, σημειώνοντας ότι αυτό θα ήταν ένα καταστροφικό σενάριο για όλους.
Σε ανάρτηση που έκανε στο Telegram ειδικότερα έγραψε: «Στο πλαίσιο του πολέμου δι' αντιπροσώπων που έχουν εξαπολύσει οι δυτικές χώρες με τη Ρωσία, θέλω να διατυπώσω για άλλη μια φορά με μεγάλη σαφήνεια πράγματα που είναι ήδη τόσο προφανή σε όλους τους λογικούς ανθρώπους.
1. Η ενίσχυση της Ουκρανίας από τις χώρες του ΝΑΤΟ με όπλα, η εκπαίδευση των στρατευμάτων της να χρησιμοποιούν δυτικό εξοπλισμό, η αποστολή μισθοφόρων και η διεξαγωγή ασκήσεων από τις χώρες της Συμμαχίας κοντά στα σύνορά μας αυξάνουν την πιθανότητα μιας άμεσης και ανοιχτής σύγκρουσης μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, αντί για τον "πόλεμο δι' αντιπροσώπων" τους.
2. Μια τέτοια σύγκρουση ενέχει πάντα τον κίνδυνο να μετατραπεί σε έναν ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο.
3. Αυτό θα είναι ένα καταστροφικό σενάριο για όλους».
Ο Μεντβέντεφ κάλεσε, επίσης, τη Δύση να «μη λέει ψέματα στον εαυτό της και στους άλλους» και να «μην πνίγεται από το σάλιο της στους παροξυσμούς της ρωσοφοβίας».
Από μέρα σε μέρα η αίτηση της Φιλανδίας
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν τόνισαν πως η χώρα τους «θα πρέπει να υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO».
«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε τη συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.
«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα, εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν.
Είθισται η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Φινλανδίας να θέτουν πιστά σε εφαρμογή τις δηλώσεις του εκάστοτε προέδρου της χώρας.
Στόλτενμπεργκ: Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα είναι ομαλή και γρήγορη
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας Σαούλι Νιίστο και της Πρωθυπουργού της χώρας Σάνα Μάριν, που ανακοίνωσαν την πρόθεση ένταξης στην συμμαχία.
«Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη», είπε ο Στόλτενμπεργκ.
Ειδικότερα, ο Στόλτενμπεργκ αναφέρει: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».
Θρίλερ με την εκεχειρία στη Γάζα: Επιμένει ο Νετανιάχου στο τελεσίγραφό του – Καθυστέρηση της τελευταίας στιγμής από τη Χαμάς
Τέσσερα προγράμματα ύψους 1 δισ. ευρώ για ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση κατοικιών – Τι πρέπει να ξέρετε
Συρεγγέλα στο ethnos.gr: Η ικανότητα ενός Προέδρου να ενώνει δεν εξαρτάται από τον πολιτικό του χώρο
Φοιτητές πανεπιστημίων: 5+1 tips για να «χτίσεις» το βιογραφικό σου ενώ σπουδάζεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr