Εντοπίστηκε χαμένος πίνακας του Πικάσο στο σπίτι της συζύγου του δικτάτορα Μάρκος; Όργιο φημών και οργή για την οικογένεια που λεηλάτησε τις Φιλιππίνες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ένας πίνακας του Πάμπλο Πικάσο εθεάθη φευγαλέα στο σπίτι της Ιμέλντα Μάρκος που εθεάθη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του γιου της, Φερδινάνδου «Μπονγκμπόνγκ» Μάρκος του νεότερου, μετά τη νίκη του στις εκλογές, έχει πυροδοτήσει ένα όργιο εικασιών στις Φιλιππίνες, όπου η οικογένεια που κάποτε λεηλάτησε δισεκατομμύρια πρόκειται να επιστρέψει στην εξουσία.
Είναι αυθεντικός ο Πικάσο στο σπίτι της συζύγου του πρώην δικτάτορα;
Ο Μάρκος Τζούνιορ, γιος και συνονόματος του εκλιπόντος δικτάτορα, κέρδισε μια σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές της Δευτέρας, ένα αποτέλεσμα που έχει τρομοκρατήσει όσους επέζησαν από το καθεστώς του πατέρα του.
Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η οικογένεια έδειχναν τον Μάρκος Τζούνιορ να επισκέπτεται το σπίτι της μητέρας του, Ιμέλντα, η οποία είχε τοποθετήσει πάνω από τον καναπέ το έργο του Πικάσο Femme Couche VI (Γυναίκα ξαπλωμένη VI), ή ένα αντίγραφο.
NEW: On September 30, 2014, the government seized a Picasso Reclining Women VI from the Marcoses' San Juan home. What's it doing there in Imelda Marcos' home in recent photos? Will thread, and show court documents. https://t.co/nN4ySIK6Iq
— Lian Buan (@lianbuan) May 13, 2022
Δεν είναι σαφές αν ο πίνακας, ένας από τους οκτώ που είχαν τεθεί στο στόχαστρο για κατάσχεση από τις αρχές καταπολέμησης της διαφθοράς το 2014, είναι γνήσιος, αλλά η απροσδόκητη εμφάνιση του έχει αυξήσει τους φόβους ότι η οικογένεια θα χρησιμοποιήσει την αυξημένη πλέον εξουσία της για να καταπνίξει θρασύτατα περαιτέρω τις προσπάθειες ανάκτησης του παράνομα αποκτηθέντος πλούτου.
Ο Μάρκος ο πρεσβύτερος προχώρησε σε εκτεταμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της 20ετούς διακυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένων των συλλήψεων, των βασανιστηρίων και των δολοφονιών αντιπάλων του, και χρησιμοποίησε την εξουσία του για να λεηλατήσει έως και 10 δισ. δολάρια μέχρι την καθαίρεσή του το 1986. Η οικογένεια διέθεσε τα κεφάλαια σε υπερπόντιους τραπεζικούς λογαριασμούς και ακίνητα και ξόδεψε τα χρήματα σε κοσμήματα, έργα τέχνης και ρούχα επώνυμων σχεδιαστών. Η Ιμέλντα, έγινε διαβόητη για την τεράστια συλλογή παπουτσιών της - σύμβολο της υπερβολής και της απληστίας της οικογένειας.
Η οικογένεια και οι υποστηρικτές της έχουν έκτοτε επαναπροσδιορίσει το όνομα Μάρκος, ενώ η παραπληροφόρηση σχετικά με την κυριαρχία του Μάρκος του πρεσβύτερου διαδόθηκε ευρέως στο διαδίκτυο.
Ο Ruben Carranza, πρώην επίτροπος της προεδρικής επιτροπής για τη χρηστή διακυβέρνηση (PCGG), η οποία συστάθηκε για να διερευνήσει και να ανακτήσει τον παράνομα αποκτηθέντα πλούτο, δήλωσε ότι δεν ήταν σαφές αν ο πίνακας ήταν γνήσιος Πικάσο.
«Η κυρία Μάρκος είχε τη συνήθεια να αγοράζει πλαστούς πίνακες, καθώς και να δανείζει πλαστούς πίνακες για επίδειξη», δήλωσε ο Carranza. Αλλά πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι το επιδεικνύει τώρα δείχνει όχι μόνο τη διπροσωπία της κυρίας Μάρκος - αλλά ότι πρέπει να επιδεικνύει τη διπροσωπία και την υπερβολή που νομίζει ότι επιδεικνύει για να τη δουν οι Φιλιππινέζοι... Αυτό λέει κάτι ακόμη χειρότερο».
Ο Μάρκος Τζούνιορ είτε υποβάθμισε είτε αρνήθηκε τις καταχρήσεις που συνέβησαν στις Φιλιππίνες επί πατέρα του. Ως πρόεδρος, θα είχε την εξουσία να διορίζει τους επιτρόπους της PCGG, παρέχοντάς του τεράστια επιρροή στο σώμα που συστάθηκε για να ανακτήσει τον πλούτο της οικογένειας.
Η PCGG φέρεται να έχει ανακτήσει περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ άλλα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν κολλήσει σε δικαστικές διαμάχες, ενώ περισσότερα εξακολουθούν να λείπουν, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές.
Ο Πικάσο υποτίθεται ότι είχε κατασχεθεί από την κυβέρνηση το 2014, αλλά ένας πρώην επίτροπος, ο Άντρες Μπαουτίστα, δήλωσε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Rappler που συνιδρύθηκε από τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Μαρία Ρέσα ότι πίστευε ότι το αντικείμενο ήταν πλαστό. «Προσωπικά γνωρίζω ότι αυτό που κατασχέσαμε ήταν πλαστό. Ήταν ένας μουσαμάς, οπότε βρίσκεται ακόμη μαζί τους», δήλωσε στην ιστοσελίδα.
Η οικογένεια Μάρκος συνεχίζει να αντιμετωπίζει δεκάδες δικαστικές υποθέσεις για τον πλούτο που έχει λεηλατήσει από τις Φιλιππίνες. Η Ιμέλντα ασκεί έφεση κατά της ποινικής καταδίκης του 2018 για επτά κατηγορίες διαφθοράς.
Ο εκπρόσωπος του Μάρκος Τζούνιορ, Βικ Ροντρίγκεζ, δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου να διευκρινίσει αν το έργο τέχνης που εκτίθεται στο σπίτι των Μάρκος είναι γνήσιο.
Τροχαίο στα Χανιά: Αίτηση για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του 45χρονου - «Θα ερευνηθεί εάν, πότε και τι εντολή δόθηκε»
Εύθραυστη η εκεχειρία στη Γάζα: «Δεν προχωράμε χωρίς τη λίστα των ομήρων» διαμηνύει ο Νετανιάχου
«Ήταν σαν να κάναμε ελεύθερη πτώση» - Σοκαριστικές μαρτυρίες από το ατύχημα στο χιονοδρομικό στην Ισπανία
Τραγωδία στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 60 νεκροί από ανατροπή βυτιοφόρου με βενζίνη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr