Με την είσοδο Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο μεγαλύτερος εφιάλτης του Πούτιν παίρνει σάρκα και οστά - Μεγαλώνει ο κατάλογος των αποτυχιών της Ρωσίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Για χρόνια, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρούσε την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ως υπαρξιακή απειλή που θα άφηνε τη Ρωσία εγκλωβισμένη με δυτικούς πυραύλους στο κατώφλι της. Τώρα, όμως η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία φαίνεται να ζωντανεύει τον εφιάλτη του Ρώσου ηγέτη, με το ΝΑΤΟ να βρίσκεται στα πρόθυρα της έναρξης της μεγαλύτερης επέκτασής του εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των New York Times, αφού πέρασαν στη μεταπολεμική εποχή έξω από την βορειοατλαντική συμμαχία και κηρύττοντας και ουδετερότητα, η Σουηδία και η Φινλανδία βρίσκονται ένα βήμα πριν από την είσοδο στη στρατιωτική συμμαχία που σφυρηλατήθηκε στον Ψυχρό Πόλεμο. Ήδη αξιωματούχοι από τις δύο χώρες να συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους στο ΝΑΤΟ το Σάββατο.
Η Ρωσία ξέσπασε αμέσως, σταματώντας τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Φινλανδία και υποσχόμενη μια απροσδιόριστη «στρατιωτικο-τεχνική» απάντηση, αφού προειδοποίησε ότι η κίνηση αυτή θα αποτελούσε σαφή απειλή για τη δική της εθνική ασφάλεια.
Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούσαν ότι η Ρωσία έθετε τις βάσεις για να απειλήσει με την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία. Αλλά αξιωματούχοι τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία υποβάθμισαν αυτή την απειλή, σημειώνοντας ότι με τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ να απέχει μόλις 200 μίλια, η Μόσχα έχει ήδη πυραύλους με πυρηνικές ικανότητες σε εύκολη εμβέλεια.
Καθώς οι δυτικές δυνάμεις ετοιμάζονταν για αυτό που ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας αποκάλεσε «νέα, μακρά φάση» στον πόλεμο, οι εξελίξεις στο πεδίο επιβεβαίωναν την ιδέα ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να πολεμάει με πείσμα τη Ρωσία στα ανατολικά και ανέφερε ότι κερδίζει έδαφος.
Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις άρχισαν να εδραιώνουν τον έλεγχο της μεγάλης πόλης Χάρκοβο μετά από μήνες ρωσικών επιθέσεων και σφοδρών βομβαρδισμών. Σε μια επανάληψη της ρωσικής υποχώρησης από το Κίεβο, τα ταλαιπωρημένα τάγματά της αποσύρονται προκειμένου να προστατεύσουν κρίσιμες γραμμές ανεφοδιασμού προς τα ανατολικά και να ενισχύσουν μονάδες που αγωνίζονται αλλού στο Ντονμπάς στα ανατολικά της χώρας, δήλωσαν Ουκρανοί αξιωματούχοι.
Ο επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Χάρκοβο δήλωσε το Σάββατο ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων γύρω από τη βορειοανατολική πόλη Ίζιουμ, την οποία η Ρωσία κατέλαβε τον περασμένο μήνα και ήλπιζε να χρησιμοποιήσει ως βάση για μια προέλαση νότια προς άλλες μεγάλες πόλεις.
Σε μια αναταραχή της αμερικανικής διπλωματίας, ο γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ από το Κεντάκι, ο ηγέτης της μειοψηφίας, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη το Σάββατο στην Ουκρανία για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η αντιπροσωπεία Αμερικανών νομοθέτων που τον συνόδευε ήταν απλώς η τελευταία που ταξίδεψε στη χώρα, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες εμβαθύνουν τη δέσμευσή τους στον αγώνα του Κιέβου κατά της ρωσικής εισβολής.
Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται στη Γερμανία από το Σάββατο, για να συναντηθεί με ομολόγους του στο ΝΑΤΟ.
Η επικοινωνία του Πούτιν με τον Φιλανδό ομόλογό του
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Σάββατο, ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι είπε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η χώρα του επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επειδή η εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία έχει αλλάξει «θεμελιωδώς» το περιβάλλον ασφαλείας της Φινλανδίας.
Ο κ. Πούτιν προειδοποίησε τον Φινλανδό ηγέτη ότι ήταν «λάθος» να εγκαταλείψει τη μακρόχρονη πολιτική στρατιωτικής ουδετερότητας της Φινλανδίας, ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
«Με την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, η Φινλανδία ενισχύει τη δική της ασφάλεια και αναλαμβάνει την ευθύνη της», ανέφερε ο Φινλανδός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι η Φινλανδία θέλει «να φροντίσει τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι είναι γείτονας της Ρωσίας με σωστό και επαγγελματικό τρόπο».
Η στάση της Τουρκίας
Υπήρξε αρχική ανησυχία καθώς η Τουρκία, ένα μακροχρόνιο μέλος του ΝΑΤΟ, έδωσε σήμα αυτή την εβδομάδα ότι μπορεί να ασκήσει βέτο την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία. Αλλά το Σάββατο, εκπρόσωπος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέσυρε κάθε πιθανή πρόκληση, λέγοντας ότι η Τουρκία απλώς προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι ανησυχίες όλων των μελών της συμμαχίας για την ασφάλεια λαμβάνονται υπόψη.
Μεγαλώνει ο κατάλογος αποτυχιών του Πούτιν στην Ουκρανία
Η δυνητική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ προστέθηκε σε έναν αυξανόμενο κατάλογο αποτυχιών για τον κ. Πούτιν. Η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία παραμένει «βαλτωμένη» και το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, μια δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, δήλωσε στην τελευταία του εκτίμηση ότι οι Ουκρανοί έχουν πλέον κερδίσει τη μάχη για το Χάρκοβο.
Έχοντας αποτύχει στην αρχική του εκστρατεία για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας και την εκδίωξη της κυβέρνησης, το Κρεμλίνο δεν έχει την πολυτέλεια να δεχθεί άλλη μια ήττα στα ανατολικά.
Σε συνέντευξή του στο βρετανικό Sky News το Σάββατο, ο επικεφαλής των στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της χώρας, υποστράτηγος Kyrylo Budanov, δήλωσε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικοί.
«Το σημείο καμπής θα είναι το δεύτερο μέρος του Αυγούστου», είπε. «Οι περισσότερες από τις ενεργές πολεμικές δράσεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους».
Όμως, καθώς οι δυνάμεις της Μόσχας γύρω από το Χάρκοβο απωθούνται προς τα ρωσικά σύνορα, αναμένεται να δώσουν σκληρή μάχη για να κρατήσουν ανοιχτές κρίσιμες οδούς ανεφοδιασμού που διέρχονται από την περιοχή. Η Ρωσία ελέγχει επίσης μια ευρεία έκταση γης σε όλη τη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου ενισχύει όλο και περισσότερο τη θέση της. Η στρατιωτική εκστρατεία, λένε οι αναλυτές, θα συνεχίσει να εξελίσσεται σε ένα παρατεταμένο αγώνα που χαρακτηρίζεται από βαριές απώλειες και στις δύο πλευρές και καταστροφικούς βομβαρδισμούς μεγάλου βεληνεκούς.
Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, προειδοποίησε για «εξαιρετικά δύσκολες εβδομάδες» μπροστά μας. «Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσες από αυτές θα είναι», ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αναγνώρισε ότι ο αγώνας για την ανάκτηση του ελέγχου των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών θα είναι μακρύς και σκληρός, αλλά ορκίστηκε ότι δεν θα εγκαταλειφθούν.
«Η σταδιακή απελευθέρωση της περιοχής του Χάρκοβο αποδεικνύει ότι δεν θα αφήσουμε κανένα (έδαφος) στον εχθρό», δήλωσε.
Ο αντίκτυπος των συγκρούσεων στο πεδίο της μάχης συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο σε όλο τον κόσμο.
Φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση
Ο πόλεμος έχει διακόψει την παραγωγή σιταριού στην Ουκρανία και τη Ρωσία, τους δύο κύριους προμηθευτές, ενώ οι μάχες και οι ναυτικοί αποκλεισμοί στη Μαύρη Θάλασσα έχουν διαταράξει τη μεταφορά του σιταριού. Και οι κακές σοδειές στην Κίνα, μαζί με ένα κύμα καύσωνα στην Ινδία και ξηρασία σε άλλες χώρες, έχουν προκαλέσει περαιτέρω εμπλοκή στην παγκόσμια προσφορά.
Αλλά η Ινδία, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο, λέει ότι απαγορεύει τις εξαγωγές με κάποιες εξαιρέσεις, μια κίνηση που θα μπορούσε να επιδεινώσει την παγκόσμια έλλειψη που επιδεινώνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και να βαθύνει μια ήδη τρομερή πρόβλεψη για την πείνα σε όλο τον κόσμο.
Η Ινδία διαθέτει περίπου το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων σιτηρών, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα μεγάλο πλεόνασμα που προκύπτει από τη μεγάλη επιδότηση των αγροτών της. Εδώ και μήνες θεωρείται ως μια χώρα που θα μπορούσε να συμβάλει στην κάλυψη των παγκόσμιων ελλείψεων εφοδιασμού.
«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας δημιούργησε μία από τις πιο σοβαρές επισιτιστικές και ενεργειακές κρίσεις στην πρόσφατη ιστορία», ανέφεραν οι ηγέτες των πλουσιότερων δημοκρατιών του κόσμου, των G7, σε ανακοίνωσή τους το Σάββατο, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα «απειλεί πλέον τους πιο ευάλωτους σε ολόκληρο τον κόσμο».
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr