Satan-2: Αυτός είναι ο πύραυλος της Ρωσίας που μπορεί να φέρει πυρηνική «Αποκάλυψη»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Άμυνας της Ρωσίας, Aleksey Zhuravlyov, απηύθυνε μια νέα ανησυχητική πυρηνική απειλή κατά της Δύσης, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται. «Εάν η Φινλανδία θέλει να ενταχθεί σε αυτό το μπλοκ, τότε ο στόχος μας είναι απολύτως νόμιμος - να αμφισβητήσουμε την ύπαρξη αυτού του κράτους. Αυτό είναι λογικό», δήλωσε ο κ. Zhuravlyov.
«Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν το κράτος μας, είναι καλό: εδώ είναι το Sarmat για εσάς, και θα υπάρξουν πυρηνικές στάχτες από εσάς εάν πιστεύετε ότι η Ρωσία δεν πρέπει να υπάρχει. Και η Φινλανδία λέει ότι είναι ένα με τις ΗΠΑ. Λοιπόν, μπείτε στη σειρά».
Απορρίπτοντας την ιδέα ότι η Ρωσία θα πρέπει να δημιουργήσει μια πυρηνική βάση πιο κοντά στα φινλανδικά της σύνορα για να επιτύχει έναν τέτοιο σκοπό, αντέτεινε: «Μπορούμε να χτυπήσουμε με ένα Sarmat από τη Σιβηρία και να φτάσουμε ακόμη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Και αν χτυπήσουμε από το Καλίνινγκραντ... ο χρόνος προσέγγισης του υπερηχητικού (πυραύλου) είναι 200 δευτερόλεπτα - οπότε προχωρήστε, παιδιά.
«Στα φινλανδικά σύνορα δεν θα έχουμε στρατηγικά όπλα, αλλά όπλα κλάσης Kinzhal, ένα (όπλου) που θα φτάσει στη Φινλανδία σε 20 δευτερόλεπτα, ή ακόμα και σε 10 δευτερόλεπτα».
Ο ICBM Sarmat έχει μήκος περίπου 116 πόδια, ζυγίζει 220 τόνους και μπορεί να φέρει 15 ελαφρές πυρηνικές κεφαλές ταυτόχρονα, διατεταγμένες ως πολλαπλά οχήματα επανεισόδου με ανεξάρτητη στόχευση (Multiple Independently Targetable Re-Entry Vehicles - MIRVs), που σημαίνει ότι ένας μόνο πύραυλος μπορεί να πλήξει μια σειρά στόχων ταυτόχρονα.
🇷🇺Today at 15:12 Moscow time, Sarmat, land-based intercontinental ballistic missile, was successfully launched from a silo at the Plesetsk state testing cosmodrome in Arkhangelsk Region. pic.twitter.com/xLsAUIDdIX
— Минобороны России (@mod_russia) April 20, 2022
Ο πύραυλος αναπτύχθηκε ως διάδοχος του αρχικού ICBM "Satan" (intercontinental ballistic missile - διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος), γνωστού και ως R-36 ή Voevada, ο οποίος χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή και μπορούσε να μεταφέρει μόνο 10 πυρηνικές κεφαλές και να καλύψει βεληνεκές 6.340-9.940 μιλίων, σε σύγκριση με το ανώτερο 6.200-11.180 μίλια του Satan-2, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.
Δημοσίευμα του independent αναφέρει πως η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε δοκιμαστική εκτόξευση του Satan-2 στις 20 Απριλίου, εκτοξεύοντάς τον από το κοσμοδρόμιο του Πλεσέτσκ στα βόρεια και δηλώνοντας ότι οι «κεφαλές άσκησης» του έπληξαν καθορισμένους στόχους στο πεδίο δοκιμών πυραύλων Kura στη χερσόνησο Καμτσάτκα.
Η επίδειξη θεωρήθηκε ευρέως από ξένους αμυντικούς αναλυτές ως πολιτική στάση ενόψει των εορτασμών της 9ης Μαΐου για την "Ημέρα της Νίκης" στη Ρωσία, με την οποία τιμάται ο καθοριστικός ρόλος της ΕΣΣΔ στην ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά ο κ. Πούτιν δεν έχασε πολύ χρόνο για να αδράξει τη στιγμή και να προειδοποιήσει τους σύγχρονους επικριτές (και πρώην συμμάχους) της χώρας του ότι θα μπορούσαν σύντομα να βρεθούν στο στόχαστρο αυτού του τρομερού νέου όπλου.
Μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση, ο πρόεδρος ξεσπάθωσε ότι το Satan-2 «θα κάνει εκείνους που, εν θερμώ της ξέφρενης, επιθετικής ρητορικής, προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας, να το σκεφτούν διπλά».
Υποστήριξε ότι ο πύραυλος δεν μοιάζει με κανέναν από τους διαθέσιμους στις αντίπαλες υπερδυνάμεις και ότι όλα τα εξαρτήματά του κατασκευάζονται στο εσωτερικό της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ρωσία δεν εξαρτάται από ξένους εταίρους για την παραγωγή του.
Η Ρωσία έχει προβεί σε επανειλημμένες, ελάχιστα συγκαλυμμένες πυρηνικές απειλές κατά των Ευρωπαίων εχθρών της από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με τον παρουσιαστή της κρατικής τηλεόρασης Ντμίτρι Κισέλιωφ να δηλώνει πρόσφατα με νόημα ότι ο Sarmat είναι «ικανός να καταστρέψει μια περιοχή στο μέγεθος του Τέξας ή της Αγγλίας».
Η Βρετανία έχει μέχρι στιγμής απορρίψει τέτοιες συζητήσεις ως κενές - πολεμοχαρείς, με τον Τζούλιαν Λιούις, πρόεδρο της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας της Βουλής των Κοινοτήτων, να λέει: «Η Ρωσία και τα δυτικά πυρηνικά κράτη έχουν τη δυνατότητα να αλληλοεξοντώνονται από τότε που απέκτησαν στρατηγικά πυρηνικά βομβαρδιστικά, ακολουθούμενα από διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, πριν από 60 χρόνια. Το να προσθέσει ο Πούτιν αυτόν τον νέο πύραυλο στην προϋπάρχουσα ικανότητα "υπερβολής" δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά στην αποτελεσματικότητα των υποβρυχίων της πυρηνικής αποτροπής Trident».
Αν και δε φαίνεται να έχει μελετηθεί σοβαρά μέχρι στιγμής καμία πυρηνική έκρηξη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας παραδέχθηκε ότι οι δυνάμεις της έχουν εκτοξεύσει υπερηχητικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κατέστρεψαν μια αποθήκη καυσίμων στην πόλη Μικολάιβ της Μαύρης Θάλασσας και μια υπόγεια αποθήκη πυρομαχικών στο δυτικό Ιβάνο-Φρανκίβσκ (Ivano-Frankivsk).
Η Ουκρανία επιβεβαίωσε ότι οι στόχοι αυτοί επλήγησαν, αλλά δεν διευκρίνισε τι είδους όπλα χρησιμοποιήθηκαν.
Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, όπως οι πύραυλοι Kinzhal (Στιλέτο) που φέρεται να αναπτύσσει η ρωσική πολεμική αεροπορία, θεωρούνται ότι αντιπροσωπεύουν την επόμενη γενιά όπλων, επειδή μπορούν να ταξιδεύουν με εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες - έως και δέκα φορές την ταχύτητα του ήχου, που είναι περίπου 8.000 μίλια/ώρα.
Συγκριτικά, ένας υποηχητικός πύραυλος κρουζ όπως ο πύραυλος Tomahawk της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ κινείται με σχετικά αργή ταχύτητα 550 μίλια/ώρα.
Ο στρατιωτικός αναλυτής Pavel Felgenhauer έχει υποστηρίξει ότι η πραγματική αξία του απειλητικά ονομαζόμενου σύγχρονου οπλοστασίου της Ρωσίας, ακόμη και πέρα από την καταστροφή στο έδαφος είναι «η παροχή ενός συγκεκριμένου ψυχολογικού και προπαγανδιστικού αποτελέσματος». Δηλαδή, να εμπνέει τον τρόμο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr