Ιστορική αλλαγή σελίδας: Φινλανδία και Σουηδία κατέθεσαν μαζί αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, σε μια κίνηση που οφείλεται στις ανησυχίες που εκφράζουν τον τελευταίο καιρό για την ασφάλειά τους μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Καλωσορίζω θερμά τις αιτήσεις της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι στενότεροι εταίροι μας» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά την παραλαβή των επιστολών αίτησης από τους πρεσβευτές των δύο σκανδιναβικών χωρών.
Ο κ. Στόλτενμπεργκ, κρατώντας στα χέρια του τις αιτήσεις και έχοντας στο πλευρό του τους πρέσβεις των δύο χωρών, έκανε λόγο για ιστορική στιγμή. «Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι «κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε.
Επισήμανε μάλιστα ότι ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη. «Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Τι ακολουθεί
Η αίτηση πρέπει τώρα να εγκριθεί από τις 30 χώρες μέλη ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκφράσει επιφυλάξεις για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας και υπάρχουν φόβοι πως θα ασκήσει βέτο.
⚡️⚡️⚡️#Sweden and #Finland have officially applied to join #NATO. pic.twitter.com/W10t9ReoJx
— NEXTA (@nexta_tv) May 18, 2022
Εάν τελικά οι αντιρρήσεις της Άγκυρας ξεπεραστούν και οι ενταξιακές συνομιλίες εξελιχθούν όπως αναμένεται, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να γίνουν μέλη μέσα σε λίγους μόνο μήνες σύμφωνα με το Assosiated Press. Η διαδικασία διαρκεί συνήθως από 8 έως 12 μήνες, αλλά το ΝΑΤΟ θέλει να κινηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα - με fast track διαδικασίες-. Ο Καναδάς, για παράδειγμα, λέει ότι αναμένει να επικυρώσει το πρωτόκολλο προσχώρησής τους σε λίγες μόνο ημέρες.
Οι πολίτες σε Φινλανδία και τη Σουηδία τάσσονται πλέον μετατοπιστεί μαζικά υπέρ της ένταξης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παρόλο που για δεκαετίες οι χώρες κρατούσαν στάση ουδετερότητας
Η Φινλανδία και η Σουηδία ωστόσο εδώ και χρόνια έχουν στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Έχουν καλά χρηματοδοτούμενες ένοπλες δυνάμεις και συμβάλλουν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της συμμαχίας. Τα όποια εμπόδια αντιμετωπίζουν θα είναι απλώς τεχνικής ή ενδεχομένως πολιτικής φύσης, σύμφωνα με το AP.
Bloomberg: Ποιες είναι οι απαιτήσεις της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ;
Ανώτεροι ανώνυμοι αξιωματούχοι, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, εξέφρασαν τις αξιώσεις της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.
1.Απόταξη τρομοκρατίας
Η Άγκυρα θέλει κάθε νέος υποψήφιος για ένταξη στο ΝΑΤΟ να αναγνωρίζει τις ανησυχίες για την τρομοκρατία, τόσο εντός της Τουρκίας όσο και πέρα ??από τα σύνορά της στη Συρία και το Ιράκ.
Η Τουρκία απαιτεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να καταδικάσουν δημόσια όχι μόνο την τρομοκρατική οργάνωση PKK, αλλά και τα παρακλάδια της προτού τους επιτραπεί να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
2.Εξαγωγή όπλων
Οι αξιωματούχοι είπαν επίσης στο Bloomberg ότι μετά την είσοδο της Τουρκίας στη Συρία το 2019, η Σουηδία και η Φινλανδία, μαζί με πολλά άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν να τερματίσουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.
Η Άγκυρα δεν δέχεται χώρες που εμποδίζουν τις συμφωνίες όπλων να ενταχθούν στη συμμαχία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι περιορισμοί των όπλων είναι «σε αντίθεση με το πνεύμα» της συμμαχίας.
3.Όχι επανάληψη λάθους με την Ελλάδα
Οι αξιωματούχοι, που ερμήνευσαν την άδεια της Τουρκίας για την επιστροφή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τη δεκαετία του 1980 ως λάθος, δήλωσαν ότι η Αθήνα και η ελληνική Κύπρο εμπόδισαν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.
Σημειώνοντας ότι έχει αντληθεί ένα μάθημα από αυτό, οι αξιωματούχοι είπαν: «Θέλουμε η Σουηδία και η Φινλανδία να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στις τρομοκρατικές οργανώσεις».
«Η επιθετικότητα της Μόσχας έχει κλονίσει σοβαρά τη σκανδιναβική περιοχή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφιλίωση», ανέφερε το Bloomberg.
4.Άλλα αιτήματα
- Μετά την αγορά συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία, η Τουρκία θέλει να συμπεριληφθεί ξανά στο πρόγραμμα F-35 και να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη και κιτ F-16.
- Επιπλέον, η Τουρκία επιθυμεί την άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τουρκία λόγω των S-400.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr