Προκαλεί ο Ερντογάν λίγες ημέρες μετά το ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ: Πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη στρατηγική μας με την Ελλάδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που παραπονέθηκε στις ΗΠΑ για την Τουρκία και ζήτησε να μην πουλήσει τα F-16, εξάντλησε όλη του την πίστωση», γράφει σήμερα η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».
Επικαλούμενη διαρροές από την τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «ο Μητσοτάκης είπε ‘ας μην εμπλέκουμε τρίτους’, αλλά πήγε και μίλησε για το θέμα στις ΗΠΑ. Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά τώρα πρέπει να την επαναξιολογήσουμε».
Η τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα σχολιάζει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, επανέλαβε τους ισχυρισμούς της χώρας του για ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία και ακύρωσε τη φράση ‘ας μην εμπλέκουμε τρίτους’. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη που έβαλε στο στόχαστρο την Τουρκία στις ΗΠΑ. Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του AKP υπό την προεδρία Ερντογάν, σημαντική θέση πέρα από τις εξελίξεις στην εσωτερική πολιτική, είχε και η εξωτερική πολιτική.
Αναφέρθηκε ότι ο Ερντογάν χρησιμοποίησε τις λέξεις ‘δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτούς που υποστηρίζουν το PKK» σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ’».
«Είχε πει ‘ας μην αφήνουμε να παρεμβαίνουν τρίτοι’»
Σκληρά ωστόσο αντέδρασε, σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ» ο Τούρκος πρόεδρος στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ. Για τις δηλώσεις Μητσοτάκη, ο Ερντογάν είπε: «Θα μπορούσαμε να είχαμε συνομιλίες στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα, αλλά πρέπει αυτό να το επαναξιολογήσουμε μετά τις τελευταίες του δηλώσεις. Ο Μητσοτάκης είχε πει ‘Ας μην εμπλέκουμε τρίτους’, αλλά πήγε και μίλησε στην Αμερική. Πρέπει να αναθεωρήσουμε το ζήτημα της στρατηγικής συνεργασίας και εταιρικής μας σχέσης».
«Τελείωσε πριν καν αρχίσει»
Όπως αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, ο Μητσοτάκης ήρθε στην Τουρκία μετά την ενεργειακή κρίση που προέκυψε με την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας: «Πρέπει να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν».
«Κι ενώ η συνάντηση του Μαρτίου, όπου η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν το κύριο θέμα στην ατζέντα, άφησε πίσω της ένα θετικό κλίμα και μια ελπίδα ότι θα ξεκινούσε μια νέα εποχή μεταξύ των δύο χωρών, μετά από λίγο, ωστόσο, αφού ελληνικά αεροσκάφη άρχισαν να παραβιάζουν τον τουρκικό εναέριο χώρο, ο Μητσοτάκης δήλωσε τελικά ότι δεν θα δεχτούν ποτέ λύση δύο κρατών στο νησί της Κύπρου’, ενώ έθεσε στο αμερικανικό Κογκρέσο θέμα πιθανής πώλησης όπλων στην Τουρκία δεδομένης της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο. Έτσι τερμάτισε την ανοιξιάτικη διάθεση στις διμερείς σχέσεις», σημειώνεται.
«Η δίκαιη αντίδρασή μας δεν μπορεί να αγνοηθεί»
Αναφορικά με το ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε χθες το βράδυ τηλεφωνικά με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Στη συνομιλία με τον Ρούτε, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες και δικαιολογημένες προσδοκίες σχετικά με τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι φυσικό δικαίωμα της Τουρκίας να περιμένει από τη Φινλανδία και τη Σουηδία να τερματίσουν όλες τις σχέσεις με τις τρομοκρατικές οργανώσεις σύμφωνα με το πνεύμα αλληλεγγύης, εάν γίνουν μέλη.
Αντίστοιχα, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις όπως το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ και ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας. Κατά τη συνομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «οι σχέσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας με άτομα και με τις εν λόγω οργανώσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/YPG αποτελούν το κύριο πρόβλημα. Δηλώνοντας ότι θέλουν να διασφαλίσουν ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποστηρίξουν τις αξίες του ΝΑΤΟ και ότι οι νόμιμες ανησυχίες της Τουρκίας θα αντιμετωπιστούν, ο Ερντογάν είπε ότι η αντίδραση της τουρκικής κοινής γνώμης ενάντια στο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, πρέπει να μην αγνοηθεί».
Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr