«Παρέμβαση» Στόλτενμπεργκ για τις ανησυχίες της Τουρκίας - Οπορτουνιστής ο Ερντογάν σύμφωνα με το Bloomberg
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στη Συμμαχία.
«Μίλησα με τον Πρόεδρο Tαγίπ Ερντογάν της πολύτιμης Συμμάχου μας Τουρκίας σχετικά με τη σημασία των Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και των αιτήσεων ένταξης από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Συμφωνούμε ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Bloomberg για Ερντογάν: Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποβολής από το ΝΑΤΟ
Απειλώντας ότι θα «μπλοκάρει» την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας. Αυτό σημειώνει σε άρθρο του το Bloomberg.
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg, εκφράζει τις αντιρρήσεις του για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενος ότι οι δύο αυτές χώρες παρέχουν καταφύγιο σε Κούρδους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες. Την περασμένη Τετάρτη -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα – σε συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή των υποψηφιοτήτων των δύο χωρών. Δεδομένου ότι οι κανόνες της συμμαχίας απαιτούν την έγκριση όλων των νέων αιτήσεων με ομοφωνία, καθένα από τα 30 μέλη έχει δικαίωμα βέτο.
Το Bloomberg κάνει λόγο για οπορτουνισμό από πλευράς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε πει στον Φινλανδό ομόλογό του ότι θα έβλεπε θετικά μια αίτηση του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Στο δημοσίευμα επίσης αναφέρεται ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας επιμένει όχι μόνο οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο. Το πιο σημαντικό, όπως σημειώνει το Bloomberg, είναι ότι θέλει τα άλλα μέλη να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας στην Τουρκία – περιορισμοί που είναι συνέπεια της δικής του απόφασης να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας (S-400), τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας.
Η Τουρκία απειλεί διαρκώς
Στο δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν εξυπηρετηθούν τα στενά της συμφέροντα. Πριν από δύο χρόνια, καθυστέρησε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για αρκετούς μήνες, ενώ απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δράσουν εναντίον μιας συροκουρδικής ομάδας που θεωρείτο σημαντική στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.
«Ευάλωτες» Σουηδία και Φινλανδία έξω από το ΝΑΤΟ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποχώρησε τότε, και μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, όπως σημειώνει το Bloomberg. Ωστόσο, όπως προσθέτει, το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνεται στην επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου. Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία – σύμφωνα με το Bloomberg – θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον ρωσικό εκφοβισμό, καθώς δεν θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ μέχρι την ένταξή τους σε αυτό. Και δεδομένης της ολοένα και πιο απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Βλαντιμίρ Πούτιν, η συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει ολοένα και συχνότερες κρίσεις στις οποίες πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά.
Περιορισμός της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ
Το Bloomberg υπενθυμίζει, δε, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και την αναβάθμιση εξοπλισμού στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Το Bloomberg σημειώνει πως ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να ανακοινώσει ότι αυτές οι συναλλαγές θα σταματήσουν εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Μέχρι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και ο πρόεδρός της θα πρέπει να υποβιβαστεί στην δεύτερη σειρά – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στις συγκεντρώσεις των ηγετών της συμμαχίας, υπογραμμίζει το Bloomberg.
Τονίζει επίσης ότι, εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες. Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων, σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν αποβολή μελών. Ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει ένα παρόμοιο μήνυμα προς το ΝΑΤΟ, συνεχίζει το πρακτορείο.
Επισημαίνει εξάλλου ότι, ενώ μπορεί να υπάρξει αντίδραση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν υπάρχουν περιθώρια διαρκούς ρήξης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, καθώς και τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνει το Bloomberg, οι αποτυχίες της Ρωσίας στον πόλεμο είναι μια υπενθύμιση ότι για την Τουρκία είναι καλύτερη μια συμμαχία με τη Δύση και όχι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Eπικοινωνία Ερντογάν με Φινλανδία και Σουηδία
Τηλεφωνική επικοινωνία με την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγνταλένα Άντερσον, είχε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν οι σχέσεις των δύο χωρών και η αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε στην πρωθυπουργό της Σουηδίας ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε πλήρως την πολιτική ανοιχτών θυρών στο ΝΑΤΟ, ωστόσο επεσήμανε ότι η αλληλεγγύη στη συμμαχία είναι θεμελιώδης αξία τόσο για την ασφάλεια των κρατών μελών όσο και για τη συλλογική ασφάλεια. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι αισθάνεται άβολα από τις επαφές της Σουηδίας με άτομα και τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το PKK/YPG/PYD και ζήτησε να σταματήσει η πολιτική, οικονομική και εξοπλιστική υποστήριξη της Σουηδίας στις τρομοκρατικές οργανώσεις.
Στην συνομιλήτριά του ανέφερε επίσης ότι ο ισχυρισμός ότι το PKK/PYD/YPG πολεμά το ISIS δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια και ότι αναμένουν από τη Σουηδία να λάβει συγκεκριμένα και σοβαρά μέτρα που θα αποδεικνύουν ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την τρομοκρατική οργάνωση PKK και τα παρακλάδια της στη Συρία και το Ιράκ. Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε επίσης να αρθούν οι περιορισμοί που έχει επιβάλει η Σουηδία στην Τουρκία στην αμυντική βιομηχανία.
Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Sauli Niinisto. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και η αίτηση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Κατά τη συνομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η αντίληψη που αγνοεί την απειλή των τρομοκρατικών οργανώσεων απέναντι σε έναν σύμμαχο εντός του ΝΑΤΟ είναι ασυμβίβαστη με το πνεύμα της φιλίας και της συμμαχίας.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι είναι φυσικό δικαίωμα να περιμένουμε σεβασμό και υποστήριξη στον νόμιμο και αποφασιστικό αγώνα της Τουρκίας ενάντια σε μια ξεκάθαρη απειλή για την εθνική της ασφάλεια και τον λαό της.
Φινλανδία και Σουηδία υπέβαλαν αίτηση στο ΝΑΤΟ
Υπενθυμίζεται πως η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν την Τετάρτη αίτηση για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία αιφνιδίασε την περασμένη εβδομάδα τους Νατοϊκούς συμμάχους εγείροντας αντιρρήσεις για την ένταξη των δύο χωρών, αλλά δυτικοί ηγέτες έχουν εκφράσει την πεποίθηση ότι οι αντιρρήσεις της Άγκυρας δεν θα σταθούν εμπόδιο στην διαδικασία ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία.
Η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η Σουηδία και η Φινλανδία υποθάλπουν πρόσωπα που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και με υποστηρικτές του πρώην ιμάμη, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr