Χονγκ Κονγκ: Το μεγαλύτερο brain drain της Ασίας - Πώς επέδρασε η επιθετική πολιτική της Κίνας στον Covid
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το Χονγκ Κονγκ, μια ακμάζουσα αυτόνομη περιοχή της Κίνας, έζησε σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις και διαμαρτυρίες το 2019 όταν χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν βάναυσα με τις δυνάμεις ασφαλείας στους δρόμους της πόλης διεκδικώντας τις ελευθερίες τους απέναντι στο Πεκίνο.
Στη συνέχεια, ήρθε η πανδημία του κορονοϊού και για σχεδόν δύο χρόνια οι κάτοικοι βίωναν τα σκληρά lockdown που επέβαλε η κινεζική εξουσία στο πλαίσιο του δόγματος «μηδενικού κρούσματος».
Η τελευταία ακραία απόφαση του Πεκίνου όμως, να χωρίζονται οικογένειες και μητέρες με παιδιά όταν βρεθεί θετικό κρούσμα, όξυνε απροσδόκητα την αντιπαράθεση με την τοπική εξουσία οδηγώντας πάνω από 100 χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ να εγκαταλείψουν την πόλη και να μεταναστέψουν μόνιμα σε άλλες χώρες από την αρχή του 2022.
Το 2020 εν μέσω πολίτικών αναταραχών, 93.000 κάτοικοι έφυγαν και το 2021 ακολούθησαν άλλοι 23.000 με το 2022 να δείχνει ότι θα σπάσει τα ρεκόρ μετανάστευσης.
Ένα απίστευτα μαζικό brain drain διαδραματίζεται στο οικονομικό και εμπορικό κέντρο της Κίνας όπου πλέον οι δημοφιλείς διαφημίσεις στον Τύπο και το διαδίκτυο δεν είναι πλέον για τις καλύτερες αίθουσες μασάζ και τις πιο πετυχημένες επιλογές εταιρικών δώρων, αλλά για θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.
Το κοσμοπολίτικο κέντρο χάνει την διεθνή του αίγλη
Σύμφωνα με την Ημερησία, τα τελευταία 60 χρόνια, ο πληθυσμός του Χονγκ Κονγκ αυξανόταν σχεδόν κάθε χρόνο, από περίπου 3,2 εκατομμύρια ανθρώπους το 1961 σε 7,5 εκατομμύρια το 2019, σύμφωνα με το Τμήμα Απογραφής και Στατιστικής του Χονγκ Κονγκ.
Από το 2015 έως το 2019, η πόλη απέκτησε κατά μέσο όρο 53.000 νέους κατοίκους ετησίως. Ωστόσο, αυτός είναι περίπου ο ίδιος αριθμός ανθρώπων που έφυγαν από το Χονγκ Κονγκ μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου, σύμφωνα με το Τμήμα Μετανάστευσης της πόλης. «Τα τελευταία δύο χρόνια οι άνθρωποι σκέφτηκαν να φύγουν από το Χονγκ Κονγκ, όμως τους τελευταίους έξι μήνες υπήρξε μια απόλυτη μαζική έξοδος», λέει η Pei C., που ζει και εργάζεται στην πόλη 17 χρόνια.
Ο βασικός πλέον λόγος που οι οικογένειες φεύγουν, είναι η επιθετική πολιτική της Κίνας απέναντι στον Covid που χωρίζει παιδιά από τους γονείς τους. Η Πέι υποστηρίζει ότι το 60-70% των φίλων της έχουν φύγει τους τελευταίους 6 έως 12 μήνες, στους οποίους περιλαμβάνονται άτομα, επιχειρήσεις και οικογένειες που δεν είχαν σκεφτεί ποτέ να εγκαταλείψουν το πολυ πολυτισμικό περιβάλλον του Χονγκ Κονγκ .
Μετακόμιση στη Σιγκαπούρη
Οι περισσότεροι που φεύγουν κατευθύνονται στη Σιγκαπούρη, κυρίως όσο εργάζονται σε οικονομικούς και νομικούς κλάδους καθώς μπορούν να βρουν ευκολότερα εργασία εκεί. Εκτός από ιδιώτες και οικογένειες όμως, το Χονγκ Κονγκ εγκαταλείπουν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μεταναστεύουν στη Σιγκαπούρη ακόμη και με όλους τους εργαζομένους τους.
Ανάμεσά τους πολυεθνικές εταιρείες είναι η L'Oreal, η Moet Hennessy και η VF Corporation (έχει τα brand της Timberland και North Face) ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και πολές ακόμη, ενώ όσες παραμένουν προς το παρόν, μειώνουν τα γραφεία τους και μεταφέρουν τις βάσεις τους στη Σιγκαπούρη.
Η Αυστραλία, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα αλλά και η Βρετανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ είναι οι επόμενοι προσφιλείς προορισμοί όσων εγκαταλείπουν το Χονγκ Κονγκ, καθώς δεν είναι μόνο οι ντόπιοι που πέρνουν το δρόμο της μετανάστευσης.
Χιλιάδες ξένοι υπήκοοι που τις τελευταίες δεκαετίες είχαν επιλέξει το Χονγκ Κονγκ για μόνιμη κατοικία τους αλλάζουν πλέον τα σχέδια τους και κατευθύνονται σε άλλες κοντινές χώρες της Ασίας ή επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Το Ντουμπάι είναι μια από αυτές καθώς έχει γίνει πόλος έλξης των λεγόμενων «ταλέντων του Χονγκ Κονγκ» καθώς βρίσκουν καλοπληρωμένες εργασίες σε Αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Pepsi, η Unilever και η P&G μετέφεραν τόσο τα γραφεία τους όσο και τους εργαζομένους τους από το Χονγκ Κονγκ στο Ντουμπάι, το 2022.
Τελευταία, κομμάτι της πίτας διεκδικεί και η Σαουδική Αραβία που προσπαθεί να δώσει κίνητρα σε εξειδικευμένο προσωπικό και επιχειρήσεις για να μετακομίσουν στη Σαουδική Αραβία καθώς το άλλοτε ανεπτυγμένο και διεθνές κέντρο του Χονγκ Κονγκ χάνει την αίγλη του και μετατρέπεται σταδιακά σε μια αποκλειστικά κινεζική πόλη.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr