Στη γραμμή Ερντογάν τα τουρκικά ΜΜΕ, αμφισβητούν την κυριαρχία μεγάλων νησιών: Πώς εξηγείται η έξαρση της προκλητικότητας – Τα σενάρια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Ολοένα και κλιμακώνεται η ρητορική της Τουρκίας με τη ρητορική του ίδιου του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να οξύνει το κλίμα, όσο, στη γειτονική χώρα, κυκλοφορεί πλήθος δημοσιευμάτων που εγείρουν αβάσιμες αξιώσεις για τα ελληνικά νησιά. Δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ αναφέρουν πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».
Προκλήσεις εκτός ορίων
Τον ισχυρισμό ότι 9 νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταξύ των οποίων η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Χίος και η Λέσβος, ανήκουν ακόμη την Τουρκία, καθώς και η υφαλοκρηπίδα και ο εναέριος χώρος τους, προβάλλει σήμερα η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» (Yeni Safak).
Σύμφωνα επίσης με τους ισχυρισμούς της «Γενί Σαφάκ», 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς στο Αιγαίο είναι εξοπλισμένα. Μόνο το νησί Χάλκη δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.
Όπως ισχυρίζεται η «Γενί Σαφάκ»:
«Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα αποστρατικοποιημένα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από αυτή της επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι εξοπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν μπορούσε να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία ήταν το νησί Χάλκη. Αυτά τα νησιά διαθέτουν τα πάντα, από βάση αεριωθουμένων έως μηχανοκίνητες μονάδες και μονάδες πυροβολικού…
Το καθεστώς των 23 νησιών, που προκαλούν ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. 14 από αυτά τα νησιά είναι η Πάτμος, οι Λειψοί, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, η Τήλος, η Σύμη, η Χάλκη, η Κάρπαθος και η Κάσος (Δωδεκάνησα) και τα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζου που βρίσκονται νότια του Αιγαίου. Τα νησιά, που υπάγονταν στην κυριαρχία της Ιταλίας με τη Συνθήκη της Λωζάνης, δόθηκαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Ωστόσο, σε αυτά τα νησιά δόθηκε αποστρατικοποιημένο καθεστώς. Ως προϋπόθεση της μεταβίβασης της κυριαρχίας ορίστηκε η Ελλάδα να μην τοποθετήσει ένοπλες δυνάμεις στα νησιά αυτά, εκτός από τη χωροφυλακή και την αστυνομία».
«Η κυριαρχία 9 νησιών ανήκει ακόμη στην Τουρκία»
Όπως υποστηρίζει η «Γενί Σαφάκ» 9 άλλα νησιά ανήκουν ακόμη στην Τουρκία. «Στις συμφωνίες συμφωνήθηκε διαφορετική φόρμουλα για 9 νησιά που αποτελούνται από τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Δεν υπήρξε μεταβίβαση κυριαρχίας για αυτά τα 9 νησιά. Δόθηκε στην Ελλάδα μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Μαζί την κυριαρχία των νησιών, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος παρέμειναν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, τα νησιά αυτά έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς.
Ωστόσο, η Ελλάδα παραβίασε και τις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά, που είχαν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Αν και η Τουρκία πήρε πρωτοβουλίες ενώπιον του ΟΗΕ το 1964 και το 1975, ο εξοπλισμός απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».
Η τουρκική εφημερίδα κάνει στη συνέχεια μία καταγραφή των στρατιωτικών δυνάμεων που βρίσκονται στα νησιά.
Μιλιέτ: «Το ατού ‘Λωζάνη’ για τα νησιά»
Αντίστοιχα, η επίσης φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Μιλιέτ», ισχυρίζεται ότι ανάμεσα στα νησιά που η Τουρκία μπορεί να ανοίξει ζήτημα κυριαρχίας τους επειδή έχουν εξοπλιστεί είναι η Λέσβος, η Ρόδος και η Χίος, που συγκαταλέγονται στα 5 μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας.
«Η Τουρκία έχει σκληρύνει τη στάση της στο ζήτημα των νησιών που εξοπλίζονται αντίθετα με τις συμφωνίες. Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε την τελευταία του προειδοποίηση», υποστηρίζει η τουρκική εφημερίδα, η οποία για να στηρίξει τον ισχυρισμό της επικαλείται και ειδικούς.
Ο Τούρκος καθηγητής διεθνών σχέσεων Γιουτζέλ Ατζέρ ισχυρίζεται ότι «η παραβίαση των κανόνων περί εξοπλισμών μπορεί να δώσει στην Τουρκία το δικαίωμα να καταγγείλει τα άρθρα της Λωζάνης που ρυθμίζουν την κυριαρχία στα νησιά».
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Άγκυρα έχει αρχίσει να ακολουθεί από πέρυσι μια πιο ενεργή πολιτική όσον αφορά τα νησιά που έχουν εξοπλιστεί.
Ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King’s College London, Μάνος Καραγιάννης, μίλησε στην εκπομπή Τώρα Ό,τι Συμβαίνει για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, αλλά και την κλιμακούμενη ένταση. «Εδώ και εβδομάδες υπάρχει μπαράζ δημοσιευμάτων από τον τουρκικό τύπο που είναι απόλυτα ελεγχόμενος από το καθεστώς της χώρας, σε ό,τι αφορά στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης. Υπάρχουν δύο ερμηνείες. Η μία είναι ότι αυτά που λένε τα εννοούν και έχουν ξεκάθαρες εδαφικές διεκδικήσεις απέναντι στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι αυτά τα θέματα έχουν λυθεί εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Εάν αυτό ισχύει σίγουρα είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα, όχι απλά για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη και για το ΝΑΤΟ. Υπάρχει και μία άλλη ερμηνεία, την οποία εγώ δεν ενστερνίζομαι, ότι οι τούρκοι αυτά που λένε δεν τα εννοούν, τα λένε για αν σταματήσουν την Ελλάδα από το να κάνει επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια. Είναι σίγουρα μία πάρα πολύ δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση για την χώρα μας αλλά το πεδίο δεν έχει αλλάξει. Δηλαδή, βλέπουμε αυτή τη ρητορική έξαρση η οποία σίγουρα προκαλεί πολύ μεγάλη ανησυχία αλλά το πεδίο δεν έχει αλλάξει. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει, το είδαμε και το καλοκαίρι του 2020, όταν αποφάσισαν οι τούρκοι να κλιμακώσουν και αυτό έγινε σχεδόν μέσα σε μία μέρα», σχολίασε και στη συνέχεια έκανε τις εκτιμήσεις του σχετικά με το εάν όλη αυτή η ρητορική προμηνύει κάποιο επεισόδιομε τη γειτονική χώρα.
«Από τη μία πιστεύω ότι η Τουρκία προετοιμάζει το κλίμα και εσωτερικά, δηλαδή έχει εκπαιδεύσει την κοινή της γνώμη στην άποψη ότι η χώρα έχει αδικηθεί με τη Συνθήκη της Λοζάνης κ.ο.κ., και ταυτόχρονα στέλνει και ένα άλλο μήνυμα στο εξωτερικό ότι είναι μία περιφερειακή δύναμη και θα κάνει αυτό που θέλει στη γειτονιά. Θεωρώ ότι όλες αυτές οι κινήσεις και οι δηλώσεις έχουν έναν τελικό σκοπό. Από την άλλη, η απόφαση να ξεκινήσει μία επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας δεν είναι εύκολη. Η Ελλάδα δεν είναι Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ. Είναι μία ισχυρή δύναμη στην περιφέρεια γιατί, όχι απλά είμαστε μέλη δύο μεγάλων συμμαχιών αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις μας τα τελευταία χρόνια έχουν ενισχυθεί πάρα πολύ. Επομένως, δεν είμαι σε θέση να σάς πω ότι, ναι, θα ξεκινήσει άμεσα κάτι. Θα υπάρχουν, όμως μεγάλες εντάσεις», είπε, ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο και για τη φύση αυτών των εντάσεων.
«Οι υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Σίγουρα θα υπάρχουν εντάσεις και στη θάλασσα, μπορεί να υπάρχει έξοδος του γεωτρύπανου ή μία προσπάθεια να εργαλοιοποιηθεί ακόμα περισσότερο το μεταναστευτικό – όχι τόσο στον Έβρο, όπου πλέον έχει θωρακιστεί η μεθοριακή γραμμή. Η εργαλοιοποίηση του μεταναστευτικού, αν γίνει, θα γίνει στο Αιγαίο που για μας είναι ο αδύναμος κρίκος».
Ο κ. Καραγιάννης υπογράμμισε ότι η τουρκική προκλητικότητα επιτάσσει, από μέρους της Ελλάδας την οικοδόμηση μίας εθνικής στρατηγικής με τη συναίνεση των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων και ζήτησε, γι' αυτό, να γίνει σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. «Πρέπει, όμως, να καταλάβουμε ότι το πρόβλημα Τουρκία ξεπερνάει τον εκλογικό κύκλο μιας κυβέρνησης. Το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε και του χρόνου και του παραχρόνου, σε πέντε και δέκα χρόνια. Το στοίχημα είναι να οικοδομήσουμε μία εθνική στρατηγική με τη συναίνεση όλων των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων. Η πρωτοβουλία των κινήσεων πρέπει να και ανήκει στην κυβέρνηση. Θεωρώ ότι έφτασε η ώρα για να γίνει σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Να τα βάλουν κάτω και να υπάρχει πλέον μία κοινή στάση. Βλέπουμε ότι δημιουργείται ένα αρραγές μέτωπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα κόμματα λίγο ή πολύ συμφωνούν. Αλλά για να περάσει μήνυμα αποφασιστικότητας και στην Τουρκία πρέπει να γίνει σύγκλιση του συμβουλίου», είπε.
Δε θα ανεχτούμε δεύτερα Ίμια
Τέλος, ο καθηγητής εξήγησε ότι η χώρα μας είναι προετοιμασμένη για κάθε επεισόδιο, ακόμα κι αν χρειαστεί να απαντήσει και στρατιωτικά. «Έχουμε δηλώσει ευθαρσώς σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα ανεχτούμε δεύτερα Ίμια. Αν γίνει προσπάθεια κατάληψης ελληνικής βραχονησίδας, ή απόπειρα αποκλεισμού κάποιου ελληνικού νησιού, η Ελλάδα θα απαντήσει στρατιωτικά. Αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα απαντήσει και στρατιωτικά, δεν υπάρχει αμφιβολία», εξήγησε.
Δήμαρχος Κω: Υπάρχει μια ανησυχία αλλά δεν τρομάζουμε
Στην εκπομπή μίλησε και ο δήμαρχος της Κω, Νικηταράς Θεοδώσης, σχετικά με το κατά πόσο δημιουργεί ανησυχία στους κατοίκους όλη αυτή η ρητορική, αλλά και εάν επηρεάζει τον τουρισμό. «Είμαστε συνηθισμένοι σε αυτή την ένταση, δεν τα ακούμε πρώτη φορά. Υπάρχει μια ανησυχία αλλά δεν τρομάζουμε. Επιχειρησιακά εκτιμώ ότι η χώρα μας και η Κως είναι πανέτοιμες. Θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση στην Τουρκία ενόψει των εκλογών του 2023. Δεν μας επηρεάζουν στον τουρισμό μέχρι στιγμής η τουριστική περίοδος εξελίσσεται ομαλά», ανέφερε.
Πρώην αρχηγός ΓΕΣ: Ο Ερντογάν προσπαθεί να στήσει ένα μανδύα νομιμοποίησης
Για την κλιμάκωση της έντασης μίλησε στην εκπομπή και ο πρώην Αρχηγός ΓΕΣ, Γιώργος Καμπάς, σχολιάζοντας, καταρχάς, τα προκλητικά tweet στα ελληνικά του τούρκου προέδρου. «Ήταν το αφήγημά του και είχε ένα στυλ μανιφέστο πλέον. Ουσιαστικά στηρίχθηκε σε τρία πράγματα. Στην ΑΟΖ νότια του Καστελόριζου, στην αποστρατιωτικοποίηση στα νησιά, λόγω της Συνθήκης της Λοζάνης, και, τρίτον, στους Έλληνες μουσουλμάνους στη Θράκη. Μέσω αυτών των τριών πραγμάτων ουσιαστικά προσπαθεί να δώσει διεθνή νομιμοποίηση στον εαυτό του ώστε να τού δίνεται το δικαίωμα στο μέλλον να επεμβαίνει ή να κάνει μια μεγάλη κλιμάκωση. Αυτά τα τρία θέματα, τα οποία θα περιλαμβάνονται και στην επιστολή που θα στείλει στον ΟΗΕ, είναι τα τρία σημεία στα οποία έχει τη δυνατότητα, με κόλπα και τρικ, βεβαίως, γιατί τα επιχειρήματα είναι έωλα, να μπορεί να στήσει ένα μανδύα νομιμοποίησης. Να πείσει το διεθνές ακροατήριο ότι έχει κάποιο δίκιο», είπε και, στη συνέχεια, εξήγησε ότι, τα επιχειρήματα του τούρκου προέδρου δεν είναι πειστικά. «Ο Ερντογάν πάντα προσπαθούσε να μάς εξωθήσει να κάνουμε το πρώτο βήμα ώστε να φανεί στη διεθνή σκηνή ότι δέχεται «χτυπήματα» από την Ελλάδα. Χρησιμοποιεί μία «πονηρή» πολιτική που δεν την έχουμε δει. Πάνω απ’ όλα, και το λέει και το ελληνικό ΥΠΕΞ, υπάρχει το άρθρο του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο έχει δικαίωμα ο κάθε ένας να έχει αυτοάμυνα», υπογράμμισε.
Ο κ. Καμπάς, στη συνέχεια, εξήγησε ότι όλη αυτή η ρητορική δεν οδηγεί νομοτελειακά σε κάποιο επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. «Δημιουργεί, όμως, τις προϋποθέσεις ώστε όταν και εάν γίνει κάτι τέτοιο να γίνει μία "νομιμοποίηση" και να μην είναι έξω από κάθε λογική. Δυστυχώς, το καλοκαίρι θα υπάρχει μία ανησυχία γενική, και έτσι θα πρέπει να κάνουμε. Όταν βλέπεις ότι απέναντί σου έχεις έναν γείτονα με τόσο επιθετικές διαθέσεις πρέπει να είσαι έτοιμος».
Τι πρέπει να κάνουμε εάν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα: Τι σταματά την εξάπλωση της τοξίνης
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr