Τουρκικό δημοσίευμα: Η Ελλάδα προσπάθησε να μπλοκάρει προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις παράνομες επαναπροωθήσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του τουρκικού πρακτορείου Anadolu την Πέμπτη, 16 Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να μπλοκάρει την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία ζητάει από τη χώρα μας να σεβαστεί δικαστικές αποφάσεις κατά των παράνομων επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Την αποκάλυψη έκανε πηγή της ΕΕ η οποία ισχυρίζεται ότι η πολιτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος προσπάθησε να μπλοκάρει την επιστολή που έγραψε ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χουάν Φερνάντο Λόπες Αγκιλάρ, απευθυνόμενος στους αρμόδιους για τη μετανάστευση και τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτρόπους της ΕΕ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Λόπες Αγκιλάρ υπενθυμίζει στο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ τις αναφορές που έχουν γίνει για «δεκάδες άτομα που ζητούν διεθνή προστασία και απωθήθηκαν από την Ελλάδα στην Τουρκία μέσω της χερσαίας συνοριακής περιοχής του ποταμού Έβρου».
Στην επιστολή, επισημαίνεται πως «κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα υπάρχει κλιμάκωση της κατάστασης» ενώ υπάρχουν αναφορές που εγείρουν σημαντικές ανησυχίες ότι «στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ λαμβάνουν χώρα απώλειες ζωών, απάνθρωπη μεταχείριση, άρνηση πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου και επαναπροωθήσεις με τη συμμετοχή των ελληνικών αστυνομικών αρχών». Επιπλέον, ο Αγκιλάρ προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έχει «καθήκον και ευθύνη να καταδικάσει κάθε χρήση βίας» και να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δίνοντας στις ελληνικές αρχές την εντολή να παράσχουν άμεση ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια στους αιτούντες άσυλο.
Το αργότερο μέχρι αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επιστολή
Σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου Anadolu, το ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία, επιχείρησε να μπλοκάρει την επιστολή μέσω ψηφοφορίας στην επιτροπή. «Η κίνηση δεν πέτυχε και η επιστολή θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο μέχρι αύριο», δήλωσε η πηγή. Την ίδια στιγμή που έχουν αναφερθεί επαναπροωθήσεις από τις ελληνικές αρχές, πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με έδρα το Στρασβούργο εξέδωσε 13 προσωρινά μέτρα με τα οποία έδωσε εντολή στις ελληνικές αρχές να παράσχουν τροφή, νερό και επαρκή ιατρική περίθαλψη στους αιτούντες άσυλο που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα κοντά στον Έβρο.
Συχνά, σύμφωνα με το Anadolu, συνήγοροι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κορυφαία μέσα ενημέρωσης έχουν αναφέρει παράνομες επαναπροωθήσεις και άλλες παραβιάσεις δικαιωμάτων από τις ελληνικές αρχές, ενάντιες στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Εκτός από τις θαλάσσιες επαναπροωθήσεις, οι ελληνικές συνοριακές δυνάμεις κατηγορούνται επίσης για σύλληψη και βίαιη απέλαση μεταναστών που καταφέρνουν να περάσουν στη χώρα από τη στεριά.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμα ότι, τον περασμένο Φεβρουάριο, τουλάχιστον 19 παράτυποι μετανάστες βρέθηκαν νεκροί από το κρύο κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, αφού απωθήθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα. Για τη μεταχείριση των παράτυπων μεταναστών τούρκοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει την Αθήνα, λέγοντας ότι έλληνες συνοριοφύλακες έχουν, σε κάποιες περιπτώσεις, αφαιρέσει από τους νεκρούς τα ρούχα και τα παπούτσια τους.
Τέλος, τονίζεται ότι είναι πάγια θέση της Ελλάδας να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.
Στην τελευταία θέση τα ελληνικά ΜΜΕ ως προς την αίσθηση ανεξαρτησίας - Τι δείχνει έρευνα
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr