Παγκόσμιος συναγερμός για τη Ζαπορίζια: Άμεση πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό ζητά ο ΔΟΑΕ - Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο επικεφαλής του οργανισμού του ΟΗΕ για την πυρηνική ενέργεια ζήτησε πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που ελέγχεται τώρα από τις ρωσικές δυνάμεις για να προσδιορίσει αν αποτελεί πηγή κινδύνου.
Η επαφή με το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, ο οποίος βρίσκεται στη Ζαπορίζια και λειτουργεί με Ουκρανούς τεχνικούς, είναι «εύθραυστη» και οι επικοινωνίες δεν λειτουργούν κάθε μέρα, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι στην ελβετική εφημερίδα Tages-Anzeiger. «Δεν μπορούμε να έχουμε προβληματική επικοινωνία με τον σταθμό σε τομείς που αφορούν την ασφάλεια. Γνωρίζουμε για ισχυρισμούς ότι πυρομαχικά έχουν αποθηκευτεί στον σταθμό, ότι γίνονται επιθέσεις στον σταθμό παραγωγής ενέργειας», δήλωσε στη συνέντευξή του.
Ζαπορίζια: Πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο
«Ερμηνεύοντας την ανακοίνωση που είδα από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας πραγματικά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ο λόγος είναι ότι ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει την κατάσταση στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια το οποίο ως γνωστόν είναι υπό ρωσικό έλεγχο. Βέβαια, είναι κοντά στο μέτωπο των επιχειρήσεων, θα έλεγα είναι ένας θύλακας στον οποίο έχουν έλεγχο οι Ρώσοι άρα μπορεί ακόμα και τώρα να γίνονται μάχες εκεί», είπε στο OPEN ο καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής, Χρήστος Ελευθεριάδης.
«Υπάρχει έλεγχος. Τον κώδωνα του κινδύνου θα έλεγα έκρουσε ο κ. Γκρόσι στην περίπτωση αυτή διότι αυτές οι εγκαταστάσεις δεν γίνεται να μην είναι υπό συχνό και ενδελεχή έλεγχο από το Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας. Από τη στιγμή που το εργοστάσιο λειτουργεί, αυτή τη στιγμή σε λειτουργία είναι οι δύο αντιδραστήρες, γενικά στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή λειτουργούν εννέα αντιδραστήρες από τους 15 που είναι κατασκευασμένοι. Ειδικά στη Ζαπορίζια όπου το εργοστάσιο ελέγχεται από Ρώσους αλλά λειτουργεί από Ουκρανούς χειριστές, η κατάσταση είναι τεταμένη», τόνισε.
Σημειώνεται πως πρόεκειται για το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης με έξι αντιδραστήρες ισχύος ένα gigawatt (έκαστος). «Για να σας δώσω να καταλάβετε όλη η Ελλάδα έχει έξι gigawatt αυτή τη στιγμή. Δηλαδή αυτό το εργοστάσιο από μόνο του θα μπορούσε να εξυπηρετήσει την Ελλάδα όλη όχι όμως σε στιγμές που ανάβουμε όλοι τα κλιματιστικά», σημείωσε ο καθηγητής.
Ερωτηθείς για το ποια είναι η επισφάλεια, πχ μη γίνει λόγω του πολέμου κάποιο λάθος ή κάποιο συμβάν που προκαλέσει ανάφλεξη, ο κ. Ελευθεριάδης απάντησε: «Εν μέρει αυτή είναι η ανησυχία συν το γεγονός ότι οι συνθήκες λειτουργίας προφανώς δεν είναι οι ιδανικές. Δηλαδή τίθεται και θέμα διαθεσιμότητας ανταλλακτικών, συντηρήσεων, της πιέσεως υπό την οποία λειτουργούν το εργοστάσιο οι Ουκρανοί χειριστές».
Τα πρωτόκολλα ασφαλείας δεν είναι αυτά που πρέπει
«Αν με ρωτάτε αυτή τη στιγμή σίγουρα (τα πρωτόκολλα ασφαλείας) δεν είναι αυτά που πρέπει. Δεν τηρείται το πρωτόκολλο ασφαλείας όταν ο διεθνής οργανισμός ατομικής ενέργειας δεν έχει έλεγχο στην περιοχή», σημείωσε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως «αυτό μπορεί να δημιουργήσει και κίνδυνο».
«Διαβάζοντας στα ελληνικά Μέσα την ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας διαπιστώνω διαφορές σε σχέση με αυτά που βλέπω στο BBC. Δηλαδή κατά κάποιον τρόπο υποτιμούν την ευθύνη και της Ουκρανικής πλευράς στα ελληνικά Μέσα», ανέφερε ακόμα.
«Είναι πολύ λογική η ανησυχία και ο λόγος είναι ο εξής: Το βαρύ λάθος σε ένα πυρηνικό σταθμό έχει φοβερές συνέπειες όπως αντιλαμβανόμαστε. Δεν είναι όπως άμα γίνει σε ένα θερμικό σταθμό κάτι θα σταματήσει να λειτουργεί. (...) Το τι έγινε στο Τσερνόμπιλ το ξέρουμε όλοι πια», ανέφερε ο κ. Ελευθεριάδης.
«Ο κόσμος πολύ δικαιολογημένα ανησυχεί. Τώρα να πω βέβαια πως για τους αντιδραστήρες που είναι σε λειτουργία είναι αρκετά πιο ασφαλείς θα έλεγα», εξήγησε και τόνισε πως τα ανθρώπινα λάθη που έγιναν στο Τσέρνομπιλ αν γίνονταν στην Ζαπορίζια δεν θα είχαμε πυρηνικό ατύχημα.
Παγκόσμια ανησυχία
«Ειλικρινά, αν δεν έχω πρόσβαση, δεν μπορώ να το προσδιορίσω αυτό. Υπάρχουν αντιφάσεις ανάμεσα στις αφηγήσεις της ρωσικής και της ουκρανικής πλευράς. Λαμβάνω πληροφορίες, το αναφέρω και στις αναφορές μου για την κατάσταση, αλλά δεν έχω τρόπο να προσδιορίσω αν ανταποκρίνονται στα γεγονότα», πρόσθεσε. Ένας διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να επιτεθούν στον σταθμό, στον οποίο λειτουργούν δύο από τους έξι αντιδραστήρες και για τον οποίο έχουν διατυπωθεί επανειλημμένες προειδοποιήσεις από την Ουκρανία, τη Δύση και τη Ρωσία.
Ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε τη Δευτέρα τις ενέργειες της Ρωσίας γύρω από το σταθμό «το αποκορύφωμα της ανευθυνότητας» και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τον χρησιμοποιεί σαν μια «πυρηνική ασπίδα» στις επιθέσεις της εναντίον των ουκρανικών δυνάμεων. Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές αμφότερων των πλευρών από τα πεδία της μάχης.
Ο Γκρόσι δήλωσε πως οι συνομιλίες του ΟΗΕ με τα μέρη που εμπλέκονται στη σύγκρουση καλύπτουν μια προτεινόμενη συμφωνία για ζώνες ασφαλείας γύρω από πυρηνικούς σταθμούς, αλλά δεν βλέπει προθυμία για την επίτευξη συμφωνίας στο στάδιο αυτό.
Η πρόσβαση στον σταθμό είναι δύσκολη και το ταξίδι προς αυτόν μέσω κατεχόμενων εδαφών θα απαιτούσε ειδικές ρυθμίσεις ασφαλείας, δήλωσε ο Γκρόσι. Συνομιλίες διεξάγονται με την ουκρανική κυβέρνηση για να πραγματοποιηθεί μια επίσκεψη. Η IAEA αναφέρει κατά διαστήματα ότι χάνει τη σύνδεση με τα συστήματα παρακολούθησης του πυρηνικού υλικού στο σταθμό παραγωγής ενέργειας.
- Δολοφονία στο Περιστέρι: Δεκάδες απειλητικά μηνύματα είχε στείλει στην 17χρονη ο καταζητούμενος
- Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης από Σεπτέμβριο - Κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού
- Άνδρας κατάφερε να επιβιώσει για 16 ώρες παγιδευμένος μέσα στο βυθισμένο σκάφος του - Δείτε βίντεο από τη διάσωσή του
- Βαγγέλης Ραπτόπουλος: «Ο Καζαντζάκης παραμένει ο πιο ερωτικός και αισθησιακός συγγραφέας της νεότερης Ελλάδας»
Ετοίμαζαν εκρηκτικό μηχανισμό πριν την έκρηξη που διέλυσε το διαμέρισμα στους Αμπελόκηπους; Στο μικροσκόπιο και δεύτερη γυναίκα
Axios: Το Ιράν σχεδιάζει να επιτεθεί στο Ισραήλ ως αντίποινα για το χτύπημα στην Τεχεράνη
Μενίδι: «Δεν ήθελα να της κάνω κακό» - Τι λέει ο 18χρονος που έσπρωξε την 72χρονη μπροστά στο ΑΤΜ
Οι R.E.M. κυκλοφόρησαν νέο βίντεο για τις αμερικανικές εκλογές και στηρίζουν την Κάμαλα Χάρις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr