Διάγγελμα Πούτιν: Αγωνιά η Δύση όσο περνούν οι ώρες - «Χάος» με την ώρα της ομιλίας και «πυρά» χωρών για τα δημοψηφίσματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τα βλέμματα της Δύσης -και όχι μόνο- τις τελευταίες ώρες είναι στραμμένα στη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναμένεται να κάνει το πρώτο του διάγγελμα από τον Φεβρουάριο, όταν και ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία.
Αν και οι πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει στα Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ομιλία του Ρώσου προέδρου θα ξεκινήσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), αυτό δεν συνέβη και, μάλιστα, άγνωστο παραμένει εάν τελικά θα διεξαχθεί.
Όπως όλα δείχνουν, το διάγγελμα ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη. Χαρακτηριστικά, η αρχισυντάκτρια του RT, Μαργαρίτα Σιμονιάν, έγραψε στο Telegram «Πηγαίντε για ύπνο».
“Go to sleep,” RT editor Margarita Simonyan writes. Seems like we may not be getting a Putin speech today https://t.co/xiOU6vBOeP
— max seddon (@maxseddon) September 20, 2022
«Υπάρχει κάποιο χάος»
Ο στρατηγός Ρίτσαρντ Σίρεφ δήλωσε ότι η καθυστέρηση στη μετάδοση της ομιλίας του Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «αρκετά χαοτική».
«Είδαμε να ανακοινώνεται ότι θα γινόταν στις 8 το βράδυ ώρα Μόσχας. Μόλις είδαμε ένα tweet από το RT που έλεγε ότι δεν πρόκειται να μεταδοθεί στις 8 η ώρα Μόσχας -και ούτως ή άλλως αυτή η ώρα έχει πλέον περάσει».
«Άρα, αυτό μου λέει ότι υπάρχει κάποιο χάος», λέει ο ίδιος, σύμφωνα με το Sky News.
Στο τέλος, τόνισε: «Όπως είπε ξεκάθαρα ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, πρόκειται για μια πράξη απελπισίας».
Αρχηγοί κρατών απαξιώνουν τα δημοψηφίσματα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.
«Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι η Μόσχα ίσως θέλει να στρατολογήσει ανθρώπους από αυτές τις περιοχές επειδή έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στα πολεμικά μέτωπα. Χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του αύριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αν πραγματικά συμβεί αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας» τόνισε.
Ο Σάλιβαν επικαλέστηκε αναφορές από την περιοχή ως απόδειξη ότι η Ρωσία ίσως θέλει να επιστρατεύσει ανθρώπους από τα κατεχόμενα εδάφη. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία «ψάχνει για (στρατιωτικό) προσωπικό» για να το ρίξει στη μάχη εναντίον της Ουκρανίας.
Τα δημοψηφίσματα που διοργανώνει η Ρωσία σε εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία δεν έχουν καμία αξία και η Πολωνία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, δήλωσε και ο Πολωνός πρόεδρος.
«(Τα δημοψηφίσματα) δεν έχουν καμία αξία - η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα αποφασίζεται στο Κρεμλίνο και όχι με ψηφοφορία», είπε ο Αντρέι Ντούντα σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Κατακεραυνώνει και το Κίεβο
Οποιαδήποτε δημοψηφίσματα για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία θα κλείσουν κάθε παράθυρο που περιμένει ανοιχτό για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Liga.net.
«Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη η ελάχιστη πιθανότητα για διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα, (δεν υπάρχει) καμία», δήλωσε ο Νικιφόροφ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις από φιλορώσους αξιωματούχους σε τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές επαρχίες για διενέργεια δημοψηφισμάτων την επόμενη εβδομάδα για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ έγραψε αργότερα στο Twitter ότι τυχόν δημοψηφίσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιοδήποτε γνωστό ουκρανικό οπλικό σύστημα.
«Το Κρεμλίνο αντιτίθεται στην προμήθεια σύγχρονων αρμάτων μάχης και ATACMS στην Ουκρανία; Είναι καιρός να τα δώσετε» είπε.
Τα δημοψηφίσματα που προκάλεσαν αναβρασμό
Οι φιλορωσικές Αρχές σε περιοχές της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας ανακοίνωσαν ότι θα διεξαγάγουν δημοψηφίσματα για την ένωση με τη Ρωσία από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου, σε μια σημαντική κλιμάκωση της σύγκρουσης.
Αυτά τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν στις επαρχίες Ντονιέτσκ και Λουχάνσκ στην ανατολική Ουκρανία, την ανεξαρτησία των οποίων αναγνώρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λίγο πριν εξαπολυθεί η ρωσική εισβολή κατά της Ουκρανίας τον περασμένο Φεβρουάριο, καθώς και στις υπό ρωσική κατοχή ζώνες της περιοχής της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία.
Η ενσωμάτωση αυτών των περιοχών στη Ρωσία, έπειτα από δημοψηφίσματα για τα αποτελέσματα των οποίων δεν υπάρχει μεγάλη αμφιβολία, θα αντιπροσώπευε μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει ήδη προσαρτήσει την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας το 2014, μια προσάρτηση που επικυρώθηκε με δημοψήφισμα του οποίου είχε προηγηθεί στρατιωτική επέμβαση. Το δημοψήφισμα έχει καταγγελθεί ως παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.
Τα εδάφη του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, που μαζί αποτελούν την επαρχία του Ντονμπάς, ελέγχονται εν μέρει από φιλορώσους αυτονομιστές που εξεγέρθηκαν το 2014 εναντίον του Κιέβου με την υποστήριξη της Μόσχας.
Ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου «Κοινοβουλίου» της περιφέρειας Λουγκάνσκ, Ντένις Μιρασισνιτσένκο ανακοίνωσε πρώτος τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοψηφισμάτων.
«Το Συμβούλιο του Έθνους αποφασίζει να ορίσει τις ημερομηνίες ψηφοφορίας για το δημοψήφισμα από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2022», είπε, σύμφωνα με την επίσημη ειδησεογραφική πύλη του Λουγκάνσκ.
Λίγο μετά, ο επικεφαλής της γειτονικής περιφέρειας του Ντονιέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, ανακοίνωσε αντίστοιχο δημοψήφισμα τις ίδιες ημερομηνίες. «Το Ντονμπάς επιστρέφει σπίτι!» είπε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας.
- «Παραλύει» η Αθήνα την Τετάρτη: «Χειρόφρενο» σε όλα τα ΜΜΜ και προσφυγή της ΣΤΑΣΥ στη Δικαιοσύνη
- Απάντηση Δένδια στο παραλήρημα Ερντογάν: Fake news της Τουρκίας - Η χώρα που απειλεί με πόλεμο μιλά για καλή γειτονία
- Αγωνιά η Δύση όσο περνούν οι ώρες: «Χάος» με το διάγγελμα Πούτιν - Απαξιώνουν τα δημοψηφίσματα ηγέτες χωρών
- Πετρέλαιο θέρμανσης: Στα 0,20 ευρώ η επιδότηση - Ποιο διάστημα αφορά
Προεδρικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν πάνω από 60.000 μέχρι τις 18:00 – Μία ώρα παράταση, στις 20:00 κλείνουν οι κάλπες
e-Αποδείξεις: Αντίστροφη μέτρηση για να γλιτώσετε έξτρα φόρο - Όσα πρέπει να ξέρετε
Σέρρες: Πέθανε 15χρονος οδηγός αυτοκινήτου μετά από τροχαίο - Οδηγούσε με τρία παιδιά μέσα
Κρήτη: Συνελήφθη και η μητέρα του γαμπρού με τα ναρκωτικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr