Διάγγελμα Πούτιν: Με το βλέμμα στραμμένο στις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις - Στο επίκεντρο τα δημοψηφίσματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Εν αναμονή του διαγγέλματος του Βλαντίμιρ Πούτιν που δεν έγινε χθες και αναμένεται να γίνει σήμερα βρίσκεται ολόκληρη η Δύση. Υπενθυμίζεται ότι το διάγγελμα ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά την είδηση ότι οι φιλορωσικές αρχές τεσσάρων περιφερειών στην Ουκρανία ετοιμάζουν δημοψήφισμα για ένταξη στην Ρωσία.
Αν και οι πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει στα Μέσα Ενημέρωσης ανέφεραν ότι η ομιλία του Ρώσου προέδρου θα ξεκινήσουν στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), αυτό δεν συνέβη και έτσι αναβλήθηκε για σήμερα το πρωί. Ωστόσο και αυτή όπως και η προηγούμενη είδηση δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το Κρεμλίνο, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για το κατά πόσο ο πρόεδρος της Ρωσίας όντως είχε αποφασίσει να απευθύνει διάγγελμα, αλλά και για το εάν υπάρχει κάποιου είδους επιπλοκή στο σχέδιο που φέρεται πως θα ανακοίνωνε.
Τι μπορεί να ανακοινώσει
Το Forbes Russia επικαλούμενο δύο πηγές στη διοίκηση του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η ομιλία θα μεταδοθεί «όταν ξυπνήσει η Άπω Ανατολή». Ωστόσο, δεν γίνεται σαφές γιατί αναβλήθηκε η ομιλία. Αναλυτές εκτιμούν ότι στο διάγγελμά του ο Πούτιν θα ανακοινώσει μερική επιστράτευση.
Άλλοι εκτιμούν ότι θα ανακοινώσει την απόφαση της ρωσικής δημοκρατίας να κάνει αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, προχωρώντας στην προσάρτηση των περιοχών, όπως ακριβώς συνέβη και με την Κριμαία.
ΟΑΣΕ: Τα δημοψηφίσματα δεν θα έχουν «καμία νομική ισχύ»
Η ηγεσία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε την Τρίτη τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές, κρίνοντας πως οποιαδήποτε τέτοια ψηφοφορία θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
«Καθώς ο πόλεμος μετά την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, τα οποιαδήποτε λεγόμενα ‘δημοψηφίσματα’ που σχεδιάζονται από τις δυνάμεις που ασκούν de facto τον έλεγχο σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας ή με την υποστήριξή τους θα αποτελούσαν παραβίαση των διεθνών κανόνων και υποχρεώσεων δυνάμει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», ανέφερε η ηγεσία του ΟΑΣΕ σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Τα αποτελέσματά τους κατά συνέπεια δεν θα είχαν καμία νομική ισχύ», προστίθεται στο κείμενο.
Οι φιλορωσικές αρχές στις περιφέρειες Λουγκάνσκ, Ντανιέτσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια ανακοίνωσαν νωρίτερα χθες πως θα οργανώσουν εσπευσμένα από την Παρασκευή 23η Σεπτεμβρίου ως την Τρίτη 27η Σεπτεμβρίου δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία, κράτος-μέλος του ΟΑΣΕ.
Παρόμοια ψηφοφορία διεξήχθη για να αποκτήσει νομιμοποίηση η προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε την παράνομη κατοχή ουκρανικών εδαφών»
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τα σχέδια των φιλορωσικών αρχών, τα οποία χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ από τη Ρωσία.
«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσπάθεια της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την παράνομη και βάρβαρη κατοχή ουκρανικών εδαφών», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν στο Γερμανικό Πρακτορείο.
«Η προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα της Ουκρανίας είναι εντελώς απαράδεκτη και σαφής παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ, της ανεξαρτησίας, της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», πρόσθεσε η επικεφαλής της Κομισιόν στο περιθώριο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.
Αρχηγοί κρατών απαξιώνουν τα δημοψηφίσματα
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.
«Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία», δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι η Μόσχα ίσως θέλει να στρατολογήσει ανθρώπους από αυτές τις περιοχές επειδή έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στα πολεμικά μέτωπα. Χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του αύριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αν πραγματικά συμβεί αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας» τόνισε.
Ο Σάλιβαν επικαλέστηκε αναφορές από την περιοχή ως απόδειξη ότι η Ρωσία ίσως θέλει να επιστρατεύσει ανθρώπους από τα κατεχόμενα εδάφη. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία «ψάχνει για (στρατιωτικό) προσωπικό» για να το ρίξει στη μάχη εναντίον της Ουκρανίας.
Τα δημοψηφίσματα που διοργανώνει η Ρωσία σε εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία δεν έχουν καμία αξία και η Πολωνία δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα, δήλωσε και ο Πολωνός πρόεδρος.
«(Τα δημοψηφίσματα) δεν έχουν καμία αξία - η αλήθεια είναι ότι το αποτέλεσμα αποφασίζεται στο Κρεμλίνο και όχι με ψηφοφορία», είπε ο Αντρέι Ντούντα σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Κατακεραυνώνει και το Κίεβο
Οποιαδήποτε δημοψηφίσματα για την προσάρτηση κατεχόμενων ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία θα κλείσουν κάθε παράθυρο που περιμένει ανοιχτό για συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ουκρανικής προεδρίας, Σέρχι Νικιφόροφ, σύμφωνα με το ουκρανικό μέσο ενημέρωσης Liga.net.
«Χωρίς τα δημοψηφίσματα, υπάρχει ακόμη η ελάχιστη πιθανότητα για διπλωματική λύση. Μετά τα δημοψηφίσματα, (δεν υπάρχει) καμία», δήλωσε ο Νικιφόροφ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις από φιλορώσους αξιωματούχους σε τέσσερις κατεχόμενες ουκρανικές επαρχίες για διενέργεια δημοψηφισμάτων την επόμενη εβδομάδα για ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ έγραψε αργότερα στο Twitter ότι τυχόν δημοψηφίσματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με επιβολή περαιτέρω οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και με παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ATACMS που έχουν μεγαλύτερο βεληνεκές από οποιοδήποτε γνωστό ουκρανικό οπλικό σύστημα.
«Το Κρεμλίνο αντιτίθεται στην προμήθεια σύγχρονων αρμάτων μάχης και ATACMS στην Ουκρανία; Είναι καιρός να τα δώσετε» είπε.
- Απεργία ΜΜΜ: Χάος σήμερα στην Αττική - Ακινητοποιημένο μετρό, τραμ, ηλεκτρικός, λεωφορεία και τρόλεϊ
- Fake news δίχως τέλος από την Άγκυρα: Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στο κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων
- «Σπίτι μου»: Μικρή διαθεσιμότητα ακινήτων κατάλληλα για νέα ζευγάριαέως 150.000€ στην Αττική
- Προσωπικός γιατρός: Μπάχαλο για τους πολίτες που έχουν εγγραφεί σε γιατρό του δημοσίου - Υποχρέωση των γιατρών για 35 ώρες την εβδομάδα
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr