Από την Τζόρτζια Μελόνι στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου - Αυτές είναι οι γυναίκες πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών στην Ευρώπη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Τζόρτζια Μελόνι εμφανίζεται ως η επικρατέστερη νέα επικεφαλής της κυβέρνησης στην Ιταλία ύστερα από την επικράτηση ενός συνασπισμού δεξιάς/άκρας δεξιάς στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στη χώρα της.
Αυτές οι γυναίκες είναι αυτή τη στιγμή πρωθυπουργοί ή αρχηγοί κρατών (εξαιρούνται οι μονάρχες) στην Ευρώπη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγινε τον Δεκέμβριο του 2019 η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ηνωμένο Βασίλειο
Η συντηρητική Λιζ Τρας έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης. Είναι η τρίτη γυναίκα που καταλαμβάνει αυτό το αξίωμα στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ (1979-1990) και την Τερέζα Μέι (2016-2019), και οι τρεις από τους Τόρις.
Σκωτία
Η Νίκολα Στέρτζον είναι από τον Νοέμβριο του 2014 η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σκωτίας.
Γαλλία
Η Ελιζαμπέτ Μπορν, πρωθυπουργός από τις 16 Μαΐου, είναι η δεύτερη γυναίκα που καταλαμβάνει τη θέση αυτή στη Γαλλία, 30 χρόνια μετά την Εντίτ Κρεσόν.
Ελλάδα
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που εξελέγη τον Ιανουάριο του 2020 Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι η πρώτη γυναίκα που καταλαμβάνει τον αξίωμα αυτό.
Σουηδία
Η Μαγκνταλένα Άντερσον, που διορίστηκε τον Νοέμβριο του 2021 σε πρωτόγνωρες συνθήκες, είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Επτά ώρες μετά την εκλογή της, παραιτήθηκε ύστερα από την καταψήφιση του προϋπολογισμού που κατέθεσε και την αποχώρηση των Οικολόγων από την κυβέρνησή της. Τέσσερις ημέρες αργότερα, επανεξελέγη από το Κοινοβούλιο. Στις 15 Σεπτεμβρίου, αναγκάζεται να υποβάλει εκ νέου την παραίτησή της ύστερα από την ήττα της στις βουλευτικές εκλογές.
Δανία
Αφού κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές, η επικεφαλής της παράταξης των σοσιαλδημοκρατών Μέτε Φρεντέρικσεν σχηματίζει την κυβέρνησή της τον Ιούνιο του 2019, και πλέον στα 41 της χρόνια γίνεται η νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας.
Φινλανδία
Η σοσιαλδημοκράτης Σάνα Μαρίν έγινε πρωθυπουργός στις 10 Δεκεμβρίου του 2019, στα 34 της χρόνια.
Ισλανδία
Η Κατρίν Γιακομπσντότιρ έγινε τον Νοέμβριο του 2017 η δεύτερη γυναίκα στην πρωθυπουργία της χώρας.
Εσθονία
Η Κάγια Κάλας έγινε τον Ιανουάριο του 2021 η πρώτη γυναίκα επικεφαλής κυβέρνησης στην Εσθονία.
Λιθουανία
Η ανεξάρτητη Ινγκρίντα Σιμονίτε είναι πρωθυπουργός από τον Δεκέμβριο του 2020, διορισμένη από το συντηρητικό κόμμα ύστερα από βουλευτικές εκλογές.
Σλοβακία
Η φιλελεύθερη δικηγόρος και ακτιβίστρια κατά της διαφθοράς Σουζάνα Τσαπούτοβα, που ανέλαβε καθήκοντα στις 15 Ιουνίου το 2019, είναι η πρώτη γυναίκα στην προεδρία της Σλοβακίας.
Ουγγαρία
Η Καταλίν Νόβακ έγινε τον Μάρτιο η πρώτη γυναίκα που εξελέγη στην προεδρία της χώρας.
Γεωργία
Η πρώτη Γαλλίδα διπλωμάτις Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, που εξελέγη τον Νοέμβριο το 2018, είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στη Γεωργία.
Σερβία
Η Άνα Μπρνάμπιτς, μια ανοικτά ομοφυλόφιλη, διορίστηκε τον Ιούνιο του 2017 πρωθυπουργός, σε μια ιστορική απόφαση για τη χώρα.
Κόσοβο
Η μεταρρυθμίστρια δικηγόρος Βιόσα Οσμάνι εξελέγη πρόεδρος τον Απρίλιο του 2021.
Μολδαβία
Η Μάια Σάντου εξελέγη τον Νοέμβριο του 2020 και έγινε η πρώτη πρόεδρος της Μολδαβίας, της οποίας την πρωθυπουργία καταλαμβάνει επίσης μια γυναίκα, η Νατάλια Γκαβριλίτα.
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr