Ενόψει εκλογών στη Βραζιλία, οι ιεροί αμμόλοφοι του Σαλβαδόρ αποτελούν πεδίο μάχης των πιστών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η απέραντη λευκή αμμουδιά με θέα το Σαλβαδόρ της Βραζιλίας είναι ένα σημείο όπου μπορεί κανείς να ξεφύγει από την κίνηση, τα τηλέφωνα που χτυπάνε και τα παιδιά που κλαίνε. Ο τέλειος προορισμός για τους επισκέπτες που επιζητούν τη μοναχικότητα, τον τελευταίο καιρό προσφέρει και κάτι άλλο: την επαφή με τον θεό.
Εδώ και περίπου 25 χρόνια, πιστοί ευαγγελιστές συγκλίνουν στην αχανή παραλία με τους αμμόλοφους για να τραγουδήσουν, να προσευχηθούν και να βρουν τη γαλήνη. Κάποιοι γράφουν τις προσευχές τους σε κομμάτια χαρτιού, πριν τούς βάλουν φωτιά. «Τα πράγματα που κάνει εδώ ο θεός είναι απίστευτα», λέει η 47χρονη Deja Soares στο Associated Press, υπογραμμίζοντας: «δεν κουράζομαι ποτέ να έρχομαι εδώ πάνω και να προσεύχομαι». Η ίδια υποστηρίζει ότι έχει δει παράλυτους να περπατούν και τυφλούς να βρίσκουν το φως τους.
Φέτος, οι αμμόλοφοι του Σαλβαδόρ αποτέλεσαν σημείο αιχμής, αφού το δημαρχείο προχώρησε στην κατασκευή μίας πλατείας και ενός κέντρου υποδοχής κατά μήκος της βάσης τους ενώ, σύντομα, αναμένεται η τοποθέτηση μίας σκάλας στην άμμο. Σε μελλοντική φάση, στην κορυφή του οροπεδίου, θα τοποθετηθεί μία πλατφόρμα. Σύμφωνα με τους υπερμάχους του έργου, αυτό είναι απαραίτητο να προχωρήσει για λόγους προστασίας των αμμόλοφων που φθείρονται ολοένα και περισσότερο από την επισκεψιμότητα των πιστών.
Ωστόσο, το έργο δέχεται τα πυρά θρησκευτικών ομάδων της Αφρο – βραζιλιάνικης κοινότητας, οι οποίες, στους αμμόλοφους, πραγματοποιούν τις τελετουργίες τους εδώ και χρόνια. Οι πιστοί θεωρούν ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους προκειμένου να εκχριστιανίσουν έναν ακόμη δημόσιο χώρο. Σύμφωνα με τους ίδιους, οι αντιρρήσεις τους αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη επιρροή των ευαγγελιστών στην εξουσία της χώρας αλλά και την πολιτική που επιβαρύνει τις διαθρησκευτικές σχέσεις ενόψει των γενικών εκλογών της 2ας Οκτωβρίου.
Ενώ ο καθολικισμός εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη θρησκεία στη Βραζιλία, τα τελευταία χρόνια έχει πέσει κάτω από το 50% του πληθυσμού και έχει χάσει το καθεστώς της πλειοψηφούσας θρησκείας. Σύμφωνα με κάποιες προβλέψεις, σε μία δεκαετία, το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει πίστη στον καθολικισμό αναμένεται να ξεπεραστεί από τις αυτό των ευαγγελιστών.
Στις επερχόμενες εκλογές υποψηφιότητα έχουν θέσει σχεδόν 500 ευαγγελικοί πάστορες για τα πολιτειακά και ομοσπονδιακά νομοθετικά σώματα – αριθμός υπερτριπλάσιος σε σχέση με αυτόν του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του πολιτικού αναλυτή Bruno Carazza. Ο επικεφαλής της ευαγγελικής ομάδας του Κογκρέσου, Sostenes Cavalcante, δήλωσε στο AP ότι πιστεύει ότι μπορούν να κερδίσουν το ένα τρίτο των εδρών της Κάτω Βουλής, που αντιστοιχεί στο ποσοστό τους στον πληθυσμό.
Ευαγγελικός πάστορας έδωσε το «πράσινο φως» για το έργο
Το έργο στους αμμόλοφους πήρε, σε αυτό το πλαίσιο, το «πράσινο φως» από έναν ευαγγελικό πάστορα που διετέλεσε υπουργός Υποδομών. Οι εργαζόμενοι στο έργο μοχθούν μέρα και νύχτα ώστε αυτό να ολοκληρωθεί μέσα στον μήνα. Στις 18 Σεπτεμβρίου περίπου 200 ευαγγελιστές προχώρησαν σε τετράωρο προσκύνημα στην περιοχή. Μερικοί απ’ αυτούς διέσχισαν ξυπόλητοι τους καυτούς δρόμους του Σαλβαδόρ, προκειμένου να φτάσουν στην απότομη άνοδο των αμμόλοφων που αποκαλούν «Άγιο Βουνό». Ντυμένοι με αέρινα, λευκά ρούχα πέρασαν μέσα από την πόλη και ύψωσαν τα χέρια τους καθώς ο επίσκοπος Wedson Tavares προσευχόταν στον Θεό να επηρεάσει τις εκλογές. Με τις σημαίες της Βραζιλίας και του Ισραήλ στις γροθιές του που έτρεμαν, ευλόγησε τους εκλεγμένους αξιωματούχους, από τους δημοτικούς συμβούλους μέχρι τον πρόεδρο Ζαΐρ Μπολσονάρου - ένθερμο υποστηρικτή των ευαγγελικών συμφερόντων - και παρακάλεσε για την επανεκλογή του.
Οι εκδηλώσεις αυτού του είδους είναι που έχουν πείσει την ιέρεια της αφροβραζιλιάνικης πίστης Candomble, Jaciara Ribeiro, ότι το έργο είναι τέχνασμα για την εκλογική υποστήριξη των ευαγγελιστών. «Πρόκειται για πολιτική παραχώρηση. Χτίζουν ως συνάρτηση της πολιτικής τους. Το έργο στο “Ιερό Βουνί” είναι για την ψήφο των ευαγγελιστών», τονίζει.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr