Εκτός της οικονομικής κρίσης και του πολιτειακού χάους, η Αϊτή έχει να ανησυχεί και για πιθανή επιδημία χολέρας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τουλάχιστον οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από χολέρα στην Αϊτή, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή (16/10) η κυβέρνηση, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για το ενδεχόμενο ιλιγγιώδους εξάπλωσης της νόσου, η οποία και θα αναβιώσει μνήμες της επιδημίας του 2010, που σκότωσε σχεδόν 10.000 ανθρώπους.
Τα κρούσματα, που αποτελούν και τους πρώτους θανάτους από χολέρα που καταγράφηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, βρέθηκαν στην κοινότητα Ντεκαγιέ στη νότια πλευρά του Πορτ – ο – Πρενς και συγκεκριμένα στην παραθαλάσσια παραγκούπολη Cite de Soleil, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν ο ένας πάνω στον άλλο, σε άθλιες συνθήκες. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας της Αϊτής, Laure Adrien, «η χολέρα μπορεί να εξαπλωθεί πολύ, πολύ γρήγορα». Τα τρόφιμα ή το νερό που έχουν μολυνθεί με το βακτήριο της χολέρας μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή διάρροια αλλά και αφυδάτωση η οποία μπορεί και να αποβεί θανατηφόρα.
Σε ανακοίνωσή τους, τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι συνεργάζονται με την αϊτινή κυβέρνηση με σκοπό να «οργανώσουν τον τρόπο άμεσης αντίδρασης στην πιθανότητα μαζικής διασποράς της νόσου». Όπως τονίζουν, πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση των υγειονομικών στις περιοχές όπου υπάρχουν αναφορές για κρούσματα. Οι θάνατοι από χολέρα έρχονται εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων στη χώρα. Οι συνεχείς εντάσεις στους δρόμους κλείνουν τη διαθεσιμότητα βασικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης αλλά και της πρόσβασης σε πόσιμο νερό, το οποίο και αποτελεί «κλειδί» για την καταπολέμηση της χολέρας και τη διατήρηση των ασθενών στη ζωή.
Τον έλεγχο της εισόδου στον έναν κύριο τερματικό σταθμό καυσίμων στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, εξακολουθεί να διατηρεί η ισχυρότερη συμμορία της Αϊτής, εν μέσω έκρηξης του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα συνεχείς εντάσεις και επεισόδια στους δρόμους, που έχουν παραλύσει τη χώρα εδώ και εβδομάδες. Όπως σημείωσε ο Adrien στο Associated Press, το γεγονός ότι η χώρα έχει ουσιαστικά παραλύσει, «αποτελεί πραγματικό πρόβλημα». «Ελπίζουμε ότι δε θα υπάρξει διασπορά», τόνισε ο ίδιος υπογραμμίζοντας ότι, και οι τρεις ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους δεν κατάφεραν να φτάσουν εγκαίρως σε νοσοκομείο. Ο υπουργός υγείας της χώρας, Άλεξ Λάρσεν, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι είναι δικαίωμα των πολιτών να διαμαρτύρονται, ωστόσο ζήτησε από τους ίδιους να επιτρέψουν την παροχή πόσιμου νερού σε γειτονιές αποκομμένες από τα οδοφράγματα και τις διαμαρτυρίες. «Για μεγάλο διάστημα το νερό δεν έχει φτάσει σε αυτές τις περιοχές και οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πίνουν εμφιαλωμένο. Ζητάμε από όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσθέσουν ελάχιστο χλώριο στο νερό», πρόσθεσε τονίζοντας ότι είναι απτή πιθανότητα μία νέα εκτόξευση των κρουσμάτων χολέρας.
- Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: Προφυλακιστέα μετά την απολογία της η μητέρα
- «Ο Λόρδος Μάουντμπάτεν με κακοποίησε στα 11 σε οικοτροφείο»: Καταγγελία «βόμβα» για τον θείο του Βασιλιά Κάρολου
- Γερμανικό «Στούκα» του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε στα νερά της Καρπάθου - Η ιστορία της συντριβής του
- Πετρέλαιο κίνησης: Από 1η Νοεμβρίου η νέα επιδότηση - Από 100 έως 800 ευρώ το επίδομα θέρμανσης
- Γιατί δεν κοιμόμαστε πια τα βράδια;
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr