Τουρκία: Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι ανακάλυψαν τον τάφο του «Άγιου Βασίλη» κάτω από Βυζαντινή εκκλησία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τον τάφο του Αϊ-Βασίλη, θεωρούν ότι ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην περιοχή Ντεμρέ στην Αττάλεια της Τουρκίας (στα αρχαία Μύρα της Λυκίας), κάτω από Βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Πιστεύουν λοιπόν ότι τώρα βρήκαν τον τάφο του Αγίου Νικολάου, δηλαδή του Αγίου που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του μοντέρνου «Άγιου Βασίλη».
Αν και μέχρι στιγμής οι ιστορικοί πίστευαν ότι τα λείψανα είχαν βρεθεί ήδη από το 1087 και μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Τώρα όμως οι Τούρκοι αρχαιολόγοι εκφράζουν την άποψη ότι ο τάφος δεν είχε βρεθεί ποτέ και εκείνοι τον ανακάλυψαν κάτω από τα ερείπια της Βασιλικής, σε έναν παλαιότερο ναό που είχε βυθιστεί ήδη από τον Μεσαίωνα όταν ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας.
Η νεότερη βυζαντινή εκκλησία χτίστηκε πάνω στα θεμέλια της αρχαίας βασιλικής πιθανότατα για να προστατεύσει τον τάφο του Αγίου, αλλά πρόσφατα οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ψηφιδωτά και πέτρινα δάπεδα από το προηγούμενο ιερό. Συνεχίζοντας την έρευνα έφτασαν τελικά στον τάφο που εκτιμούν ότι ανήκει στον Άγιο Νικόλαο.
Η σεβάσμια αυτή μορφή της εκκλησίας έζησε μεταξύ 270 και 343 μ.Χ. και έμεινε στην Ιστορία διότι μοίρασε σε φτωχούς χρήματα από την περιουσία του για να τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή.
Η ανακάλυψη αυτή η οποία αναπαράγεται από τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζει τον ισχυρισμό ότι ο Άγιος Νικόλαος έζησε και πέθανε στην Τουρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την ομάδα των αρχαιολόγων, ο Άγιος έχει περπατήσει πάνω στο πέτρινο δάπεδο που βρέθηκε κρυμμένο κάτω από τον βυζαντινό ναό.
Η βυζαντινή εκκλησία που χτίστηκε από πάνω
Σύμφωνα με την Dailymail, η βυζαντινή εκκλησία που χτίστηκε πάνω στα αρχαία θεμέλια ήταν τόπος λατρείας των ορθόδοξων χριστιανών μεταξύ του 5ου και του 12ου αιώνα και μέσα υπήρχαν αγάλματα του Αγίου Νικολάου. Προστέθηκε επίσης στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO το 1982.
Η αρχαία «υπόγεια εκκλησία» ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά περίπου το 2017 από επιστήμονες που πραγματοποιούσαν έρευνες κάτω από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά εργαλεία αποκάλυψαν κενά ανάμεσα στο έδαφος και το δάπεδο του ναού.
Η ομάδα είχε ανακοινώσει από τότε ότι ίσως είχε βρει τον τάφο του Αγίου Νικολάου, αλλά οι επιστήμονες συνέχισαν να εργάζονται για να αφαιρέσουν προσεκτικά το δάπεδο της βυζαντινής εκκλησίας και να δουν τι υπάρχει υπογείως χωρίς να προκαλέσουν όμως καταστροφές στον πιο συγχρονο ναό.
Ο Osman Eravsar, επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αττάλεια, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Demiroren την περασμένη εβδομάδα για το θέμα: «Η πρώτη εκκλησία βυθίστηκε με την άνοδο της Μεσογείου και μερικούς αιώνες αργότερα χτίστηκε από πάνω μια νέα εκκλησία. Τώρα φτάσαμε στα ερείπια της πρώτης εκκλησίας και στο δάπεδο στο οποίο πάτησε ο Άγιος Νικόλαος», σημείωσε. «Το πλακάκι του δαπέδου της πρώτης εκκλησίας, πάνω στο οποίο περπατούσε ο Άγιος Νικόλαος, έχει αποκαλυφθεί.
Η ιστορία του Santa Claus
Ο Άγιος Νικόλαος, ο φημίζεται για τα δώρα του και τη φιλανθρωπία του προς τους φτωχούς, γεννήθηκε στο χωριό Πάταρα από πλούσιους γονείς που πέθαναν σε μια επιδημία και άφησαν στον γιο τους μεγάλη περιουσία. Ως ευσεβής χριστιανός, ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ακολούθησε τη διδασκαλία του Ιησού και απαρνήθηκε τα εγκόσμια αγαθά και τα προσέφερε σε εκείνες που το είχαν ανάγκη. Ωστόσο, οι θεωρίες αυτές βασίζονται σε παραδόσεις και ιστορίες που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά και όχι σε ιστορικά έγγραφα.
Αυτό που γνωρίζουμε για τη ζωή του είναι ότι υπήρξε επίσκοπος των Μύρων τον 4ο αιώνα, αλλά φυλακίστηκε λίγο αργότερα από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Διοκλητιανό σε μια εποχή που οι Χριστιανοί διώκονταν και στη συνέχεια απελευθερώθηκε υπό την εξουσία του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Άγιος Νικόλαος ετάφη σε εκκλησία που χτίστηκε με το όνομά του. Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία του κτίσματος αποτελούσε για πάντα ένα μυστήριο.
Η επικρατούσα μέχρι στιγμής θεωρεία
Οι ερευνητές θεωρούν ότι κατά τη στιγμή του θανάτου του το 343 μ.Χ., ο Άγιος Νικόλαος θάφτηκε στην εκκλησία στην περιοχή Ντεμρέ στην Αττάλεια, η οποία έχει πάρει το όνομά της από τον ομώνυμο ποταμό. Ιστορικοί θεωρούν ότι τα λείψανα του Αγίου μεταφέρθηκαν λαθραία στην ιταλική πόλη Μπάρι από εμπόρους το έτος 1087.
Ωστόσο, οι Τούρκοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν τώρα ότι τότε μεταφέρθηκαν λάθος οστά - και ότι αυτά που πήγαν στην Ιταλία ανήκαν σε έναν ανώνυμο ιερέα.
Ο Ιερέας αυτός είχε θαφτεί σε εκκλησία στα Μύρα της Λυκίας όμως από τον 6ο αιώνα πίστευαν ότι εκείνο ήταν το ιερό του Αγίου Νικολάου. Το 1087 Ιταλοί ναυτικοί ή έμποροι έκλεψαν εκείνα τα λείψανά του μέσα από τον τάφο και τα μετέφεραν στο Μπάρι της Ιταλίας.
Τα λείψανα του Νικολάου παραμένουν φυλαγμένα στη βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι του 11ου αιώνα, αν και θραύσματα έχουν αποκτηθεί από εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.
Η ιστορία του Βυζαντινού ναού
Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου υπέστη πολλές ζημιές και ανακαινίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του 8ου και 9ου αιώνα, σύμφωνα με την επιτροπή διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αττάλεια. Ο οργανισμός σημειώνει ότι είχε σημαντικές ανακατασκευές από τον Κωνσταντίνο Θ' το 1043 και τον τσάρο Νικόλαο Α' το 1862, ο οποίος πρόσθεσε έναν πύργο.
Η εκκλησία πλημμύρισε επίσης από τον ποταμό Ντεμρέ και τελικά θάφτηκε, μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά το 1956 και τώρα αποτελεί προορισμό για πολλούς προσκυνητές που αναζητούν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Άγιο Νικόλαο.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr