Ενώπιον νέας προσφυγικής κρίσης η Ευρώπη;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Η πρωτοβουλία που ονομάζεται «Καραβάνι του Φωτός» και αποτελείται κυρίως από Σύρους μετανάστες για να πάνε στην Ευρώπη, έστρεψε για άλλη μια φορά την προσοχή της ΕΕ στην Τουρκία.
Η τουρκική υπηρεσία της DW, μετά την ανησυχία που προκλήθηκε στην ΕΕ για μια νέα μαζική μετανάστευση στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, επικοινώνησε με αξιωματούχους στην Άγκυρα κι ο ειδικός σε θέματα μετανάστευσης καθηγητής Μουράτ Ερντογάν δεν απέκλεισε το γεγονός η Ευρώπη να βρεθεί ξανά μπροστά σε μία νέα κρίση πολύ σύντομα.
«Υπάρχει πολύ σοβαρή καθυστέρηση στα σύνορα, δείχνουν οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, κι αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα».
Οι γυμνοί μετανάστες που διέσχισαν τον Έβρο το Σαββατοκύριακο κυκλοφόρησε ευρέως στα διεθνή ΜΜΕ κι έφερε το θέμα για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη.
Ο καθηγητής Ερντογάν σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις, υποστήριξε ότι «δυστυχώς, αυτό το φρικτό γεγονός μας δείχνει ότι η ένταση θα κλιμακωθεί περαιτέρω» κι ότι ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη εισροή μεταναστών στην περιοχή των συνόρων Τουρκίας-Ελλάδας τις επόμενες ημέρες.
Ο Τούρκος καθηγητής βλέπει την πρωτοβουλία που ονομάζεται «Καραβάνι του Φωτός» ως μια εξέλιξη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρή κρίση.
Το πιο εντυπωσιακό στην πρωτοβουλία είναι το κάλεσμα που κάνουν οι Σύροι πρόσφυγες προς την τουρκική κυβέρνηση «να μην τους εμποδίσει να μεταναστεύσουν στην Ευρώπη και να τους προσφέρει την πρόσβαση να το κάνουν».
Έρευνα του Κέντρου Εφαρμοσμένων Σπουδών της Τουρκίας (CATS) με έδρα το Βερολίνο δείχνει ότι «υπάρχει μια πολύ σοβαρή αύξηση στην επιθυμία των Σύρων στην Τουρκία να πάνε σε τρίτη χώρα. Αυτή η ζήτηση, η οποία ήταν περίπου 15% στο παρελθόν και τώρα έχει αυξηθεί πάνω από 55%, επειδή αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα λόγω της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία και επειδή φοβούνται μην τους στείλουν πίσω στη Συρία».
Ανησυχούν ότι αν έρθουν στην εξουσία τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταλήξουν σε συμφωνία με τον Άσαντ και θα τους στείλουν πίσω και γι’ αυτό προσπαθούν να φύγουν προς την Ευρώπη το συντομότερο δυνατό.
Υπενθυμίζοντας ότι τα γεγονότα στην Αδριανούπολη το Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020, ο καθηγητής Ερντογάν υποστηρίζει ότι είχαν εξαιρετικά μεγάλη επιρροή στην εσωτερική πολιτική.
«Για την τουρκική κοινωνία, το θέμα των προσφύγων είναι ένα από τα 3 σημαντικότερα προβλήματα της χώρας. Για το λόγο αυτό ο αντι-μεταναστευτικός λόγος έχει ενταθεί και έχει σοβαρή απήχηση στην κοινωνία», κάτι που ασκεί σοβαρή πίεση στην τουρκική κυβέρνηση πριν από τις εκλογές. «Επομένως μια μεγάλη μετακίνηση προσφύγων προς τα ελληνικά σύνορα δεν θα αποτραπεί από την κυβέρνηση για να μην υπάρξουν αντιρρήσεις από την κοινωνία».
«Βολεύει την κυβέρνηση ένα κύμα προς την Ελλάδα»
«Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν εντάσεις στα τουρκο-ελληνικά σύνορα στο εγγύς μέλλον. Με τη μάζα των προσφύγων να κατευθύνεται προς τα σύνορα λίγο πριν από τις εκλογές, οι αντιδράσεις της τουρκικής κοινωνίας τόσο κατά των Σύρων όσο και της έλλειψης αλληλεγγύης της Ευρώπης θα ενταθούν. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια αντίληψη του τύπου ‘Ζήτω οι Σύροι φεύγουν, ας τους σκεφτεί τώρα η Ευρώπη’. Αυτό θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμο για την κυβέρνηση. Δεν θα μπορέσουν να αντιταχθούν ούτε τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά ως αποτέλεσμα, η ΕΕ δεν θα δεχτεί τους πρόσφυγες και θα υπάρξει μια νέα κρίση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ», υποστηρίζει ο ειδικός επί μεταναστευτικής πολιτικής, Μουράτ Ερντογάν.
Πρόσφυγες αντί βίζας για Τούρκους
Αλλά και ο διευθυντής του τμήματος Διεθνών Μεταναστευτικών Σπουδών στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (ifo), Panu Poutvaara, πιστεύει επίσης ότι η ένταση μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για το προσφυγικό θα αυξηθεί τους επόμενους μήνες.
Απαντώντας στην DW Turkish, ο καθηγητής Poutvaara εξέφρασε την ανησυχία του ότι η τουρκική κυβέρνηση θα αυξήσει περαιτέρω την πίεση στην Ε.Ε.
Η Τουρκία ασκεί και αυξάνει την πίεση στην ΕΕ να κάνει παραχωρήσεις. Η ΕΕ, από την άλλη, προσπαθεί να δείξει ότι δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό της Τουρκίας», είπε.
«Δεν νομίζω ότι είναι πιθανό οι χώρες της ΕΕ να δεχτούν έναν σοβαρό αριθμό Σύρων προσφύγων. Γιατί οι ευρωπαϊκές χώρες δέχονται πλέον Ουκρανούς πρόσφυγες, κάτι που από μόνο του είναι μια βαριά δοκιμασία για τις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η ΕΕ θα πρέπει να μοιραστεί το οικονομικό βάρος που προκαλείται από την υποδοχή των Σύρων προσφύγων από την Τουρκία και η βοήθεια μπορεί να αυξηθεί.
Το θέμα είναι πόσα χρήματα θα δοθούν στην Τουρκία για να συνεχίσει να φιλοξενεί πρόσφυγες και εάν θα γίνουν κι άλλες παραχωρήσεις, όπως η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες».
Η τουρκική κυβέρνηση δεν ζητά -όμως- μόνο αυξημένους οικονομικούς πόρους για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, θέλει να δοθεί χρηματοδότηση στις υπό τον έλεγχό της περιοχές στη Συρία. Αλλά η ΕΕ βλέπει την Τουρκία «ως κατοχική δύναμη» σε αυτές τις περιοχές, επομένως αρνείται κάθε είδους συνεργασία, παρά το άρθρο «συνεργασία στη Συρία» στη Συμφωνία για το Προσφυγικό.
- Οικογενειακή τραγωδία στην Ακράτα: «Έσβησε» στην άσφαλτο ζευγάρι - Σοβαρά τραυματισμένη η κόρη τους
- Πανελλαδικές 2023: Αλλαγές στην εξέταση και βαθμολόγηση που θα επηρεάσουν τις βαθμολογίες των υποψηφίων και τις βάσεις εισαγωγής
- Διονύσης Σχοινάς: Πώς αντέδρασε όταν ρωτήθηκε για τον Γιώργο Μαζωνάκη - «Έχουμε πιο σημαντικά πράγματα»
- ΕΚΤ: Προς νέο άλμα των επιτοκίων κατά 75 μ.β. στις 27 Οκτωβρίου - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
- Πώς να μιλήσω στο παιδί μου για τη σεξουαλική κακοποίηση;- Οι 7 κανόνες που μπορείς να το διδάξεις για να το προστατέψεις
Μέση Ανατολή: Το διάγγελμα-μπουρλότο Νετανιάχου πριν την εκεχειρία, ο ρόλος των ΗΠΑ και η τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβίβ
Ιράν: Η Τεχεράνη αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση - Δεκάδες σκάφη με πολυβόλα και πυραύλους μέσα σε τούνελ
Κυβερνοέγκλημα: Αύξηση κατά 790% σημείωσαν στην Ελλάδα οι απάτες μέσω διαδικτύου σε μια πενταετία
Παράταση 90 ημερών ετοιμάζεται να δώσει ο Τραμπ στο TikTok - Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr