Συνεχίζει η Ρωσία τους ισχυρισμούς της περί «βρώμικης» βόμβας από τους Ουκρανούς: «Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ραδιενεργή μόλυνση»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Συνεχίζουν οι Ρώσοι τις καταγγελίες περί απόπειρας χρήσης από την Ουκρανία «βρώμικης» ραδιενεργής βόμβας, μία ημέρα μετά τα όσα είπε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού σε σειρά ομολόγων του από δυτικές χώρες.
Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει «ετοιμάσει δυνάμεις και δυνατότητες» για την αντιμετώπιση της ραδιενεργού μόλυνσης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Ο Ιγκόρ Κιρίλοφ, διοικητής των ρωσικών δυνάμεων πυρηνικής, χημικής και βιολογικής άμυνας, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία θέλει να διασπείρει ραδιενεργό υλικό στη χώρα της με σκοπό να ενοχοποιήσει τη Ρωσία για να υπονομεύσει την υποστήριξη προς τη Μόσχα παγκοσμίως. Το Κίεβο φέρεται να φτάνει στο «τελικό στάδιο» της κατασκευής πυρηνικού όπλου ή «βρώμικης» βόμβας και ζητά υποστήριξη από το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστήριξε ο Kirillov. Δεν παρείχε καμία απόδειξη για τους ισχυρισμούς του.
Η «βρώμικη» βόμβα στην επικοινωνία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ρωσίας - ΗΠΑ
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Βαλέρι Γκεράσιμοφ και ο επικεφαλής των αρχηγών των γενικών επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ Μαρκ Μίλι, είχαν σήμερα τηλεφωνική συνομιλία και συζήτησαν το ενδεχόμενο που έθεσε η Μόσχα να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία την «βρόμικη βόμβα», μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti. Η συνομιλία έλαβε χώρα λίγη ώρα αφότου υπήρξε μια παρόμοια συνομιλία μεταξύ του Γκεράσιμοφ και του Βρετανού ομολόγου του.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσαν νωρίτερα ότι απέρριψαν τους «ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας». Η Ουκρανία δήλωσε ότι οι κατηγορίες εναντίον της είναι μια ένδειξη ότι Μόσχα είναι εκείνη που σχεδίαζε μια παρόμοια επίθεση και θα κατηγορούσε το Κίεβο.
Τι είναι η «βρώμικη» βόμβα;
Τι είναι όμως η «βρώμικη» βόμβα και τι ακριβώς προκαλεί; Σύμφωνα με την Wikipedia, πρόκειται για ένα υποθετικό ραδιενεργό όπλο που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά. Ο σκοπός του όπλου είναι να μολύνει την περιοχή γύρω από τον παράγοντα διασποράς/συμβατική έκρηξη με ραδιενεργό υλικό, χρησιμεύοντας κυρίως ως συσκευή άρνησης περιοχής κατά αμάχων.
Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέεται με μια πυρηνική έκρηξη, όπως μια βόμβα σχάσης, η οποία με την απελευθέρωση πυρηνικής ενέργειας παράγει αποτελέσματα έκρηξης πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση συμβατικών εκρηκτικών.
Αν και μια συσκευή διασποράς ραδιενέργειας έχει σχεδιαστεί για να διασκορπίζει ραδιενεργό υλικό σε μια μεγάλη περιοχή, μια βόμβα που χρησιμοποιεί συμβατικά εκρηκτικά και παράγει ωστικό κύμα θα ήταν πολύ πιο θανατηφόρος για τους ανθρώπους από τον κίνδυνο που δημιουργεί το ραδιενεργό υλικό που μπορεί να αναμειχθεί με το εκρηκτικό.
Σε επίπεδα που δημιουργούνται από πιθανές πηγές, δεν υπάρχει αρκετή ακτινοβολία για να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Μια δοκιμαστική έκρηξη και οι μετέπειτα υπολογισμοί που έγιναν από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσαν ότι αν υποθέσουμε ότι δεν γίνεται τίποτα για να καθαριστεί η πληγείσα περιοχή και όλοι παραμένουν στην πληγείσα περιοχή για ένα χρόνο, η έκθεση στην ακτινοβολία θα ήταν «αρκετά υψηλή» αλλά όχι θανατηφόρα.
Πρόσφατη ανάλυση των επιπτώσεων της καταστροφής του Τσερνομπίλ το επιβεβαιώνει, δείχνοντας ότι η επίδραση σε πολλούς ανθρώπους στη γύρω περιοχή, αν και όχι σε αυτούς που βρίσκονταν κοντά, ήταν σχεδόν αμελητέα.
Δεδομένου ότι μια βρώμικη βόμβα είναι απίθανο να προκαλέσει πολλούς θανάτους λόγω έκθεσης στην ακτινοβολία, πολλοί δεν θεωρούν ότι πρόκειται για όπλο μαζικής καταστροφής.
Ο σκοπός της θα ήταν πιθανώς να δημιουργήσει ψυχολογική, όχι σωματική, βλάβη μέσω άγνοιας, μαζικού πανικού και τρόμου. Για αυτό το λόγο οι βρώμικες βόμβες αποκαλούνται μερικές φορές «όπλα μαζικής αναστάτωσης». Επιπλέον, ο περιορισμός και η απολύμανση χιλιάδων θυμάτων, καθώς και η απορρύπανση της πληγείσας περιοχής ενδέχεται να απαιτήσουν σημαντικό χρόνο και χρήμα, καθιστώντας τις περιοχές εν μέρει άχρηστες και προκαλώντας οικονομική ζημιά.
- Αποκλειστικά στο OPEN ο πρώην ΥΠΕΞ της Βρετανίας: Να μοιραστούν βάσει διεθνούς δικαίου οι ενεργειακοί πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο – Παίζει παιχνίδια ο Ερντογάν
- Συνεχίζει η Ρωσία τους ισχυρισμούς της περί «βρώμικης» βόμβας από τους Ουκρανούς: «Έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ραδιενεργή μόλυνση»
- Ποιο από τα πρόσφατα εγκλήματα συγκλόνισε περισσότερο την κοινή γνώμη: Τι δείχνει δημοσκόπηση
- Βρετανία: Γιατί ο Σούνακ είναι ο αγαπημένος των αγορών - Η πολιτική του στο υπουργείο Οικονομικών
- The Crown: Ποια είναι τα γεγονότα που θα καλύψει η 5η σεζόν – Το τροχαίο της πριγκίπισσας Diana και οι έντονες αντιδράσεις για την σκηνή της κηδείας της
Μέση Ανατολή: Τα νέα δεδομένα στην περιοχή και οι φάσεις της συμφωνίας για εκεχειρία - Το Ισραήλ απελευθερώνει 737 Παλαιστίνιους κρατούμενους για 33 ομήρους
Χωρίς διόδια για άλλα 3 χρόνια Άγιος Στέφανος και Βαρυμπόμπη: Νέες αποζημιώσεις 12,7 εκατ. ευρώ καλείται να πληρώσει το Δημόσιο
Χαμηλότερες από το 2019 οι πραγματικές αμοιβές των εργαζομένων - Ο πληθωρισμός «εξαέρωσε» τις αυξήσεις
Τέλος το TikTok στις ΗΠΑ: Ανακοίνωσε ότι θα πάψει να είναι διαθέσιμο στη χώρα μετά την Κυριακή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr