Ρωσική προβοκάτσια: Καταγγέλλει την κατασκευή «βρόμικης βόμβας» από την Ουκρανία με φωτογραφία του 2010 από τη Σλοβενία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Η Ρωσία χρησιμοποίησε μια φωτογραφία που χρονολογείται από το 2010 και προέρχεται από τη Σλοβενία για να στηρίξει, μέσω του Twitter, τους ισχυρισμούς της περί κατασκευής «βρόμικης βόμβας» στην Ουκρανία, ανέφερε σήμερα η σλοβενική κυβέρνηση.
Η χρήση της φωτογραφίας αυτής έγινε «εν αγνοία των αρχών» της Σλοβενίας, ανέφερε ο Ντράγκαν Μπαρμπουτόφσκι, σύμβουλος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκόλομπ. Νωρίτερα, η σλοβενική κυβέρνηση έκανε μια σειρά αναρτήσεων στο Twitter, στα αγγλικά, για να καταγγείλει το γεγονός ότι η φωτογραφία που χρησιμοποίησε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προέρχεται από τη Σλοβενική Υπηρεσία Ραδιενεργών Αποβλήτων (ARAO).
Τη Δευτέρα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανάρτησε, επίσης στα αγγλικά, το ακόλουθο μήνυμα: «Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, δύο ουκρανικοί οργανισμοί έλαβαν διαταγή να κατασκευάσουν βρόμικη βόμβα». Το κείμενο συνοδευόταν από φωτογραφίες που έδειχναν έναν πυρηνικό σταθμό, έναν χώρο αποθήκευσης ραδιενεργών αποβλήτων, αντιδραστήρες επιστημονικής έρευνας και πλαστικές σακούλες που περιείχαν χρησιμοποιημένο ουράνιο και πλουτώνιο. Στους σάκους αυτούς διακρινόταν η λέξη radioaktivno, που σημαίνει «ραδιενεργός» στα σλοβενικά. Σύμφωνα με τη σλοβενική κυβέρνηση, η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκε «εν αγνοία της ARAO».
Για «παράλογους» κι «επικίνδυνους» ισχυρισμούς κάνει λόγο το Κίεβο
«Τα ραδιενεργά απόβλητα αποθηκεύονται με ασφάλεια και φυλάσσονται στη Σλοβενία. Δε θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή βρόμικων βομβών», διαβεβαίωσε. Η Μόσχα κατηγορεί από την Κυριακή την Ουκρανία ότι ετοιμάζει μια βρόμικη βόμβα και σήμερα επανέλαβε αυτούς τους ισχυρισμούς στην Κίνα και την Ινδία. Η Ουκρανία και οι δυτικές χώρες κάνουν λόγο για «παράλογους» και «επικίνδυνους» ισχυρισμούς και εκτιμούν ότι η Ρωσία προετοιμάζεται για κλιμάκωση στο πεδίο της μάχης, όπου έχει υποστεί μια σειρά από ήττες από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά ο Πούτιν;
Στην εκτίμηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, προέβη σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρέζνικοφ.
Η προοπτική μιας νέας οπισθοδρόμησης για τη Ρωσία μετά την υποχώρηση των στρατευμάτων της από το Κίεβο και αργότερα στη βορειοανατολική Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει φόβους ότι η Μόσχα ενδέχεται να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο. Ο Πούτιν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να αμύνεται χρησιμοποιώντας όλο της το οπλοστάσιο. Ωστόσο, ο Ρέζνικοφ είπε: «Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο Πούτιν δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα».
Αναφερόμενος στην ουκρανική αντεπίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην υπό ρωσική κατοχή νότια επαρχία Χερσώνα, ο Ουκρανός υπουργός τόνισε ότι αυτή η αντεπίθεση αποδεικνύεται λόγω του υγρού καιρού και του εδάφους πιο δύσκολη από ό,τι εκείνη στα βορειοανατολικά.
«Πρώτα και κύρια, το νότιο τμήμα της Ουκρανίας είναι μια αγροτική περιοχή και έχουμε πολλά κανάλια άρδευσης και ύδρευσης και οι Ρώσοι τα χρησιμοποιούν σαν χαρακώματα», είπε ο Ρέζνικοφ σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι πιο βολικό για αυτούς».
«Ο δεύτερος λόγος είναι οι καιρικές συνθήκες. Αυτή είναι η περίοδος των βροχών και είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν τροχοφόρα οχήματα μάχης», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό μειώνει τις επιλογές για τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
«Η εκστρατεία αντεπίθεσης προς την κατεύθυνση της Χερσώνας είναι πιο δύσκολη από ό,τι στην κατεύθυνση του Χαρκόβου», πρόσθεσε.
Ο Ρέζνικοφ αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε πιεστικά για τα σχέδια του Κιέβου στον νότο.
Οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν πολύ κάτω από το μηδέν το χειμώνα και το Κίεβο προέτρεψε τους ξένους εταίρους να εντείνουν τις παραδόσεις συστημάτων αεράμυνας για να βοηθήσουν.
Ο Ουκρανός ΥΠΑΜ είπε ότι αναμένει η Ουκρανία να παραλάβει τα εξελιγμένα αντιαεροπορικά συστήματα NASAMS που παρέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στις επόμενες 10 ημέρες.
«Βόμβα» Πούτιν: Μεγάλος ο κίνδυνος Παγκοσμίου Πολέμου
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία λαμβάνει υπ όψιν της τα σχέδια της Ουκρανίας να χρησιμοποιήσει μια «βρώμικη βόμβα», επαναλαμβάνοντας την καταγγελία διατυπώνεται από αξιωματούχους της Μόσχας τις τελευταίες ημέρες.
Μιλώντας σε σύσκεψη με τους επικεφαλής μυστικών υπηρεσιών από αρκετές πρώην σοβιετικές χώρες, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας σύγκρουσης σε όλο τον κόσμο και στην περιοχή είναι μεγάλος και πως η ασφάλεια πρέπει να ενισχυθεί γύρω από τις κρίσιμης σημασίας υποδομές.
Παρακολούθησε άσκηση με πυρηνικά
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ρωσίας παρακολούθησε άσκηση των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας. «Οι αποστολές που είχαν προβλεφθεί κατά την άσκηση των στρατηγικών δυνάμεων αποτροπής εκπληρώθηκαν πλήρως, όλοι οι πύραυλοι πέτυχαν τον στόχο τους».
Πλάνα που μετέδωσε το στρατιωτικό ειδησεογραφικό δίκτυο Zvedza δείχνουν τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να λέει στον Πούτιν πως οι ασκήσεις αφορούν «την απάντηση με ένα μαζικό πυραυλικό πλήγμα από τις στρατηγικές δυνάμεις επίθεσης σε απάντηση ενός εχθρικού πυρηνικού πλήγματος».
Ο αρχηγός του επιτελείου Βαλέρι Γκερασίμοφ είπε στον Πούτιν πως η άσκηση περιελάμβανε διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, υποβρύχια και στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Tupolev.
Νωρίτερα, ο Σοϊγκού είχε συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του και του μετέφερε τις «ανησυχίες της Μόσχας» για πιθανές προκλήσεις της Ουκρανίας με τη χρήση «βρόμικης βόμβας».
Τι είναι η «βρώμικη» βόμβα και τι ακριβώς προκαλεί;
Τι είναι όμως η «βρώμικη» βόμβα και τι ακριβώς προκαλεί; Σύμφωνα με την Wikipedia, πρόκειται για ένα υποθετικό ραδιενεργό όπλο που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά. Ο σκοπός του όπλου είναι να μολύνει την περιοχή γύρω από τον παράγοντα διασποράς/συμβατική έκρηξη με ραδιενεργό υλικό, χρησιμεύοντας κυρίως ως συσκευή άρνησης περιοχής κατά αμάχων.
Ωστόσο, δεν πρέπει να συγχέεται με μια πυρηνική έκρηξη, όπως μια βόμβα σχάσης, η οποία με την απελευθέρωση πυρηνικής ενέργειας παράγει αποτελέσματα έκρηξης πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να επιτευχθούν με τη χρήση συμβατικών εκρηκτικών.
Αν και μια συσκευή διασποράς ραδιενέργειας έχει σχεδιαστεί για να διασκορπίζει ραδιενεργό υλικό σε μια μεγάλη περιοχή, μια βόμβα που χρησιμοποιεί συμβατικά εκρηκτικά και παράγει ωστικό κύμα θα ήταν πολύ πιο θανατηφόρος για τους ανθρώπους από τον κίνδυνο που δημιουργεί το ραδιενεργό υλικό που μπορεί να αναμειχθεί με το εκρηκτικό.
Σε επίπεδα που δημιουργούνται από πιθανές πηγές, δεν υπάρχει αρκετή ακτινοβολία για να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Μια δοκιμαστική έκρηξη και οι μετέπειτα υπολογισμοί που έγιναν από το Υπουργείο Ενέργειας των Ηνωμένων Πολιτειών διαπίστωσαν ότι αν υποθέσουμε ότι δεν γίνεται τίποτα για να καθαριστεί η πληγείσα περιοχή και όλοι παραμένουν στην πληγείσα περιοχή για ένα χρόνο, η έκθεση στην ακτινοβολία θα ήταν «αρκετά υψηλή» αλλά όχι θανατηφόρα.
Πρόσφατη ανάλυση των επιπτώσεων της καταστροφής του Τσερνομπίλ το επιβεβαιώνει, δείχνοντας ότι η επίδραση σε πολλούς ανθρώπους στη γύρω περιοχή, αν και όχι σε αυτούς που βρίσκονταν κοντά, ήταν σχεδόν αμελητέα.
Δεδομένου ότι μια βρώμικη βόμβα είναι απίθανο να προκαλέσει πολλούς θανάτους λόγω έκθεσης στην ακτινοβολία, πολλοί δεν θεωρούν ότι πρόκειται για όπλο μαζικής καταστροφής.
Ο σκοπός της θα ήταν πιθανώς να δημιουργήσει ψυχολογική, όχι σωματική, βλάβη μέσω άγνοιας, μαζικού πανικού και τρόμου. Για αυτό το λόγο οι βρώμικες βόμβες αποκαλούνται μερικές φορές «όπλα μαζικής αναστάτωσης». Επιπλέον, ο περιορισμός και η απολύμανση χιλιάδων θυμάτων, καθώς και η απορρύπανση της πληγείσας περιοχής ενδέχεται να απαιτήσουν σημαντικό χρόνο και χρήμα, καθιστώντας τις περιοχές εν μέρει άχρηστες και προκαλώντας οικονομική ζημιά.
- Υπόθεση Ανδρέα Πάτση: Παρέμβαση οικονομικού εισαγγελέα – Ζητεί έρευνα και για πιθανό ξέπλυμα χρήματος
- Σοκ στην Κρήτη: Μαθητής λυκείου κατηγορείται ότι βίασε μαθήτρια γυμνασίου σε τουαλέτες σχολείου!
- Ο Kanye West στο στόχαστρο μετά τα αντισημιτικά σχόλια: Πώς ο σάλος που προκλήθηκε εξανέμισε την περιουσία του
- Τράπεζες: Αυξάνονται τα κέρδη τους λόγω υψηλών επιτοκίων - Οι κίνδυνοι για την οικονομία
- Το TikTok θέτει σε κίνδυνο τις εκλογές στην Αμερική. Τι συμβαίνει με την πλατφόρμα που κυριαρχεί στα social media;
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr