Κάνει το «άσπρο - μαύρο» ο Ακάρ: Δεν ξεκινήσαμε εμείς τις παραβιάσεις -Η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τις γνωστές θέσεις της Άγκυρας όσον αφορά την Ελλάδα, το Αιγαίο και την Κύπρο εκφράζει για άλλη μια φορά μέσα από συνέντευξή του στην εφημερίδα ‘Μιλιέτ’ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.
Κατηγορώντας την Ελλάδα ότι είναι εκείνη που δεν θέλει διάλογο, υποστήριξε ότι ποτέ η Τουρκία δεν ξεκινά πρώτη τις παραβιάσεις και τις παρενοχλήσεις στο Αιγαίο.
«Εμείς για μια συνολική και μόνιμη λύση επικαλούμαστε το διεθνές δίκαιο, την καλή γειτονία, τις ειρηνικές μεθόδους και το διάλογο. Μιλάμε πολύ καθαρά και ξάστερα στις επαφές μας μαζί τους. Στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αντιπροσωπεία στρατιωτικών μας πήγε στην Ελλάδα δύο φορές κι εκείνοι ήρθαν στην Άγκυρα μία φορά. Τώρα περιμένουμε την ελληνική αποστολή στην Τουρκία για την 4η συνάντηση. Έχουν περάσει δύο χρόνια και δεν έχουν έρθει. Ενώ εμείς ήμαστε εκείνοι που απευθύνουμε έκκληση να συνεχίσουμε αυτές τις συναντήσεις, κάποιοι έρχονται και μας παροτρύνουν σε διάλογο. Στην πραγματικότητα εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε τον διάλογο».
«Στην Ελλάδα ξυπνούν με την Τουρκία»
«Στην Ελλάδα, από την άλλη, με το που ξυπνούν το πρωί ορισμένα στελέχη της πολιτικής ηγεσίας συναγωνίζονται στο ‘Τι να κάνω, τι να πω εναντίον της Τουρκίας’», υποστήριξε ο Χουλουσί Ακάρ.
«Σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπήρξαμε ποτέ η πλευρά που ξεκίνησε πρώτη τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις. Όταν όμως στρέφονται εκείνοι εναντίον μας, πρέπει να κάνουμε ό,τι κρίνεται απαραίτητο στο πλαίσιο των καθηκόντων μας. Τα νησιά με αποστρατικοποιημένο καθεστώς δεν μπορούν να έχουν εξοπλιστεί σύμφωνα με τα άρθρα 12 και 14 της Συνθήκης της Λωζάνης και των Παρισίων. Αυτό είναι πολύ σαφές και ξεκάθαρο. Αλλά η Ελλάδα εξοπλίζει αυτά τα νησιά. Δεν υπάρχουν 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου πουθενά στον κόσμο, αλλά η Ελλάδα το εφαρμόζει. Παρ' όλα αυτά εμείς είμαστε που λέμε ας καθίσουμε να μιλήσουμε. Η Ελλάδα όμως βάζει άλλους να μιλούν εκ μέρους της. Εμείς λέμε, ας καθίσουμε να μιλήσουμε μεταξύ μας να λύσουμε τα προβλήματα».
Αλεξανδρούπολη: «Παρακολουθούμε στενά και λαμβάνουμε μέτρα»
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και στο θέμα της βάσης στην Αλεξανδρούπολη, τονίζοντας ότι παρακολουθούν την κατάσταση εκεί και λαμβάνουν τα μέτρα τους.
«Για πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ ενίσχυαν στρατιωτικά την Ευρώπη μέσω Βαλτικής. Λόγω όμως των αλλαγών στο περιβάλλον ασφαλείας, ιδρύθηκε ένα κέντρο ενίσχυσης στην Αλεξανδρούπολη για αυτό τον σκοπό. Αυτή είναι η επίσημη δήλωση των ΗΠΑ.
Δεύτερον, ιδρύθηκε κι ένα κέντρο LNG για να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης, ειδικά από το ρωσικό αέριο.
Τρίτον, η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που συνάψαμε με τις ΗΠΑ (1980) υπογράφτηκε και από την Ελλάδα (1990). Ανανεώθηκε το 2020, αυξάνοντας τον αριθμό των βάσεων από 4 προηγουμένως σε 9, βάσει αυτής της συμφωνίας.
Στην ατζέντα ήταν επίσης και αυτό που είπαν οι ΗΠΑ στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, ‘Δώστε ό,τι υλικό ρωσικής προέλευσης έχετε στην Ουκρανία, θα σας δώσω νέο’.
Οι εικόνες που τραβήξαμε στη Λέσβο και τη Σάμο ήταν σε αυτό το πλαίσιο. Αυτή είναι η κατάσταση. Αλλά η άμυνα και η ασφάλεια είναι θέμα παρακολούθησης και λήψης μέτρων. Παρακολουθούμε στενά και λαμβάνουμε τα μέτρα μας».
Δυτική Θράκη
«Η Ελλάδα παρέμεινε υπό Οθωμανική κυριαρχία για 400 χρόνια και σε αυτή την περίοδο οι Οθωμανοί δεν άγγιξαν ούτε τη θρησκεία της ούτε τη γλώσσα της», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΑΜ για να συγκρίνει τη σημερινή κατάσταση των ‘Τούρκων’ -όπως είπε- στη Δυτική Θράκη.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να αγνοήσει τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης. Λέει στους ‘Τούρκους’ εκεί ‘Δεν είστε Τούρκοι’. Είναι μήπως Ιάπωνες; Τα ονόματά τους είναι τούρκικα, οι συγγενείς τους βρίσκονται στην Τουρκία. Κλείνουν τα σχολεία τους. Επιπλέον, προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να μην επιτρέψει το άνοιγμα τζαμιών στην Ελλάδα. Υπάρχει μόνο ένα τζαμί στην Αθήνα (χωρίς τρούλο, χωρίς μιναρέδες), η διοίκησή του είναι ορθόδοξη, δεν υπάρχουν Τούρκοι. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καν νεκροταφείο για να θαφτούν οι μουσουλμάνοι. Πρόσφατα μετέτρεψαν το ιστορικό Murat Reis Kulliye, το οποίο είναι ένα πνευματικό κέντρο για τους μουσουλμάνους ‘Τούρκους’ που ζουν στο νησί της Ρόδου, και περιέχει τζαμί και στοά δερβίσηδων, σε σχολή μουσικής. Δεν έκαναν τη δεξίωση που θα γίνει στην Κομοτηνή με αφορμή την εορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου για λόγους ασφαλείας, ‘πηγαίνετε, κάντε την στο προξενείο’, είπαν».
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει την «ΤΔΒΚ»
Όσον αφορά το Κυπριακό, ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε ότι «είμαστε υπέρ μιας μόνιμης και δίκαιης λύσης στην περιοχή, της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, εν ολίγοις, μιας λύσης δύο κρατών. Η διεθνής κοινότητα πρέπει τώρα να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ», είπε, ενώ στηλίτευση την άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι αυτό «προκαλεί αδιέξοδο στο νησί».
Υπάρχουν θετικές εξελίξεις με τη Γερμανία
Ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για θετική προσέγγιση από τη Γερμανία όσον αφορά την προμήθεια κινητήρων για τα πολεμικά πλοία που κατασκευάζει η Τουρκία, παρά τα παράπονα που εξέφρασε μία ημέρα πριν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Όλαφ Σολτς για στήριξη της Ελλάδας.
«Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συναντηθούμε με το Γερμανό υπουργό Άμυνας στο ΝΑΤΟ. Συμφωνήσαμε να διορθώσουμε ορισμένα προβλήματα. Για παράδειγμα, ενημερωθήκαμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις όσον αφορά τους κινητήρες για τα Milgem (εθνικά πολεμικά πλοία). Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώσαμε ότι ο κ. υπουργός έδειξε θερμό ενδιαφέρον», δήλωσε ο Ακάρ.
- Το ΑΠΘ ξαναγράφει ιστορία: Γίνεται το πρώτο επίσημο κέντρο εκπαίδευσης για ανίχνευση μεταλλάξεων κορονοϊού στην Ευρώπη
- Πετράλωνα: Συνταρακτική μαρτυρία στο OPEN του ανθρώπου που φιλοξενεί τον 17χρονο που τον βίαζε ο πατέρας του
- Εκδρομή στη λίμνη Κερκίνη: Τα χωριά που πρέπει να επισκεφτείς και όσα πρέπει να γνωρίσεις στον παραμυθένιο υδροβιότοπο
- Μεγάλες πιέσεις σε Μεταποίηση και Εστίαση – Πρεμιέρα για το καλάθι του νοικοκυριού
- «My Policeman»: Emma Corrin και Harry Styles σ’ ένα queer ερωτικό τρίγωνο το ’50
Ο Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια για Νέα Αριστερά
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr