Δημοσιογράφος του BBC δημιούργησε πέντε πλασματικούς χαρακτήρες για να καταλάβει πως λειτουργεί η παραπληροφόρηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ένα ενδιαφέρον πείραμα ξεκίνησε μια δημοσιογράφος του BBC για να ρίξει φως στο πως διαδίδεται η παραπληροφόρηση μέσα από τα social media.
H Marianna Spring, η οποία γράφει στο BBC για παραπληροφόρηση και social media, έφτιαξε σε συνεργασία με το Pew Research Center πέντε πλασματικούς χαρακτήρες και στη συνέχεια τους άνοιξε λογαριασμούς στα social media.
Οι πέντε πλασματικοί χαρακτήρες προσομοιάζουν με αρχέτυπα και είναι πολίτες των ΗΠΑ. Πρόκειται για τον συντηρητικό Larry, έναν συνταξιούχος ασφαλιστή, που είναι φανατικός ακόλουθος του Ντόναλντ Τραμπ και ζει στην Αλαμπάμα, τη φιλελεύθερη Emma, η οποία είναι 25 ετών, ζει στη Νέα Υόρκη και εργάζεται ως γραφίστρια, τη συντηρητική Brittney από το Τέξας, τη Gabriela, η οποιά είναι λατινοαμερικάνα, ζει στο Μαϊάμι και σε μεγάλο βαθμό είναι απολιτική και τον Michael έναν ααφροαμερικανό δάσκαλο από το Milwaukee, που είναι μετριοπαθής υποστηρικτής των Δημοκρατικός.
«To κάνουμε με πολύ καλές προθέσεις, επειδή είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι συμβαίνει» είπε η Spring στο AP, προσθέτοντας πως στον κόσμο της παραπληροφόρησης «οι ΗΠΑ είναι το βασικό πεδίο μάχης».
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας δημιουργήθηκαν φωτογραφίες για κάθε χαρακτήρα. Οι λογαριασμοί είναι παθητικοί, δηλαδή δεν έχουν φίλους ούτε κάνουν δημόσια σχόλια, αλλά η Spring τους ενεργοποιεί, χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικά τηλέφωνα.
Για παράδειγμα, η Emma είναι λεσβία, ακολουθεί στα social media ομάδες LGBTQ, είναι άθεη, ενδιαφέρεται για τα δικαιώματά των γυναικών, υποστηρίζει τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας και ακολουθεί τους New York Times και το NPR. Τα ενδιαφέροντα αυτά είναι το δόλωμα, προκειμένου δούμε πώς θα ενεργοποιηθούν οι αλγόριθμοι των και τι υλικό θα εμφανίσουν στο εκάστοτε προφίλ.
Στο προφίλ της Brittney, για παράδειγμα, είπε η Spring είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί υλικό με βίαιη ρητορική, ενώ κατά καιρούς της έχουν σταλεί προσκλήσεις από ομάδες που υποστηρίζουν πως ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές. Από την άλλη στην απολιτική Gabriela, η οποία ενδιαφέρεται για τη μόδα και τα ψώνια, είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί υλικό σχετικό με τους Ρεπουμπλικανούς.
«Το πείραμα του BBC μπορεί να είναι πολύτιμο, αλλά δείχνει μόνο ένα μέρος του τρόπου λειτουργίας των αλγορίθμων, που είναι ένα μυστήριο που διαφεύγει ακόμα και από τις εταιρείες τεχνολογίας» είπε ο Samuel Woolley, διευθυντής του εργαστηρίου έρευνας προπαγάνδας στο Κέντρο για τη Δέσμευση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και εξήγησε πως «Οι αλγόριθμοι τροφοδοτούνται, επίσης, από τα σχόλια που ανταλλάσουμε με τους φίλους μας».
«Είναι μια δημοσιογραφική εκδοχή του πειράματος πεδίου. Τρέχει ένα πείραμα σε ένα σύστημα, αλλά είναι αρκετά περιορισμένη η ακρίβεια του» κατέληξε ο διευθυντής του εργαστηρίου έρευνας προπαγάνδας στο Κέντρο για τη Δέσμευση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr