Αυτή είναι η αρχαιότερη καταγεγραμμένη πρόταση - «Δεν έχει βρεθεί κάτι αντίστοιχο»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Η αρχαιότερη επιγραφή στον κόσμο ανακαλύφθηκε σε μια χτένα από ελεφαντόδοντο που χρονολογείται στο 1700 π .Χ. Η επιγραφή είναι γραμμένη στη Χαναανική γλώσσα, που αποτελεί την αρχαιότερη γλώσσα με αλφάβητο.
Αναφέρει «Είθε αυτός ο χαυλιόδοντας να ξεριζώσει τις ψείρες από τα μαλλιά και τα γένια», με τους επιστήμονες να κάνουν λόγο για ανακάλυψη ορόσημο καθώς είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται μια ολοκληρωμένη πρόταση γραμμένη στη εν λόγω γλώσσα.
BREAKING: The remarkable new discovery of a Middle Bronze Age ivory comb inscription from Lachish.
— Armstrong Institute of Biblical Archaeology (@ArmstrongIBA) November 9, 2022
Possibly the earliest alphabetic inscription discovered in ISRAEL. https://t.co/mkJ8J3fUij
«Δεν είχε βρεθεί κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Δεν είναι η βασιλική επιγραφή ενός βασιλιά ... αυτό είναι κάτι πολύ ανθρώπινο. Συνδέεσαι αμέσως με αυτό το άτομο που είχε αυτή τη χτένα» , δήλωσε στο CNN o καθηγητής Garfinkel, συν-συγγραφέας της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο Jerusalem Journal of Archaeology.
Το αρχαιότερο σύστημα γραφής αναπτύχθηκε πριν από περίπου 5.000 χρόνια από τους Σουμέριους της Μεσοποταμίας (στο σημερινό Ιράκ). Όπως και τα αιγυπτιακά ιερογλυφικά, βασιζόταν σε εκατοντάδες εικονογράμματα για την αναπαράσταση λέξεων, ιδεών και ήχων.
Ο Garfinkel σημείωσε ότι οι Χαναναίοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν γράμματα στο σύστημα γραφής τους που αντιπροσώπευαν ήχους, με το σύστημα αυτο να εξελίσσεται στη συνέχεια στο φοινικικό, το ελληνικό και τελικά στο λατινικό αλφάβητο που χρησιμοποιείται περισσότερο σήμερα.
«Όταν γράφετε στα αγγλικά, στην πραγματικότητα χρησιμοποιείτε το Χαναανιτικό» σχολίασε ο Garfinkel, προσθέτοντάς πως «Οι Χαναναίοι επινόησαν το αλφάβητο. ... Σήμερα κάθε άνθρωπος στον κόσμο μπορεί να διαβάσει και να γράψει χρησιμοποιώντας το σύστημα του αλφαβήτου. Αυτό είναι πραγματικά ένα από τα σημαντικότερα πνευματικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας», είπε
Η χτένα αποκαλύφθηκε το 2016 σε ανασκαφές στο Ισραήλ. Ωστόσο, την επιγραφή την παρατήρησε για πρώτη φορά η ερευνήτρια Madeleine Mumcuoglu το 2021.
«Απλώς τράβηξα μια φωτογραφία με το iPhone μου. Και δεν ήταν αρκετά καλή. Έτσι το έφερα σε πολύ δυνατό φως και τράβηξα άλλη μια φωτογραφία», είπε η Mumcuogl και σημείωσε ότι εξεπλάγη όταν είδε τα ισχνά γράμματα στη μικρή χτένα.
- Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας: Μεγάλος νικητής ο Χαράλαμπος Πιτσώλης - Απίθανη ανατροπή στα τελευταία 2χλ
- Πώς μπορούν να «παγιδέψουν» το κινητό σας και να υποκλέψουν όλες τις συνομιλίες - Οδηγίες προστασίας
- Τραγωδία στον Κηφισό: Νεκρός άνδρας που παρασύρθηκε από φορτηγάκι
- Διπλό επίδομα έως 854 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα - Δικαιούχοι, προϋποθέσεις, παραδείγματα
- Ποια είναι τα απαραίτητα πράγματα που δεν βγαίνουν ποτέ από το αυτοκίνητο
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr